Praėjusį savaitgalį Ukmergės miškų urėdijos Pašilės girininkijoje pasibaigė tarptautinė paroda „Baltijos miškai 2012“. Tiek miško darbams skirtos technikos, kiek tomis dienomis burzgė šešių hektarų plote, matyt, užtektų ne vienai šalies urėdijai ir ne vienam medienos verslo atstovui.

Parodoje dalyvavo virš 50 įmonių ir bendrovių, kurios atstovavo daugiau kaip 70 įvairių gamintojų ženklų. Renginys vyko po atviru dangumi, o pačių moderniausių eksponatų paskirtis ir galimybės buvo demonstruojamos darbo procese.Parodą surengė žurnalas „Miškai“ ir Ukmergės miškų urėdija. Tokio pobūdžio pristatymas, skirtas miškininkėstės, biokuro gamybai, medienos apdorojimui ir kitiems su tuo susijusiems verslams,Lietuvoje buvo surengtas pirmą kartą. Parodos generalinis remėjas – tarptautinė korporacija “Stihl”.

Vakarų Europa atėjo į Lietuvą

Kuo įvairiausiai miškininkystėje naudojamai technikai skirtos parodos – ne naujiena Švedijoje, Vokietijoje, Čekijoje, kitose žemės rutulio vietose.

Specialistų teigimu, šiuo metu geriausia pasaulyje miškininkystės paroda laikoma „Elmia Wood“, rengiama kas ketverius metus Švedijoje. Per penkias dienas, kaskart joje apsilanko daugiau kaip 50 tūkstančių žmonių iš viso pasaulio.

Pasak žurnalo „Miškai“ vyriausiojo redaktoriaus Alberto Žostauto, Vakaruose tokie renginiai nėra skirti vien tik su miškininkyste ar medienos apdirbimu susijusiai auditorijai. Į juos nenutrūkstamu srautu plūsta patys įvairiausi lankytojai. Žmonės atvažiuoja su šeimomis, įsikuria palapinėse, aplinkiniuose viešbutukuose, lanko ekspozicijas ir pramogauja gamtoje.

Pasak “Miškų” redaktoriaus, mūsų šalis jau yra pribrendusi tokio pobūdžio renginiams, nes skaitlingos kelionės į analogiškas parodas užsienio šalyse aiškiai rodė, kad jau ir mūsų valstybėje yra nemažai žmonių, kuriems to reikia. Todėl, galima sakyti, kad su šia paroda Vakarų Europa pagaliau atėjo ir į Lietuvą.

Paroda „Baltijos miškai 2012“

Gerai įvertino parodą

Parodos “Baltijos miškai 2012” dalyvavusių įmonių ir bendrovių skaičius, besidominčių jų pristatomais gaminiais lankytojų gausa – puikus pavyzdys, kad ši sritis ir mūsuose išties jau yra aktuali ir įdomi.

Parodos atidaryme dalyvavęs LR Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas patikino, kad miškininkystė Lietuvoje atitinka pasaulinius principus – vykdoma darnaus vystymo principu. Šalyje naudojama tik apie 60 % kasmet priaugančių medienos išteklių. Jo nuomone, naujausios technologijos, kurias miškininkystėje, medienos apdirbimo pramonėje diegia gamintojai, galėtų prisidėti ir prie mūsų energetinės nepriklausomybės.

Šalies Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius taip pat pasidžiaugė labai sėkmingu renginiu ir beužgimstančia gražia tradicija periodiškai rengti ir Lietuvoje miškininkystei skirtas parodas. Jo teigimu, reikia didesnio plačiosios visuomenės dėmesio ir supratimo - kaip miškas įveisiamas, prižiūrimas ir naudojamas. Ministro manymu, neužtenka vien tik abstrakčiai triukšmauti dėl miškų kirtimo bet daug prasmingiau pačiam kiekvieną pavasarį pasodinti bent po vieną ąžuolą ar pušį. Ministras pripažino, kad jam pačiam buvo labai įdomu apžiūrėti šią parodą, nes čia buvo pristatyta nemažai naujų dalykų ir pateikta vertingų technologinių sprendimų.

Generalinės miškų urėdijos prie Aplinkos ministerijos vyriausiasis patarėjas Andrius Vancevičius sveikino organizatorių iniciatyvą gražiai populiarinti platesnį visuomenės požiūrį į mišką ir geriau suprasti jame vykstančius procesus. Jo teigimu pažangi technika ir naujausios technologijos ne tik palengvina darbą miške, bet ir daro jį saugesnį, našesnį, efektyvesnį.

Rengėjų dovana miestui

Vienas iš svarbių parodos akcentų – savaitę trukęs skulptorių pleneras, vykęs pačiame Ukmergės centre. Jo metu buvo sukurto trys ąžuolinės skulptūros – “Darna”, “Gerumas”, “Ne vien duona gyvi”. Jas žurnalas „Miškai“ ir Ukmergės miškų urėdija padovanojo Ukmergės žmonėms.

Atsidėkodamas Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas įteikė padėką Ukmergės miškų urėdijos urėdui Vigantui Kraujaliui už iniciatyvą ir geranorišką paramą įgyvendinant Ukmergės papuošimą skulptūromis miesto šventės „Myliu Ukmergę“ metu.