Jei miškas neperdžius, grybai augs ir toliau

Balandžio 7-ąją skaitytojai pradėjo siųsti ką tik išdygusių bobausių, kuriuos kelis kartus nuvirus kai kas ryžtasi valgyti, nuotraukų. Tai yra vieni pirmųjų pavasarinių grybų. Tiesa, mikologai maistui jų rinkti nerekomenduoja, nes netinkamai šiuos grybus paruošus galima apsinuodyti.

Tačiau daugiau nei po mėnesio skaitytojai jau ėmė siųsti ir įprastinių valgomųjų grybų nuotraukas, kurias pamatę entuziastai jau gali pradėti ruoštis šiemet kaip niekad ankstyvam grybavimo sezonui.

Apie grybų dygimo pradžią redakcijai ketvirtadienį pranešusi skaitytoja Loreta yra viena pirmųjų Lietuvoje, kuriai pasisekė surasti valgomą grybą – lepšę. Moteris informavo, kad pūpsantį grybą netikėtai aptiko netoli jos namų esančiame Karoliniškių miškelyje.
Lietuvoje jau galima rasti raudonviršių
Gamtininkas Selemonas Paltanavičius teigė, kad Lietuvoje jau galima surasti ne tik lepšių, bet ir raudonikių. Su tuo sutikusi mikologė, Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja, dr. Svetlana Markovskaja GRYNAS.lt pripažino, kad valgomieji grybai šiemet dygti pradėjo kaip niekad anksti. Pašnekovė teigė, kad paprastai jie ima rastis likus visai nedaug laiko iki vidurvasario.
E. Kutorga
Miškuose nei baravykų, nei kitų grybų tikrai nerasite. Dabar jų galima rasti tik prie sodybų ar miestų parkuose. Miške yra žymiai vėsiau, todėl grybų ten dar tikrai nebus. Reikia ieškoti tokių vietų, kurias labiau įšildė saulė. Bet apskritai tai dar nėra masinis reiškinys – dar reikia palaukti. Pirmųjų grybų tikrai daug nėra.

Pasidomėjus, kokios tokio ankstaus dygimo priežastys, mokslininkė sakė, kad greičiausiai viskas dėl kaip niekad ankstyvo ir šilto pavasario. Be to, ji linkusi manyti, kad grybai augs tol, kol neatsliūkins sausra ir neperdžius miškai.

„Tokiems grybams dar tikrai ankstoka. Tradiciškai jie vėliau pradeda augti. Bet jie dygsta todėl, kad šilta ir yra daug drėgmės. Dažniausiai tradiciniai grybai atsiranda vasaros viduryje. Tačiau jei vėliau jiems bus per sausa, grybai nustos augti – lauks antrosios rudeninės bangos. Dabar viską nulems drėgmės kiekis“, - teigė mokslininkė.

Pasakė, kur ieškoti pirmųjų grybų

Ankstyvas grybų dygimas šiokią tokią nuostabą sukėlė ir Vilniaus universiteto Botanikos ir genetikos katedros profesoriui, mikologui Ernestui Kutorgai. Mokslininkas savo ruožtu teigė, kad tai tikrai nėra įprasta.

Visgi jis kaip ir S. Markovskaja įvardijo tą pačią priežastį – kortas sujaukė labai ankstyvas pavasaris. Kaip tik todėl, jo teigimu, žymiai anksčiau pasireiškė ne tik augalų, bet ir grybų vegetacijos laikotarpis.
Pirmųjų grybų galima rasti parkuose ir prie sodybų
„Šiemet grybai pasirodė anksčiau nei įprasta. Tam įtakos turėjo ankstyvas pavasaris. Jis buvo gana šiltas, todėl labai anksti nutirpo sniego danga. Dėl to anksčiau prasidėjo grybų vegetacija. Apskritai šiemet visa gamta pabudo anksčiau. Dabar grybams drėgmės ir šilumos užtenka – situacija nėra bloga. Todėl galima tikėtis, kad grybai augs“, - teigė mokslininkas.
S. Markovskaja
Tokiems grybams dar tikrai ankstoka. Tradiciškai jie vėliau pradeda augti. Bet jie dygsta todėl, kad šilta ir yra daug drėgmės. Dažniausiai tradiciniai grybai atsiranda vasaros viduryje. Tačiau jei vėliau jiems bus per sausa, grybai nustos augti – lauks antrosios rudeninės bangos. Dabar viską nulems drėgmės kiekis.
Tačiau jis aiškino, kad dažniausiai grybautojų pamėgti valgomieji grybai dygti pradeda birželio viduryje, o pats jų dygimo pikas pasireiškia liepą ir rugpjūtį. Visgi E. Kutorga grybautojams, besitikintiems prisirinkti pilnus krepšius lepšių ir raudonikių, gerų žinių neturėjo. Anot jo, masinio dygimo dar nėra – kol kas randami tik pavieniai grybai. Vis dėlto mokslininkas atskleidė vietas, kuriose yra didžiausia tikimybė rasti grybų.
Specialistai sako, kad grybų reikia ieškoti ne miške, bet parkuose ir prie sodybų

„Dar tik gegužė, todėl masiškai grybai tikrai neauga. Miškuose nei baravykų, nei kitų grybų tikrai nerasite. Dabar jų galima rasti tik prie sodybų ar miestų parkuose. Miške yra žymiai vėsiau, todėl grybų ten dar tikrai nebus. Reikia ieškoti tokių vietų, kurias labiau įšildė saulė. Bet apskritai tai dar nėra masinis reiškinys – dar reikia palaukti. Pirmųjų grybų tikrai daug nėra“, - sakė mikologas.

Ar bus grybingi metai, mikologai nesiryžo spėti. Anot jų, viską nulems orai. Jei vasarą netrūks lietaus, grybų stygiumi skųstis neturėtume.