Natūralios įprastinių apsaugų alternatyvos

Pati populiariausia apsauga nuo uodų bei erkių yra jau paruošti apsauginiai mišiniai, kuriuos galima įsigyti tiek vaistinėse, tiek prekybos centruose. Deja, šie gaminiai tinka ne kiekvienam, mat ruošiant šiuos preparatus dažnai naudojamos stiprios cheminės medžiagos, kurios gali sukelti įvairias alergines reakcijas, o visiškai natūraliu pagrindu paruoštų gaminių Lietuvoje aptikti sunku. Laimei, tokius cheminius preparatus galima pakeisti natūraliais, namuose gamintais mišiniais, kurie tiks net jautriausią odą turinčiam žmogui.

Didžiausi erkių priešai

Erkės – tai vienos pavojingiausių lietuviškų kraujo mėgėjų. Šis kenkėjas mėgsta ne tik nemaloniai įsisiurbti į odą, bet ir pernešti pavojingas ligas, kurios turi negrįžtamų pasekmių. Visgi, silpnybių turi net ir ši mažoji kraugerė. Didžiausi erkės priešai yra arbatmedžio ir nimbamedžio aliejai bei česnakas, kurio ji tiesiog negali pakęsti.

Norint pasigaminti arbatmedžio aliejaus mišinį namų sąlygomis, tereikia vieną dalį aliejaus sumaišyti su dvejomis dalimis vandens, viską gerai suplakti ir purkšti ant odos bei drabužių. Ypatingai jautrią odą turintys žmonės arbatmedžio aliejų turėtų atskiesti didesniu vandens kiekiu, mat šis natūralus preparatas yra itin stiprus ir tepamas tiesiai ant odos gali ją nudeginti.

Nemėgstantiems arbatmedžio aliejaus kvapo į pagalbą gali ateiti lietuviškas česnakas. Tikėsite ar ne, tačiau kuo daugiau jo vartosite – tuo mažesnė tikimybė, kad prie jūsų prikibs erkė, mat vos tik užuodusios česnako dvelksmą jos traukiasi. Tiesa, tą patį gali padaryti ir aplinkiniai, nes stiprus česnako kvapas nėra mėgstamas ir tarp žmonių, tad vietoje įprastinio česnako galima naudoti česnako piliules, kurios taip pat puikiai atbaido kraujo ištroškusius parazitus ir turi itin švelnų kvapą.
Citata
Silpnybių turi net ir mažosios kraugerės erkės. Didžiausi jų priešai - arbatmedžio ir nimbamedžio aliejai bei česnakas, kurio jos tiesiog negali pakęsti.

Jeigu nenorite smaguriauti česnako jokiais pavidalais, galite naudoti česnako užpilą. Sugrūskite dvi dideles česnako skilteles ir užpilkite jas stikline šilto vandens. Tokiu užpilu galite šlakstyti lauko kėdes bei stalus, terasą bei visą kitą, nuo ko norite atbaidyti mažuosius kenkėjus.

Mėgstantiems subtilesnius kvapus, pasitarnauti gali nimbamedžio aliejus. Jo galima įsigyti ajurvedinėse parduotuvėse ir naudoti lašinant tiesiai ant odos. Šis aliejus taip pat puikiai gydo įpjovimu bei mažas žaizdeles, tad toks gaminys gamtoje gali pasitarnauti dvigubai.

Mišiniai padėsiantys atsikratyti uodų

Uodai – tai dar viena nemaloni vasaros vakaro „puošmena“, ypač aktyviai veikianti drėgnesnėse vietovėse. Laimei, šie mažieji kraugeriai nemėgsta daugybės kvapų, tad būdą jais atsikratyti galite rinktis iš įvairių variantų.

