„Re:newcell“ įmonės vadovas Henrikas Norlinas GRYNAS.lt papasakojo apie naują technologiją, kuri gali padaryti perverstą aprangos industrijoje.

„Niekas nenori nešioti negražių perdirbtų drabužių, todėl mes turėjome padirbėti, kad iš senos tekstilės išgautume medžiagą, panašią į medvilnę. Iš jos gaminame siūlus ir galime vėl siūti kokius tik norime drabužius. Mes parduodame medvilnę, kuri yra tokia pati kaip auginama medvilnė. Beje, tam, kad pagamintumėm vieną toną mūsų pluošto, sunaudojama mažiau chemikalų nei vienai tonai įprasto pluošto. O kaina tarp mūsų pluošto gaminimo ir įprastinio būdo yra panaši“, - teigė H. Norlinas.

Vadovas pasakojo apie drabužių perdirbimo technologiją: „Mes paimame seną medžiagą, pašaliname dažus, tuomet turime kelias slaptus dalykus, kuriuos darome, ir tuomet gauname švarų naują pluoštą, kurį siunčiame rūbų gaminimo industrijai, kuri tai paverčia drabužiais. Kol kas tiksliai nežinome, kiek kartų tą patį rūbą galima perdirbti vėl ir vėl. Pagal kol kas turimą informaciją tai turėtų būti šeši ar septyni kartai, tačiau tai reikia dar testuoti.“

Pašnekovas sako, kad verslo pajamos dabar dengia investicijas, o netrukus jis turėtų pradėti nešti pelną: „Mes manome, kad pelną gauti galėsime 2018 metais. 2017 metais pagaminsime 3 tūkstančius tonų medžiagos, tai yra tik privačios investicijos, valstybės paramos nėra."

Galiausiai verslininkas mano, kad tokiu būdu jis prisideda prie aplinkos išsaugojimo: „Kai rūbai gaminami iš medvilnės, jiems reikia didžiulių vandens kiekių. Kiekvienai porai džinsų reikia labai daug vandens. Mes šias sąnaudas gerokai sumažiname. Galbūt Europoje jūs nematote to išvaistyto vandens ir jo trūkumo, tačiau tai pamatytumėte šalyse, kurios augina medvilnę.“

Pasak pašnekovo, kol kas yra perdirbama celiuliozės turinti tekstilė.

„2014 metais mes pristatėme geltoną suknelę, kuri buvo pagaminta iš mūsų perdirbto pluošto. Visiems buvo sunku patikėti. Juk ji buvo tokia graži. Norime sukurti perversmą drabužių rinkoje. Galbūt ateityje žmonėms nebereikės auginti tiek daug medvilnės, o drabužius galėsime gaminti iš senų drabužių“, - kalbėjo H. Norlinas.
Suknelė iš perdirbto pluošto