Eglutės priežiūra – kaip kambarinių gėlių

Vilniaus miškų urėdijos medelyno, kuris ir prekiauja eglutėmis, viršininkė Reda Konstantinavičienė sako, kad eglutės priežiūra panaši į kambarinių gėlių. Taigi reikia nepamiršti jos palaistyti, drėkinti ir statyti toliau nuo šilumos šaltinių.

„Iš tiesų eglutės priežiūra yra panaši į kambarinių gėlių: negalima jos statyti ant šildomų gindų, arti radiatorių, prie šilumos šaltinių, prie židinių. Ją reikia laistyti saikingai: neperlaistyti, tačiau ir neišdžiovinti. Jeigu yra galimybė, reikėtų karts nuo karto vandeniu apipurkšti jos šakeles. Žinoma, jeigu žaisliukai nėra popieriniai. Ir apskritai eglutę reikėtų kuo trumpiau laikyti kambaryje, nes ilgas stovėjimas šiltoje aplinkoje nieko gero jai neduoda, o juk dauguma žmonių dar svajoja po švenčių eglutę persodinti į sodybą ar sklypą“, – kalbėjo R. Konstantinavičienė.

Moters teigimu, eglutės yra jautrios temperatūrų pokyčiams, taigi jas reikėtų palaipsniui adaptuoti prie šiltesnės ar šaltesnės temperatūros. Esant dideliam šalčiui netgi kirstą eglutę į namus įnešti reiktų ne iš karto, o palaipsniui, nes dėl temperatūrinio šoko eglutė gali iš karto netekti visų savo spyglių.

Taigi, jeigu po švenčių planuojama eglutę pasodinti savo sklype, reikėtų nepamiršti jos palaipsniui pripratinti prie šaltesnės temperatūros.
D. Ryliškis
Manau, kad apskritai eglutę išsaugoti yra labai sunku, ypač jeigu ji buvo specialiai „daryta“ naujametiniam pasidžiaugimui. Jeigu augalas yra pirktas specialioje parduotuvėje sodinimui, tada šansų yra daugiau.
„Per šventes palaikius eglutę reikėtų ją išnešti į tarpinę temperatūrą: į verandą, nešildomą balkoną ar garažą, kad ji po truputį adaptuotųsi prie šaltesnio oro, o po to esant galimybei reikėtų ją išnešti į lauką ir vazoną apdengti. Visos eglutės apdenginėti nereikia. Tuomet pavasarį ją galima pasodinti, o jeigu bus tokie orai kaip dabar, galbūt galima pasisodinti ir iš karto po švenčių“, – pasakojo R. Konstantinavičienė.
Dažnai atsitinka taip, kad eglutės vazonėlyje greitai nuvysta

Jeigu norima eglutę pasipuošti ir kitais metais, teks įdėti nemažai darbo. Tačiau tai įmanoma: „Pakankamai sudėtingas procesas. Eglutės vazonėliuose jaučiasi labai prastai, nes jų šaknims reikia erdvės, jeigu žmonės nori ja džiaugtis ir kitais metais, tuomet turi būti didelis vazonas, kad būtų pakankamai vietos šaknims, nes eglutės pirmiausiai dauginasi šaknis.“

Prekybininkų eglės išstovi tik per šventes

Vilniaus universiteto botanikos sodo specialistas Darius Ryliškis teigė, kad didžioji dalis prekybininkų užaugintų eglučių neturi šansų vėliau išgyventi, nes tokios eglės ir yra auginamos šventiniam laikotarpiui bei netinkamomis sąlygomis. Anot jo, svarbiausia yra nusipirkti gerą augalą, kurio ir kaina yra didelė.

„Mačiau kaip Lietuvoje eglės auginamos grunte ir prieš pat rudenį su keliomis šaknelėmis sukišamos į vazonus. Tokio augalo išgelbėti ir kažkur po to jį pasodinti nėra šansų. Svarbu yra tai, kaip eglutė buvo prieš tai auginama, ar buvo įsodinta į vazoną tik tam, kad prastovėtų šventes. Yra skirtingi variantai ir skirtingos kainos. Manau, kad tų eglučių, kurios buvo nuo mažens augintos vazonuose su normaliai suformuotomis šaknimis, kaina būtų tiesiog nekonkurencinga“, – kalbėjo D. Ryliškis.

