Namuose ar biuruose tikrai rasite popieriaus lapų, kurių viena pusė bus visiškai tuščia, o gal netgi abi pusės bus likę baltos. Tokį popierių galima išmesti perdirbti, tačiau jei Jums reikia užrašinės kasdieniams darbams užsirašyti, tokios popieriaus atliekos - puiki žaliava. Patys galėsite tapti popieriaus perdirbėjais. Įgudę galite mėginti siūti atminimų knygeles, nuotraukų albumus, kuriuos kūrybiškai dekoravus viršelius, galima įteikti kaip dovaną.

Dirbtuves vedusi menininkė Monika Šlančauskaitė, teigė jau seniai susidomėjusi knygrišyba, ypač japoniškomis technikomis. Tačiau mergina šmaikščiai užsiminė, kad tikrieji, pagal senoviškas technikas dirbantys knygrišiai jai nukapotų pirštus už tai, ką ji dėsto dirbtuvių dalyviams.

„Dar pradėjau spangti ir dėl japoniškos kaligrafijos bei knygų iliustravimo. Su japoniškos kaligrafijos pagrindais susipažinau „Tekančios saulės klube“. Taip pat šio klubo dėka turėjau galimybę pasimokyti ir tradicinės kaligrafijos bei knygų rišimo meno paslapčių. Dalyvavau dizaineres Linos Ozerkinos, baigusios mokslus Olandijoje, knygrišybos seminaruose. Nuo tų kursų viskas ir prasidėjo: knygų apie rankų darbo knygas medžioklė, kitų seminarų paieškos ir aišku savų knygelių gamyba. Labiausiai šiame mene mane žavi galimybė eksperimentuoti ir su knygų formomis ir su medžiagomis, panaudoti senus laikraščius, žurnalus, pakuotes, senų knygų viršelius, kepimo popierių ir panašias medžiagas“, - dėstė menininkė. Daugiau menininkės darbų galite peržvelgti šiame puslapyje.

Kadangi į dirbtuves sugužėjo ir maži, ir dideli, menininkė šįkart demonstravo du knygelių gamybos būdus: vieną – itin paprastą ir greitą, kitą – kiek sudėtingesnį, tinkantį gaminti užrašų knygelę su vienu pusiau kietu viršeliu.

Pirmajai knygelei Jums reikės kelių A4 formato lapų. Geriausia, jei bent viena jų pusė būtų balta. Jei kitoje – kas nors spalvoto, knygelė dėl to bus tik žaismingesnė.

Sudėtingesnei antrajai užrašų knygelei reikės norimo formato lapų, galite ją surišti iš maždaug 15-20 lapų. GRYNAS.lt šiuo atveju pasirausė montažinėje – čia stovi bokštai lapų su reportažų tekstais, kai kuriuose jų – daugiau nei po pusę likusio balto ploto!
Sukarpę reportažų lapus ir juos suvienodinę gavome ~ 10 lapų maždaug A5 formato užrašų knygelei.

Knygelei susiųti reikės kokio nors natūralaus pluošto siūlo ir didesnės adatos.
Kad būtų patogu į knygelę rašyti, antroji jos nugarėlė gaminama iš storesnio kartono. Jį apklijuojame senomis žurnalų iškarpomis arba senais laikraščiais.

Iš kelių lakštų pagaminta knygutę reikėtų siųti paprastais dygsniais sudėjus kelis lapus. Viduriniojo lapo puslapiai turi būti kiek ilgesni, kad galima būtų jį persiųti. Dešinėje esančioje schemoje parodyta, kaip reikėtų sudėti lapus prieš persiuvant

Taip pat reikia skaidraus plastikinio priekinio viršelio. Tokį galite įsigyti popieriaus parduotuvėse. Skylutėms prabadyti reikės ylos ir kokio nors storo pagrindo, kad beruošiant ekologišką knygutę nenukentėtų stalas.

Pasiruošę? Tuomet atidžiai žingsnis po žingsnio peržiūrėkite knygelės gamybos nuotraukas su paaiškinimais.

Tokie yra knygutės susiuvimo būdai

Šios dirbtuvės – tai Europos Komisijos remiamo Grundtvig projekto „Earth S.O.S. through Eco-Creativity“ dalis. Dirbtuves organizuoja Semiotinių tyrimų centras ir jų dar bus įvairių. Daugiau apie „Eco-creativity“ projektą galite sužinoti ČIA.