Tikisi pagerinti benamių gyvūnų padėtį

Neseniai turkų bendrovė „Pugedon“ Stambule pristatė specialų įrenginį, kuris leidžia ne tik saugoti aplinką, bet ir pasirūpinti alkanais benamiais šunimis. Pro viršutinėje įrenginio dalyje esančią angą įmetus plastikinį butelį, į apačioje esančius dubenėlius automatiškai priberiama šiek tiek sauso šunų ėdalo ir įpilama vandens. Įrenginio šone taip pat yra speciali anga, į kurią galima supilti butelyje likusį neišgertą vandenį.

Vaizdo įraše galite pamatyti, kaip veikia „Pugedon“ įrenginys:


Išmaniosios „Pugedon“ perdirbimo dėžės miestui nieko nekainuoja, o pinigai gauti už perdirbimui priduotus plastikinius butelius padengia ėdalo išlaidas. Planuojama, jog šis paprastas aparatas leis užtikrinti nuolatinį valkataujančių gyvūnų, kurie paprastai išgyvena tik vietinių gyventojų gerumo dėka, maitinimą. Kompanija taip pat tikisi, jog ši iniciatyva pagerins benamių gyvūnų padėtį šalyje, kuri šią problemą sprendžia jau seniai ir dažnai itin kontraversiškais būdais. 


Problemos sprendimo būdas – sugaudyti ir išvežti

Turkija garsėja didžiuliais benamių gyvūnų miestuose skaičiais. Skaičiuojama, jog vien Stambule gyvena daugiau nei 150 tūkst. benamių kačių ir šunų. Prie problemos prisideda ir į šalį nelegaliai įvežami įvairių veislių šuniukai, kuriuos vėliau parduoda taip pat nelegalios gyvūnų parduotuvės. Tokie šuniukai vėliau dažnai atsiduria gatvėse ir papildo benamių miesto gyvūnų gretas.
Citata
Turkija garsėja didžiuliais benamių gyvūnų miestuose skaičiais. Skaičiuojama, jog vien Stambule gyvena daugiau nei 150 tūkst. benamių kačių ir šunų.

Vieniems tokia draugija patinka, tačiau kiti – tiek vietos gyventojai, tiek turistai – skundžiasi, jog tokie gyvūnai perneša ligas ir yra pavojingi. Reaguodama į šiuos nusiskundimus Turkijos vyriausybė 2012 m. pasiūlė įstatymo projektą, reikalaujantį sugaudyti tūkstančius benamių šunų ir juos išvežti iš miesto, prie kurio aplinkos jie yra įpratę, į „laukinės gyvūnijos parkus“. Šiuo siūlymu pasipiktino gyvūnų teisių aktyvistai: panaši politika šalyje buvo vykdoma prieš maždaug 100 metų – tuomet sugaudyti gyvūnai buvo išvežti į salą ir palikti mirti badu. 

„Pugedon“ įrenginiai siekia sudaryti benamiams gyvūnams geresnes sąlygas išgyventi bei tuo pačiu paskatinti miesto gyventojus aktyviau rūšiuoti plastiko atliekas. 

Parengta pagal huffingtonpost.com ir bigthink.com medžiagą