14 tokių įrenginių „Garmin Alpha 100/T5” konkurso būdu įsigyti iš UAB “InfoEra”. Visa pirkinio suma - 8602,98 euro su PVM.

Kiekvieną iš 14 komplektų sudaro šuns antkaklis su siųstuvu bei imtuvas, kuriuo naudosis Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kinologas.

Po 3 GPS gaus sienos su Baltarusija ruožus saugantys Vilniaus, Varėnos ir Lazdijų bei sienos su Rusija apsaugą užtikrinantys Pagėgių rinktinės kinologai. 2 įrenginiai skirti Pakrančių apsaugos rinktinės pasieniečiams.

Įsigyti GPS pasieniečiams kinologams padės lengviau ir kokybiškiau atlikti darbą užtikrinant sienos apsaugą. Jais naudojantis, pavyzdžiui, dažnai pasieniečių darbe pasitaikančiais įtariamųjų persekiojimo atvejais, bus galima stebėti šunų buvimo vietą ir judėjimo kryptį. Tai bus ypač pravartu miškingose ar kitose riboto matomumo vietose, kai tarnybiniai šunys persekioja kontrabandininkus, sienos pažeidėjus ar į Lietuvą besibraunančius nelegalus.

Be to, po tokių persekiojimų naudodamiesi naująja įranga VSAT pareigūnai galės patikrinti visa pažeidėjo maršrutą ieškodami paliktų ar tyčia atsikratytų įkalčių. Vėliau visą informaciją apie operaciją iš GPS bus galima perkelti į kompiuterį ir išanalizuoti sienos apsaugos užtikrinimui reikalingais aspektais.

Iš viso Lietuvos pasieniečiams pagal 2007 – 2013 m. Išorės sienų fondo programą įvairioms priemonėms skirta 60,3 mln. eurų.

Išorės sienų fondo tikslas – padėti veiksmingai organizuoti išorės sienų patikrinimus ir priežiūrą, veiksmingai valdyti žmonių srautus prie išorės sienų, užtikrinti, kad ES pasieniečiai vienodai taikytų sienų kirtimą reglamentuojančias teisės nuostatas, gerinti valstybių narių konsulinių įstaigų trečiosiose šalyse veiklą, skirtą trečiųjų šalių piliečių srautams valdyti.