Pats paprasčiausias, greičiausias ir dažnam turistui priimtiniausias natūralus apsauginis mišinys nuo uodų yra gaminamas iš eterinio aliejaus skiesto vandeniu arba degtine. Veiksmingiausi yra kadagių, cintrinžolių, rozmarinų, taškuotųjų mėtų, kedrų, miramedžių, pušų bei levandų eteriniai aliejai. Patariama išbandyti kelis eterinių aliejų mišinius ir patiems nuspręsti, kuris jų veiksmingiausiai reaguoja su jūsų tipo oda bei yra jums maloniausio kvapo. Ar savo pasirinktą aliejų maišysite su vandeniu ar degtine – taip pat jūsų pasirinkimas. Suprantama, maišant su degtine, preparatas gaunamas žymiai stipresnis, o stiklinei degtinės reikia vos dviejų su puse šaukštelio eterinio aliejaus, tačiau toks kvapas priimtinas toli gražu ne kiekvienam. Maišant su vandeniu reikėtų dvi dalis vandens maišytu su viena dalimi eterinio aliejaus ir tikrinant tokio preparato veiksmingumą, reguliuoti mišinio sudėti pagal savo odos tipą.

Eterinį aliejų taip pat siūloma maišyti su augaliniu aliejumi bei actu, tuomet gaunami tirštesnės konsistencijos gaminiai, kuriuos lengviau tolygiai paskirstyti ant odos. Į du didelius šaukštus augalinio aliejaus lašinami 10-15 lašelių pasirinkto eterinio aliejaus bei pridedamas šaukštas alavijo ekstrakto. Auginantys šiuos augalus namuose, gali naudoti iš ką tik nulaužtos šakelės išspaustas alavijo sultis, taip sukurdami itin veiksmingą ir natūralų preparatą. Toks pat mišinys galimas vietoje aliejaus naudojant obuolių actą, tačiau tuomet toks pat eterinio aliejaus bei alavijo ekstrakto kiekis pilamas į ketvirtį stiklinės acto.

Teigiama, kad uodus taip pat kaip ir erkes atbaido didesnį kiekį česnako vartojantys žmonės. Tokį patį efektą sukelia ir obuolių acto vartojamas bei didelis vitamino B1 kiekis.

Kaip apsaugoti augintinius

Neretai erkės į namus atkeliauja augintinių pagalba. Jos ypač mėgsta įsikibti į kailį po aukštą žolę lakstantiems šunims ar katėms. Tinkami eterinių aliejų mišiniai gali pagelbėti ir šiuo atveju. Tiesa, gyvūnai šiems preparatams neretai būna alergiški ir gali toleruoti tik itin mažą jų kiekį, tad persistengti nevertėtų. 
Citata
Pats paprasčiausias, greičiausias ir dažnam turistui priimtiniausias natūralus apsauginis mišinys nuo uodų yra gaminamas iš eterinio aliejaus skiesto vandeniu arba degtine. Veiksmingiausi yra kadagių, cintrinžolių, rozmarinų, taškuotųjų mėtų, kedrų, miramedžių, pušų bei levandų eteriniai aliejai.

Šunų priežiūrai galima naudoti itin silpną eterinio aliejaus ir vandens mišinį, kuris purškiamas ant kailio arba kartą per savaitę užlašinti vieną eterinio aliejaus lašelį tiesiai prie apykaklės. Pastarasis receptas tinka ir katėms. Gyvūnų augintojai teigia, kad tokia savaitinė procedūra padeda visiškai išvengti erkių net dažnai gamtoje dūkstantiems gyvūnams.

Patikrinti receptai

Dvi gamtoje gyvenančios šeimos ilgai ieškojo veiksmingiausių, patikimiausių bei labiausiai jiems tinkančių natūralių mišinių, apsaugančių nuo parazitų. Štai jų sukurti receptai, kuriuos išbandę galite ieškoti ir savo odai tinkamiausio preparato.

Receptas Nr. 1

Du šaukštus augalinio aliejaus sumaišykite su vienu šaukštu alavijo ekstrakto. Gerai suplakite mišinį uždarame inde, mėgindami pasiekti kuo tolygesnę masę. Į mišinį įlašinkite 25 lašus rožių eterinio aliejaus ir viską gerai sumaišykite. Po to pridėkite dar 25 lašus levandų eterinio aliejaus ir viską plakite pusę minutės. Tokį mišinį tepkite tiesiai ant odos.

Receptas Nr. 2

Dešimt šaukštų organiško jojobos aliejaus arba alijošiaus ekstrakto sumaišykite su puse šaukšto nimbamedžių aliejaus. Gautą masę plakite penkias minutes, iki kol jis taps visiškai vientisa. Tokią masę purkškite ant odos ar drabužių suplakdami prieš kiekvieną naudojimą. Šis preparatas puikiai tinka ir gyvūnams.