Svarbiausia nepalikti automobilyje

L. Kriaučeliūno smulkių gyvūnų klinikos veterinarijos gydytoja Jūratė Juodytė pasakojo, ko šiukštu neturėtų daryti savo augintinį mylintys šeimininkai.
Pagrindiniai karščio smūgio požymiai: apsunkęs kvėpavimas, sutrikusi koordinacija, šuo pasidaro vangus. Jeigu manote, kad jūsų šunį ištiko karščio smūgis, reikėtų pasižiūrėti į jo liežuvį ir dantenas. Jeigu jos pasidaro ryškiai raudonos, tai yra vienas iš ryškesnių požymių.
Citata

„Svarbiausias dalykas - per karščius nepalikti šuns automobilyje net trumpam laikui. Šilumos smūgis tokiais atvejais gali ištikti labai greitai. Jeigu kažkur važiuojate, visada reikia turėti vandens ir duoti augintiniui atsigerti. Jeigu kažkur poilsiaujame su gyvūnu, taip pat svarbu nepalikti jo ant saulės. Be to, svarbu užtikrinti, kad išvykus iš namų jis visada turėtų priėjimą prie vandens“, - aiškino J. Juodytė.

Veterinarė pataria, ką daryti, jeigu gyvūną ištiko saulės arba šilumos smūgis: „Tokį gyvūną reikia tuoj pat perkelti į pavėsį ir vėsinti bei iš karto vežti į veterinarijos kliniką. Galima gyvūną susukti į drėgną audeklą, užpilti vandens, bet veterinaro pagalba bus būtina. Kitaip gali išsivystyti rimtos komplikacijos, iš kurių gyvūnas neišsivaduos.“

Kaip atpažinti, kad šunį ištiko šilumos smūgis? Anot specialistų, tai išduoda keli pagrindiniai požymiai. Gyvūnas pradeda sunkiai alsuoti, vemti, viduriuoti, pakyla temperatūra (40.5 ºC ar didesnė), galiausiai jis nualpsta ir ištinka koma.
Negalima karštomis dienomis palikti šuns automobilyje

Kitas veterinarės patarimas - per karčius pakeisti lauke gyvenančių šunų ėdalą: „Paprastai, kai yra karščiai, gyvūnai natūraliai mažiau ėda. Jeigu sakome, kad žiemą reikia gyvūnams, kurie gyvena lauko sąlygomis, duoti kaloringesnį pašarą, vasarą galima duoti mažiau kaloringą maistą. Bet svarbiausia, kad nebūtų skysčių trūkumo.“

Anot J. Juodytės, geriausiai gyvūnų nevedžioti tuo paros metu, kai yra didžiausi karščiai, juk ir patys ilgai neeiname pasivaikščioti, kai lauke būna labai karšta.

Kada šuniui reikia pagalbos?

Urban dog“ šunų mokyklos trenerė, šunų elgesio specialistė Vilma papasakojo, kaip atpažinti, kad jūsų šunį yra paveikęs karštis.

„Pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kurie šunys apskritai yra jautresni karščiui. Tai - jauni arba jau vyresnio amžiaus šunys, šunys, turintys širdies problemų, taip pat tie šunys, kurie turi ilgesnį kailį. Svarbiausia negalvoti, kad jeigu kaimyno šuo gali ilgai būti ant saulės, tai mano šuo irgi galės tą patį. Kiekvienas šuo yra skirtingas. Reikia stebėti savo šunį“, - aiškino specialistė.
Šuo paplūdimyje

Ji išvardijo pagrindinius karščio smūgio požymius: apsunkęs kvėpavimas, sutrikusi koordinacija, šuo pasidaro vangus. Jeigu manote, kad jūsų šunį ištiko karščio smūgis, reikėtų pasižiūrėti į jo liežuvį ir dantenas. Jeigu jos pasidaro ryškiai raudonos, tai yra vienas iš ryškesnių požymių.
Svarbiausias dalykas - per karščius nepalikti šuns automobilyje net trumpam laikui. Šilumos smūgis tokiais atvejais gali ištikti labai greitai. Jeigu kažkur važiuojate, visada reikia turėti vandens ir duoti augintiniui atsigerti. Jeigu kažkur poilsiaujame su gyvūnu, taip pat svarbu nepalikti jo ant saulės.
Jūratė Juodytė

„Tokiu atveju reikėtų duoti šuniui vandens. Jis turėtų būti nešaltas - kambario temperatūros. Taip pat svarbu neduoti iš karto daug vandens. Vandens reikia duoti mažesniais kiekiais po kelis kartus, taip pat, žinoma, iš karto vesti šunį į pavėsį. Ir vis tiek tokį šunį reiktų vežti pas veterinarą, nes gali būti uždelstų pasekmių“, - aiškino trenerė Vilma.

Asfaltas taip pat gali pakenkti

Šunų elgesio specialistė pasakojo, kad dar reikia atkreipti dėmesį į tai, kad karštomis dienomis asfaltas būna labai įkaitęs: „Ir jeigu šunis vedame šaligatviu, būna, kad jų pėdutės net nudega. Mes einame su batais ir to nejaučiame, bet jeigu nežinote, ar saugu, ar ne, visada galite pridėti vidinę rankos pusę prie asfalto.“
Šuo ant asfalto

Trenerė Vilma patarė, kad per karščius apskritai nerekomenduojama vedžioti šunų. Geriau išvesti rytais ir vakarais, kai saulė nėra tokia kaitri.

„Taip pat visi turėtų žinoti, kad šunų automobilyje palikti jokiu būdu negalima. Net ir pavėsyje pastatytas automobilis įkaista. Buvo darytas eksperimentas: į automobilį įdėjo šuns ledo skulptūrą ir žiūrėjo, per kiek laiko jis ištirpsta. Tam neprireikė net valandos.“