Aš esu griežtai prieš visuotinį gyvūnų ženklinimą. Paprastas pavyzdys: katinui 16 metų - visą gyvenimą pragyveno bute. Kažin ar kur jis jau pabėgs, nes po namus jau lėtai vaikšto, daugiausia guli. Tad koks tikslas man jį ženklinti? Jam jau reikia pirkti specialų maistą, kuris yra brangus, ir 15 Eur už žymėjimą man - dideli pinigai. Tuo labiau, kad dar yra viena katytė, kažkada priglausta ir taip pat serganti.

Aš tikrai nesiruošiu jų nešti į kliniką, kad patirtų stresą, tuo labiau kas žino, kiek jie dar gyvens.
Ir labiausiai pikta dėl to, kad tie, kurie yra už žymėjimą, daugiausia kalba tik apie mieste gyvenančius gyvūnus. O tai ką daryti kaime? Sakykim, sąžininga močiutė kaime, kuri jau dabar nori savo gyvūnus užregistruoti ir turi 5 katinus, 2 šunis - kaip jai tą padaryti? Artimiausia klinika už 20-30 km. Autobusu vežti augintinius? Žinot, čia jau juokas pro ašaras.

Dabar rašo, kad žymėjimas kainuoja 15 Eur, tai kiek tai močiutei teks atiduoti iš savo pensijos? Beje,o kaip su skiepu, nes kiek skaičiau, kad ir paskiepyti tuo pačiu reiks. Kiek skiepas dar kainuos?

Dar toks dalykas. Kaip ta močiutė tuos savo katinus sugaudys? Jie juk gyvena laisvai, medžioja vaikščiodami po laukus, kartais kelias dienas nepareina. Kaimo katinai ne visi tokie meilūs ir prisileidžiantys žmones. O jei užklydo svetimas katinas pienelio palakti? Ir staiga tikrintojai! Kaip tada? Čia keblus klausimas. Kaip jie tą katiną pagaus, kad patikrintų, ar jis pažymėtas? Tas katinas spruks kur į laukus ir gaudyk vėją laukuose. Tiesa, o juk kaime niekas nei kastruoja, nei sterilizuoja gyvūnų: kai kas pasielgia kaip ir dauguma žiauriai, kai kas leidžia gyventi ir patiki viską gamtai. Ir kaip gi visus juos surankioti ir sužymėti, jeigu jų prisiveisia daug. O ir gyvenimas kaime jų daug trumpesnis.

Ir kas suteikia teisę konfiskuoti gyvūną? Jeigu jis maitinamas, gydomas, prižiūrimas. Kur konfiskavę padės? Prieglaudas tokiems gyvūnams naujas steigs ir laikys uždarytus narvuose? Išlaikyk narve laisvę mėgstantį kaimo katiną - tai gyvūno KANKINIMAS.

Dabar toks klausimas. Ėmė ir atklydo kaime į kiemą šunelis ar katinėlis - ką daryt? Kaip patikrinti, ar jis turi čipą? Vežti autobusu senam žmogui į veterinarijos kliniką už 20-30 km? O jeigu tai didelis šuo? Gal išsikviesti kokį specialistą galima bus. Na, bet už ačiū tikrai niekas nevažiuos. Na gerai patikrinom kažkaip - neturi jis to čipo. Vadinasi, tu priglausdamas gyvūną turėsi sužymėti. Bet ne visi išgalės tai padaryti. Tada išvyti gyvūnus iš kiemo? Žiauru, o ką daryt? Kviesti gyvūnų mylėtojus! O jeigu aplink nėra jokios panašios organizacijos. Be to, ką ta organizacija su gyvūnu darys? Gal tada geriau, kad ir nepažymėtas, bet lieka ten kur atklydo - gaus paėsti, šiltai sau gyvens.

Be to, yra sakoma, kad jeigu į kiemą atklydo šuo, jokiu būdu negalima jo išvyti. Tačiau pagal naująją tvarką, teks vyt gyvūną lauk ir nesvarbu, ar lyja ar šalta. Ir kam gi nuo to bus geriau? Juk gyvūnai kentės.

Kaimuose visi didesnį dėmesį skiria gyvuliams, kurie naudos duoda. O dėl katinų ar šunų, kaip vienas kaimietis pasakė: yra kaime medžiotojų. Man atrodo šis teiginys viską pasako.

Geriau būtų skiriama lėšų benamių gyvūnų kastracijai/sterilizacijai, daugiau pagalbos savanoriškoms organizacijoms. Nes tik su šių organizacijų savanorių pastangomis mažėja kiemuose populiacija benamių gyvūnų. Tačiau jos laikosi tik iš suaukotų pinigų.

Kodėl prie šios veiklos negali prisidėti daugiau žmonių ar įstaigų? Esmė tokia: tvarka priimta, baudos nustatytos, bet kaip tai padaryti, ypač gyvenant kaime, neaišku. Svarbiausia, kad nustatytas baudų dydis. Štai čia yra svarbiausias dalykas. Kaip visada ne nuo to galo pradedam.

GRYNAS.lt paprašė savo nuomonę išsakyti Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės, kuri dėjo daug pastangų, kad naujoji tvarka įsigaliotų.

Ji teigė, kad žmonėms piktintis nauja tvarka nebėra prasmės, nes ji jau galioja. „Tvarkos jau nebėra prasmės kritikuoti, nes ji jau yra - jau viskas. Čia faktas. Dabar yra jau įgyvendinimo klausimas. Kaip tik grįžtu iš susitikimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Šiuo metu vyksta veterinarijos gydytojų prijungimas prie duomenų bazės, kai kurie miestai jau prisijungė, yra ir užregistruotų augintinių. Tie žmonės, kurių augintiniai jau paženklinti, keipiasi į teritorinius padalinius, kad juos užregistruotų“, - pasakojo B. Kymantaitė.

Vis dėlto moteris nesureikšmino žmonių pasipiktinimo: „Sulaukiu ir aš žmonių pasipiktinimo, bet ką dabar darysi. Visuomet žmonės piktinasi, kai kažką reikia padaryti patiems. Jie nori, kad viską darytų valdžia. Tokia, deja, mūsų pilietinė sąmonė šiandien.“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!