Specialistė: šunys paplūdimiuose – didelė rizika

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjas Raimondas Vaidginas GRYNAS.lt teigė, kad galiojantys teisės aktai draudžia keturkojus ne tik maudyti ten, kur tai daro žmonės, bet ir iš viso šunis ar kates atsivesti į paplūdimius.

„Lietuvos higienos norma HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ draudžia į paplūdimius vestis gyvūnus. Jei juos draudžiama ten atsivesti, tai apie maudynes negali būti nė kalbos. To daryti tikrai negalima. Ir apskritai reikia žinoti, kad šis reikalavimas galioja tiek vidaus vandens telkiniuose, tiek ir Baltijos jūroje. Be to, apie tokį draudimą turėtų pranešti paplūdimiuose esantys specialūs ženklai. Tačiau jų gali visur nebūti. Šis reikalavimas turėtų būti nurodytas paplūdimių naudojimo taisyklėse“, - kalbėjo pašnekovas.

Jo kolegės, Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotojos Birutos Zdanevičienės pasiteiravus, kodėl taikomas toks draudimas, ji atskleidė, kad viskas dėl gyventojų sveikatos apsaugojimo.
Į paplūdimius atsivesti šunis draudžiama
Anot pašnekovės, didžiausią pavojų kelia negydomi keturkojai. Viena rimčiausių rizikų – tokie šunys gali užkrėsti žmones: „Rizika atsiranda tada, kai sergantys šunys negauna medikamentų, skirtų kirminų kiaušiniams ir patiems kirminams naikinti. Toks sergantis gyvūnas tikrai kelia pavojų, nes gali užteršti smėlį. Tiesa, problemų gali kilti ir dėl prižiūrimų šunų, kadangi jie mėgsta išsivolioti kito gyvūno išmatose, kuriose gali būti kirminų kiaušinėlių. Kai kurių rūšių kirminėliai pavojingi žmonėms, o ypač vaikams. Subrendę kiaušinėliai gali prilipti prie kito šuns kailio. O kai šuo maudosi šalia kitų žmonių, jie netyčia gali gurkštelėti vandens su kiaušinėliais ir tokiu būdu užsikrėsti. Rizika yra tokia, kad ligų sukėlėjai gali būti paplatinti per kailį.“
I. Simanonytė
Sostinėje maudymosi sezonas prasideda nuo birželio 1 d. ir tęsiasi iki rugsėjo 15 d. Jo metu draudžiama maudyti, prausti gyvūnus fontanuose, šaltiniuose, viešuose uždaruose vandens telkiniuose, upėse. Taip pat šiuo metu draudžiama su savimi turėti, vestis ar neštis gyvūnus į paplūdimius.

Kaip tik dėl to draudžiama šunis vesti ten, kur poilsiauja žmonės. Tiesa, specialistė pridūrė, kad ta pati taisyklė galioja ir katėms. Visgi yra ir dar viena priežastis, kodėl gyvūnų kartu su savimi nereikėtų tempti į paplūdimius. „Dalis žmonių yra alergiški gyvūnų kailiui. Todėl tas kontaktas nėra gerai, ypač labai jautriems žmonėms. Dėl to gali kilti alerginės reakcijos. Apskritai norėčiau pabrėžti, kad tos taisyklės nėra be reikalo sukurtos“, - sakė B. Zdanevičienė.

Rūkorių paplūdimyje mažėja rečiau nei šunų

Paplūdimių priežiūrą vykdančios savivaldybės savo ruožtu teigė vykdančios patikrinimus, kurių metu stebima, ar į paplūdimius žmonės neatsiveda ir savo augintinių. Klaipėdos miesto Kontrolės ir prevencijos poskyrio vyriausioji specialistė Rasutė Paulikienė GRYNAS.lt taip pat teigė, kad prie jūros šunims ne vieta. Vis dėlto ji aiškino, kad situacija palengva gerėja – šunų paplūdimiuose vis mažėja.
Šunų vandenyje, kur maudosi žmonės, būti negali

„Šunų atsivesti prie jūros ir juos maudyti negalima. Visgi tokių atvejų kai kada pasitaiko. Bet šiemet to nustatyti dar nepavyko. Pernai buvo keli tokie atvejai. Tačiau gelbėtojai sako, kad kai jie dirba tokie atvejai pasitaiko labai retai. Situacija gerėja. Kad taip pat mažėtų paplūdimyje rūkančių ir alkoholį vartojančių, būtų labai gerai“, - dėstė Klaipėdos savivaldybės atstovė.

Kaune taip pat draudžiama leisti keturkojams maudytis kartu su žmonėmis. Tiesa, Kauno miesto savivaldybės Sanitarijos inspekcijos vedėja Nomeda Lapinskienė teigė, kad šis draudimas galioja tik oficialiose paplūdimiuose. 
B. Zdanevičienė
Dalis žmonių yra alergiški gyvūnų kailiui. Todėl tas kontaktas nėra gerai, ypač labai jautriems žmonėms. Dėl to gali kilti alerginės reakcijos. Apskritai norėčiau pabrėžti, kad tos taisyklės nėra be reikalo sukurtos.

„Sezono metu negalima gyvūnų vesti į oficialius paplūdimius ir juos maudyti. Oficialūs paplūdimiai yra trys – Kauno I, Kauno II ir Lampėdžių. Neoficialiuose paplūdimiuose tokio draudimo nėra“, - aiškino skyriaus vedėja.

Kad tokių pažeidimų nebūtų, policijos pareigūnai organizuoja reidus, kurių metu pričiuptiems tvarkos pažeidėjams skiriamos baudos.

Jei fontane ras šunį – nemalonumai garantuoti

Toks pat draudimas galioja ir sostinėje. Be to, Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Inga Simanonytė teigė, kad gyvūnus maudyti draudžiama ne tik vandens telkiniuose, bet ir fontanuose: „Sostinėje maudymosi sezonas prasideda nuo birželio 1 d. ir tęsiasi iki rugsėjo 15 d. Jo metu draudžiama maudyti, prausti gyvūnus fontanuose, šaltiniuose, viešuose uždaruose vandens telkiniuose, upėse. Taip pat šiuo metu draudžiama su savimi turėti, vestis ar neštis gyvūnus į paplūdimius.“

Jei šio reikalavimo būtų nepaisoma, tektų fiksuoti Administracinių teisės pažeidimų kodekso 110 straipsnio pažeidimą. Ir tai, anot savivaldybės atstovės, užtraukia įspėjimą arba baudą iki dviejų šimtų litų. Visgi ji aiškino, kad dėl to skundų iš gyventojų negauta.