Lapkričio 24 – 25-ą dienomis katės užkariavo net du didžiuosius Lietuvos miestus. Pūkuotos ir bekailės, leopardo rašto ir rainos, mėlynakės ir geltonakės, pūstauodegės ir beuodegės, stačiaausės ir nulėpausės, gigantiškos ir smulkutės katės iš įvairių Europos kampelių mėgino nurungti savo miauksinčias varžoves Vilniuje ir Kaune vykusiose parodose.

Vilniaus parodą, vykstančią prekybos centre „Panorama“, organizavo Lietuvos gyvūnų augintojų centras. Jo viceprezidentė Renata Cvitovič teigė, jog į Lietuvą iš Rusijos pirmą kartą atkeliavo Azijos leopardinė katė.

„Baltijos šalyse šių kačių apskritai nėra. Pavyzdžiui, Bengalijos katės veislė atsirado iš Azijos leopardinės katės. Pasigrožėti tikrai yra kuo, o apie veislės charakterį galėtų plačiau papasakoti katės šeimininkė – pasinaudokite šia galimybe. Tik kainos tiksliai neatskleidžiamos. Tai tikrai labai retos katės, manau, kad jų kaina gali siekti iki kelių tūkstančių eurų. Ir jas parduoda ne kiekvienam - norinčiam, reikia rekomendacijų. Toks augintinis – tikra egzotika“, - apie garbingus dalyvius pasakojo viena iš parodos organizatorių.

Keli tūkstančiai eurų - už tokią sumą būtų galima nusipirkti  naudotą automobilį. Tačiau šeimininkams daugiau džiaugsmo atneša dalyvvimas parodose ir po namus sėlinantis „mažasis leopardas“.

Sibiro katės žavesiu nenusileidžia Meino meškėnams

Tarp kitų retų parodos veislių parodos organizatorė minėjo Bengalijos kates, bobteilų (trumpauodegių) ir Bombėjaus kačių veisles.

Žinoma, yra ką apžiūrėti ir Meino meškėnų mėgėjams. Renata Cvitovič mėgino prognozuoti, kuri veislė daugiausia dėmesio susilauks netolimoje ateityje.

„Apibūdinus kelių parodų rezultatus atrodo, kad populiarėja Sibiro katės, na, Meino meškėnai taip pat populiarūs. Apskritai daugėja įvairių egzotiškų veislių – ypač nulėpausių ilgaplaukių. Sfinksai ir britų trumpaplaukiai taip pat vis dar mėgiami. Parodos tam turi įtakos – žmonės pamato ir susižavi, išgirsta apie kokią nors visiškai naują veislę“, - pasakojo moteris.

Leopardo raštais lankytojus stebinančios katės buvo išveistos iš laukinių kačių. Ar tai reiškia, jog egzotikos įsigeidę šeimininkai į namus parsineš mini-leopardą?

„Kiekviena katė praktiškai išveista iš laukinių kačių. Bet Bengalai ir panašios katės turi puikų charakterį. Žinoma, nėra tokie ramūs, kad gulėtų sau, kaip britų trumpaplaukiai, aktyvesni, žaismingesni, tačiau neagresyvūs“, - dėstė R. Cvitovič.

10-ies kilogramų „katinėliai“

Iš Kaune, prekybos centre „Mega“ sustatytų narvelių į žiūrovus smalsiai žvalgosi apie 200 įvairių veislių keturkojų. Kačių mylėtojams tai – paskutinė galimybė pasigrožėti egzotiškomis katėmis, nes ši tarptautinė paroda šiemet paskutinė.

Didelė jos dalis skirta Meino meškėnų mylėtojams – šių gigantiškų, miškines kates arba net lūšis išvaizda primenančių augintinių Lietuvoje vis daugėja ir susižavėjimas jais neatslūgsta.

Meino meškėnai pasižymi savo išskirtiniu dydžiu, didelėmis ausimis, stipria kaulų struktūra bei ilga, pūkuota uodega. Tai nepaprastai stiprūs ir greiti katinai, nebijantys vandens, šalčio, mėgstantys lakstyti lauke. Vidutinis šios veislės patinų svoris siekia 8-12 kg, patelių – 6-9 kilogramus. Didžiausias Meino meškėnas Lietuvoje praėjusiais metais svėrė 10,5 kilogramų. Toks svoris - vos 5 kilogramais mažesnis už sunkiausią pasaulio šios veislės atstovą.

Iš 200 parodos dalyvių beveik 50 – savo populiarumą mėginančių atgauti gražuolių britų trumpaplaukių ir dar pusšimtis – Meino meškėnų.

Atskiras prizas - ilgauodegėms

Į felinologų draugijos „Bubastė“ surengtą parodą atvykokačių augintojai iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Suomijos, Ispanijos bei kitų šalių.

Parodos lankytojai čia gali pamatyti besišypsančia vadinamą kartezianinę katę (Chartreux), Birmos šventąją, burmilą, ypatingo kailio ir akių spalvos Nevos maskaradinę. Šios veislės Lietuvoje yra itin retos. Taip pat galima grožėtis Amerikos garbanotosiomis katėmis, Devonšyro reksais.

Tarptautinė teisėjų komanda specialiais sertifikatais įvertina geriausius savo veislės atstovus. Vis dėlto šįkart progą laimėti turės ir kitokio „talento“ savininkės – bus renkama ilgiausią uodegą turinti parodos katė.

Beje, parodos lankytojai turi galimybę parsivežti vieną iš parodos nugalėtojų namo. Taip, taip - teisingai perskaitėte! Parodoje teisėjai vertina ir Gyvūnų globėjų asociacijos į parodą atvežtas paprastas Lietuvos kiemų uodeguotąsias. Taigi kačių mylėtojai čia gali atrasti naująją savo šeimos narę.