1891-aisiais vietoves tyrė mokslininkas, kurį visi atkalbinėjo nuo kelionės prie ežero, nes teigė, kad jį „saugo piktosios dvasios“. Tokios kalbos mokslininkui buvo stimulas pradėti tirti tą vietą. Tačiau pasiekus ežerą, mokslininkas pasakojo, kad lyg kažkokia nematoma jėga stengtųsi neprileisti jo prie kelionės tikslo: prasidėjo negandos, arkliai sustojo lyg įbesti, teigiama užsienio žiniasklaidoje.

Labiausiai mokslininkus domina saloje iš molio pastatytos Por Bažyno salos tvirtovės griuvėsiai. Vietiniai gyventojai būtent su Por Bažyno tvirtove sieja padavimus apie požeminius tunelius, kuriais galima apeiti visą Žemės rutulį ir kuriuose paslėpti nesuskaičiuojami kažkada buvusio galingo uigurų kaganato valdovų lobiai. Dar praėjusiame šimtmetyje archeologai aptiko ne vieną pusiau sugriuvusį įėjimą į požemius, į kuriuos kol kas niekam nepavyko patekti.

Visos legendos labai traukia turistus. Dabartiniais laikais šimtai turistų kiekvienais metais aplanko Tere Cholio ežerą, norėdami pasigrožėti šia nuostabaus grožio vieta, prisiliesti prie turtingos istorijos, susipažinti su Centrinės Azijos tautų gyventojų papročiais ir paklausyti legendų apie ežerą, iš kurio prasideda didžioji Sibiro upė Jenisėjus.

Šaltinis
Temos
www.GRYNAS.lt