Trečiadienį dviejų mėnesių šuniukai Iksas, Ikaras ir Itas bei jų sesės Idilė ir Ika turėjo atsisveikinti vienas su kitu ir buvo perduoti penkiems Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos, Varėnos ir Lazdijų rinktinėse dirbantiems pasieniečiams kinologams. Naujieji šeimininkai šiuos šuniukus nuo šiol pradeda ruošti darbui VSAT.

Ši belgų aviganių penkiukė gimė Lazdijuose. Čia gyvena VSAT Lazdijų rinktinės Specialiosios paskirties užkardoje tarnaujantis pasienietis kinologas, kurio augintinė yra penkerių metų belgų aviganė Targa. Ji liepos 31 d. atsivedė penketą palikuonių. Jų tėvas trejų metų Nero saugo sieną su Baltarusija ir tarnauja Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardoje.

Nesyk tarnyboje pasižymėję Targa ir Nero iš daugiau kaip 160 VSAT tarnaujančių keturkojų buvo atrinkti kaip vieni tinkamiausių susilaukti darbui pasienyje tinkamų įpėdinių.

Jau pagal pirminį testavimą paaiškėjo, kad Iksas, Ikaras, Itas, Idilė bei Ika yra tinkami darbui sienos apsaugoje. Buvo testuojama šuniukų socializacija, adaptacija į stresą ir, kas svarbu keturkojams sienos apsaugoje, motyvacija kovoti bei žaisti, baimė paviršiams ir tamsai.

Nuo trečiadienio penkiukė gyvens skirtingose vietose, tačiau jau po kelių savaičių šuniukai vėl turėtų susitikti VSAT Kinologijos centre. Čia Iksas, Ikaras, Itas, Idilė ir Ika dalyvaus pirmuosiuose jų gyvenime mokymuose.

Planuojama, kad kitą vasarą po intensyvių pratybų ir dresavimo šie belgų aviganiai jau eis į tikrą tarnybą saugoti sienos. Visi jie bus apmokyti pėdsekystės, žmonių paieškos ir sulaikymo, vietovės apieškos. Kai penkiukė pradės tikrą tarnybą VSAT, šie šunys toliau bus dresuojami pagal specializaciją.

Beje, tai jau antroji Targos vada – pirmieji penki jos palikuonys irgi sėkmingai tarnauja VSAT.