Kaip susimeistrauti laistymo sistemą, taupančią laiką ir vandenį?

Kasdienis daržo laistymas atima ne tik daug energijos, bet ir priverčia išeikvoti didelį kiekį vandens. Įprastinio laistymo metu vanduo patenka ant dirvos paviršiaus ir lėtai sunkiasi žemyn link augalų šaknų. Taigi kaskart laistydami augalus ant dirvos turime išlieti didesnį nei iš tiesų reikia vandens kiekį.

Vis tik yra kelios gudrybės, kad vanduo būtų nukreiptas tiesiai į augalų šaknis, o jūs sutaupytumėte ne tik vandens, bet ir laiko. Aplinkai draugišką augalų šaknų laistymo sistemą gali pasigaminti kiekvienas. Tai paprasta, greita, o ją gamindami dar ir antram gyvenimui panaudosite nebereikalingas antrines žaliavas.
Citata
Abi šios sistemos leidžia vandenį nukreipti ten, kur jo labiausiai reikia - tiesiai į augalo šaknis. Tokią sistemą itin lengva papildyti, o teisingai padaryta ji augalą maitins net kelias dienas ir leis išvengti kasdienio laistymo.

Ekologiškos laistymo sistemos gamyba

Norint pasigaminti aplinkai draugišką laistymo sistemą jums reikės nebenaudojamų plastikinių butelių, ylos bei peiliuko. Gaminant tokią sistemą galimos kelios jos variacijos, tačiau pagrindinis principas išlieka toks pats.
Aplinkai draugiška augalų šaknų laistymo sistema

Laistymo sistema iš dugnu žemyn įkastų butelių

Paimkite plastikinį butelį ir jo apačioje yla pradurkite kelias mažas skylutes. Dar kelias skylutes pradurkite ties butelio viduriu. Darydami skylutes nepersistenkite, jos turi būti labai labai mažytės, kad vanduo galėtų augalą maitinti ilgai ir tolygiai, o ne išbėgti per kelias minutes. Ypač tai aktualu, jei iš tiesų ketinate iškeliauti kelioms dienoms ir savo darželį palikti be priežiūros.

Iškaskite duobutę šalia augalo, kurį norite aprūpinti vandeniu. Tai darykite labai atsargiai, stebėdami ar nepažeidžiate augalo šaknų. Iškasę pakankamai gilią duobelę įdėkite į ją butelį ir užkaskite taip, kad viršuje liktų kyšoti tik galvutė. Pripildykite butelį vandeniu ir leiskite jam lėtai gaivinti jūsų augalo šaknis.

Laistymo sistema iš apverstų butelių
Aplinkai draugiška augalų šaknų laistymo sistema

Nupjaukite plastikinio butelio apačią, o jo kamštelyje padarykite kelias nedideles skylutes. Iškaskite duobutę prie augalo, kurį norite laistyti vandeniu šaknų ir įkaskite į ją butelį užsuktu kamšteliu į apačią. Pripilkite į butelį vandens ir leiskite jam lėtai maitinti augalo šaknis.

Tokios butelio konstrukcijos minusas tas, kad į nupjautą butelį gali pribirti žemių, kurios užkims apačioje esančias skylutes ir vanduo nesisunks. Taigi butelį įkasinėkite atsargiai, kad neužsikimštų jo kamštelis.

Didžiausias pliusas - abi šios sistemos leidžia vandenį nukreipti ten, kur jo labiausiai reikia - tiesiai į augalo šaknis. Tokią sistemą itin lengva papildyti, o teisingai padaryta ji augalą maitins net kelias dienas ir leis išvengti kasdienio laistymo.

Štai ir turite laisvą savaitgalį - pomidorai be jūsų rūpestingų rankų tikrai nepražus!

Tokiu būdu augalus galima laistyti net itin saulėtą dieną, nes vanduo nepatenka ant augalo lapų.

Jei perskaičius šį straipsnį jums vis tik kilo klausimų, čia rasite vaizdo įrašą, kaip pasigaminti tokią sistemą:

Sėkmės darbuose!