Mokslininko teigimu, labai sunku po švenčių yra išlaikyti augalo šaknis ir leisti jam sėkmingai peržiemoti. Šis darbas galbūt reikalauja netgi išankstinio pasiruošimo.

„Jeigu galvosime, kad eglė buvo normaliai užauginta, vis tiek yra sunku ja pasirūpinti. Baisiausias dalykas eglutei – sudžiūvimas.Vazonas ir jo apačia turi neišdžiūti. Kambario oras yra labai sausas taigi ją reikia purkšti. Be to, problema yra ta, kad po Naujųjų metų reikia ją nešti į lauką, o tuomet vazono su šaknimis dalis atsidurs labai šaltoje zonoje. Kai eglutės auginamos medelynuose, prieš žiemą stengiamasi šaknis apsaugoti, kad jos nesušaltų, bet klausimas, ar paprastas žmogus galės tai padaryti. Galbūt kol dar nešalta, reikėtų pasidaryti duobę ir jo Naujųjų metų ją įstatyti į tą duobę bei užberti sniego, kad šaknys nesušaltų. Manau, kad jeigu tiesiog išnešime eglę iš kambario ir pastatysime balkone, šaknų peršalimas bus garantuotas“, – sakė D. Ryliškis.
Specialistai pripažįsta, kad namų sąlygomis eglutę išsaugoti sunku

Norintiems eglute namie džiaugtis ir kitus metus, mokslininkas pataria nevargti, nes tai – užduotis profesionalams: „Manau, kad yra nonsensas, kad toliau ją galima vėl pasisodinti į vazoną ir pasipuošti. Didžiuosiuose vazonuose eglės auginamos daugiausiai du metus, bet tuomet reikia specialių trąšų ir apskritai yra visa technologija, kaip tą augalą auginti vazone. Žmogus, manau, kad sunkiai gali tai padaryti, nebent yra patyręs sodininkas, bet vis tiek tai sukelia daugybę vargo. Manau, kad apskritai eglutę išsaugoti yra labai sunku, ypač jeigu ji buvo specialiai „daryta“ naujametiniam pasidžiaugimui. Jeigu augalas yra pirktas specialioje parduotuvėje sodinimui, tada šansų yra daugiau.“

Patarė, ką daryti, kad augtų ilgiau

Privataus medelyno savininkas, eglučių pardavėjas Eduardas Mačys teigia, kad svarbu neperlaikyti eglutės kambaryje, nes augalo ciklas sutrinka – susimaišo žiema bei pavasaris. Tuomet dažniausiai jis nebeauga net persodintas.

„Svarbu, kad būtų pastoviai drėgna, svarbu laistymas, jeigu oras sausas, galima ją padrėkinti, papurkšti vandeniu, lygiai taip pat kaip prižiūrite vazonines gėles. Dažniausiai eglutės nudžiūsta tuomet, kai yra perlaikomos kambaryje arba jų šaknys yra nudžiūvusios, nes pamirštama palaistyti. Kai žmogus ilgai laiko eglę kambaryje, jai susimaišo pavasaris su žiema, o kai augalas nebejaučia metų ritmo, sunkiai prigyja persodintas“, - pasakoja E. Mačys.

Nors yra įvairių nuomonių, E. Mačys teigia, kad tą pačią eglutę galima išsaugoti ir puošti kelerius metus. Jis nemano, kad tai yra labai sudėtingas procesas.

„Jeigu kitais metais norite eglę vėl pasipuošti, po švenčių ją reikia išnešti į lauką, apkasti sniegu, tačiau reikia ištaikyti, kada yra šiltesnis oras arba prieš tai dar palaikyti tarpinėje patalpoje, nes eglutės jautrios temperatūrų skirtumams. Po to eglę kažkur balandžio mėnesį reikia pasodinti į gruntą. O rudenį, rugsėjo mėnesį, vėl reikia sodinti į vazoną. Taip galima žaisti kelerius metus, kol medelis pasidaro per didelis“, - kalbėjo medelyno savininkas.