Ragina nepirki Angoros vilnos gaminių

Vaizdo įraše matyti prie medinių stalų pririšti balti Angoros triušiai, kuriems darbininkai rankomis plėšia kailį. Įraše girdisi, kaip gyvūnai klykia iš skausmo.

Kitoje video dalyje matomi jau pliki, išpešiotu kailiu triušiai.
„Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams PETA kreipiasi į pirkėjus. Prašome, kad skirtumėte šiek tiek laiko perskaityti to megztinio ar šaliko etiketę, – pareiškime sakė PETA Azijos padalinio viceprezidentas Jasonas Bakeris. - Jeigu etiketėje parašyta „Angora“, prisiminkite vargšus triušelius ir palikite gaminį ant pakabos.“
Citata
CBS televizijos žurnalistų surasta nedidelio ūkio Angoros triušių augintoja Melisa Deertrick dėstė, jog atskiros vilnos sruogos triušiams lengvai ir švelniai išpešamos, tarsi šukuojant besišeriantį šunį, tačiau gyvūnai niekuomet nepaliekami pliki ir neskriaudžiami taip drastiškai.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals, „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“) atsotvas teigė, jog pasak jų šaltinių, išpeštas kailis prekeiviams atneša daugiau pinigų, nes yra ilgesnis ir geresnės kokybės. Tačiau toks kailio pešimo metodas sukelia daug streso gyvūnams ir kenkia jų sveikatai.

Pusė fermų taiko kailio rovimo metodą

PETA Azijos padalinio teigimu, Angoros triušiai yra auginami nuo dvejų iki penkerių metų, o jų kailis pešamas kas du-tris mėnesius.

Po skausmingos operacijos pliki gyvūnai yra įmetami atgal į mažus narvus, kad atsigautų. Nebereikalingas triušis yra nužudomas, o jo kailis nulupamas.
Nupešti Angoros triušiai

90 proc. Angoros vilnos atkeliauja iš Kinijos, kur už žiaurų elgesį su gyvūnais nėra baudžiama.
Pasak PETA atstovės Ashley Fruno, slapti organizacijos tyrėjai šiemet nuo birželio iki rugsėjo mėnesio aplankė dešimt Kinijos triušių fermų. Pusėje iš jų kailis buvo pešamas gyviems gyvūnams.
Likę triušiai, kuriems kailis yra kerpamas, taip pat kenčia: kirpimo proceso metu jų priekinės ir užpakalinės kojos yra tvirtai surišamos, o aštrūs kirpimo įrankiai neišvengiamai sužeidžia gyvūnus, kurie blaškosi bandydami pabėgti.

PETA teigimu, vaizdo įraše užfiksuotos Kinijos Shandongo ir Jiangsu provincijose įsikūrusios fermos. Čia laikomų gyvūnų skaičius svyravo nuo kelių šimtų iki 10 tūkst.
Prekeiviai, pasak PETA, laiko gyvūnus po vieną plikuose vieliniuose narvuose, kurie žeidžia triušių jautrias pėdas. 

Triušiai negauna ne tik tvirto pagrindo po kojomis ir tinkamų pakratų, bet ir gyvybiškai svarbaus bendravimo su kitais triušiais.
Kinijoje už žiaurų elgesį su gyvūnais triušių fermose neskiriamos jokios baudos, taip pat nėra jokių tinkamą elgesį su gyvūnais reguliuojančių normatyvų.

Pasak PETA, 90 proc. pasaulio Angoros triušių kailio atkeliauja būtent iš Kinijos. Angoros vilna pagaminta iš šio kailio yra vertinama dėl jos panašios į šilką, ypač lengvos tekstūros.

CBS televizijos žurnalistų surasta nedidelio ūkio Angoros triušių augintoja Melisa Deertrick dėstė, jog atskiros vilnos sruogos  triušiams lengvai ir švelniai išpešamos, tarsi šukuojant besišeriantį šunį, tačiau gyvūnai niekuomet nepaliekami pliki ir neskriaudžiami taip drastiškai, kaip užfiksuota šiuose vaizdo įrašuose. 

Kadangi nėra kam apskųsti Kinijos fermų darbininkų elgesio, PETA ragina tiesiog nepirkti gaminių, turinčių Angoros vilnos savo sudėtyje.

PETA vaizdo įrašą galite rasti ČIA.

Parengta pagal dailymail.co.uk ir cbsnews.com medžiagą