Vienas konkurso čempionų – maksimalų įmanoma balų skaičių surinkęs Pakruojo rajono miško savininkas Jonas Beconis. Konkurso organizatoriai, jau gerai pažįstantys šį žmogų sakydami kalbą net pajuokauja, kad J. Beconiui kartais iš miško ir namo reikėtų sugrįžti. 

„Taip ir norisi Šiaulių apskritį pavadinti čempionų miško fanatikų, miško romantikų ir patriotų apskritimi. Tai nereiškia, kad kitose apskrityse šios kategorijos žmonių nėra. Be abejo, yra, tik Šiauliuose jų koncentracija didesnė. Pastarųjų dviejų metų pirmos vietos Lietuvoje laimėtojai yra iš Šiaulių apskrities, Pakruojo rajono“, - sako Romualdas Cicėnas, konkurso organizatorius ir LMSA Ignalinos skyriaus pirmininkas.

Jono Beconio 20,5 hektaro ploto valda Pakruojo rajone, buvo įvertinta 100 balų „Pavyzdingai tvarkomos privačios miško valdos” konkurse.

„Iki tol manėme, kad toks įvertinimas iš viso nepasiekiamas. Apžiūrėję šią valdą, drauge su VMT miškų kontrolės skyriaus Panevėžio teritorinio poskyrio vyriausiąja specialiste Ona Rutkauskiene, likome be žado. Apžiūrėjome ir dar vieną Jono sklypą - 23 ha jaunuolynų, įveistų apleistoje žemėje. Šis sklypas surinko 80 balų vien todėl, kad nėra pagrindinių kirtimų ir miško atkūrimo”, - kalbėjo R. Cicėnas.

GRYNAS.lt žurnalistams jis pasakojo, jog konkurse aukščiausi balai skiriami už protingą, racionalų, ūkišką miško tvarkymą.

Taigi miško valdos palikimas tiesiog taip, kaip yra su sausuoliais ir virtuoliais, sužavėtų gamtininkus, tačiau ne šio konkurso komisiją.

R. Cicėnas pasakoja, jog konkurso laimėtojas visiškai nederlingą ir karklais apaugusį sklypą pavertė pilnaverčiu mišku - karklus išpjovė, užsodino egles, juodalksnius, ąžuolus, beržus.

J. Beconis dirbdamas naudojosi ES parama, tačiau dalį darbų darė ir savo lėšomis.

„Jonas viską daro tvarkingai ir atsakingai. Įsivaizduokite – kiti savininkai net negali pasakyti, kur konkrečiai yra jų miško riba. J. Beconio miške – viskas tvarkingai nužymėta, o ties kiekvienu kampu – stulpeliai. Vien tai jau daug ką pasako. Jis labai prižiūri miško sanitarinę būklę, iškerta sausuolius. Tačiau apskritai nekerta tiek, kiek galėtų kirsti. Plynus kirtimus daro labai nedideliais plotais ir iškart atsodina“, - vardijo laimėtojo nuveiktus darbus R. Cicėnas.

Trečią vietą apskrityje ir papildomą prizą už patriotizmą, pelnė girininkas iš Kuršėnų Zigmantas Savickas. Jo valda išsiskyrė ne pelnytais balais (52), o tuo, kad mišku neapaugusiame plote Zigmantas pasodino eglutes Gedimino stulpų forma, kad oreiviams primintų, jog jie skrenda virš Lietuvos.

„Šiaulių apskrities miško savininkai išsiskiria investicijomis į savo valdas ir nestandartiniais sprendimais. Tiek vieni, tiek kiti, kai kada atrodo pertekliniai, neapsimokantys, niekada neatsipirksiantys. Gal paskaičiavus taip ir būtų, tačiau kas suskaičiuos laimės akimirkas, patirtas darbo procese, žiūrint į gautus rezultatus, planuojant ateitį. Iš Pakruojo rajono - du čempionai per tris metus. Šiam fenomenui paaiškinti turime ir vieną objektyvią aplinkybę- tai Rimutė Kudulienė, LMSA atstovė šiame rajone. Būtent per ją šie vyrai pakliuvo į „Pavyzdingai tvarkomos privačios miško valdos“ konkursą”, -kalbėjo R. Cicėnas.