Šį ministro įsakymą trečiadienį spaudos konferencijos metu perskaitė jį pavadavusi viceministrė Daiva Matonienė. Tarp priežasčių, kodėl kadencijos nepratęsiamos šiems aukštas pareigas einantiems vadovams ji įvardijo poreikį vadovų rotacijai. Pavaldžių įstaigų vadovų kadencijos trunka 4 metus.

„Yra tam tikrų vadovų, kurie dirba 20 metų, arba dirba 16-14 metų, manome, kad reikalingi pokyčiai, kaip ir visame gyvenime“, - sakė D. Matonienė. Anot jos, reikia naujų idėjų, naujų minčių ir vėjų.
Citata
Aplinkos ministras dar ketveriems metams pratęsė Panevėžio ir Klaipėdos regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) direktorių Valdemaro Jakšto ir Andriaus Kairio, taip pat Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos viršininkės Lauros Nalivaikienės kadencijas.

Paklausta, ar šie pokyčiai nėra susiję su neseniai Kuršių nerijoje kilusi gaisru, D. Matonienė teigė nelabai galinti to komentuoti – šį klausimą reikėtų adresuoti ministrui, kuris šiuo metu yra išvykęs.

Kadencijos, ministro įsakymu, nebus pratęsiamos ir Lietuvos hidrometerologijos tarnybos direktorei Vidai Augulienei, Marijampolės RAAD direktoriui Vytautui Jaškevičiui, Alytaus RAAD direktoriui Česlovui Meržvinskui, Aplinkos apsaugos agentūros direktoriui Raimondui Sakalauskui, Valstybinės miškų tarnybos direktoriui Rimantui Prūsaičiui, Augalų genų banko direktoriui Bronislovui Gelvonauskiui ir Aplinkos projektų valdymo agentūros direktoriui Kastyčiui Tuminui.
Rūta Baškytė ir Benjaminas Sakalauskas

Aplinkos ministras dar ketveriems metams pratęsė Panevėžio ir Klaipėdos regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) direktorių Valdemaro Jakšto ir Andriaus Kairio, taip pat Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos viršininkės Lauros Nalivaikienės kadencijas.

Visiems vadovams, kuriems nepratęsiamos kadencijos, bus pasiūlytos kitos pareigos jų vadovautose institucijose.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovai teigė, jog vadovė šiuo metu atostogauja.


V. Mazuronis: tai – ne dėl blogo darbo

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis GRYNAS.lt teigė, kad įsakymo 9 vadovams nepratęsti kadencijų nereikėtų traktuoti kaip blogo jų darbo įvertinimo. Kadencijų nepratęsimą nurodo pats įstatymas – pasibaigus kadencijai gali būti skelbiamas konkursas ir pažiūrima, ar ilgai vadovavęs vadovas yra iš tiesų pats geriausias.

„Manau, kad tai logiška įstatymo norma ir, manau, kad ji yra gera. Bėga laikas, bėga metai ir per ilgas arba ilgas buvimas vienoje pozicijoje nepasitikrinus, ar iš tiesų tas vadovas yra geriausias, yra negeras dalykas. Įstatymas suteikia galimybę rotacijai, konkurso skelbimui. Būtent taip aš ir elgiuosi“, - savo sprendimą komentavo ministras.
V. Mazuronis
Tikrai čia nėra vietų palaisvinimas vardant to, kad ten kažką pasodinti. Manau, kad sistema, norint kad ji dirbtų efektyviai, turi būti gyva, pastoviai atsinaujinanti.

Vis dėlto trims vadovams kadencijos pratęstos. V. Mazuronis aiškino, kad tai buvo bendras visos ministro komandos apsisprendimas. „Pasižiūrėjome laiką, per kurį dirbta ir kaip vykdomi uždaviniai ir mūsų pozicija buvo tokia, kad, pavyzdžiui, statybos inspekcijos vadovė ar pora RAAD vadovų tikrai turėtų pabaigti tai, ką pradėjo daryti... O visi kiti vadovai turės galimybę dalyvauti naujai skelbiamame konkurse kaip ir bet kuris kitas dalyvis ir jeigu jie pasitikrins, ar iš tiesų yra tie vadovai, kurie yra patys geriausi ir gali užimti labai rimtas pareigas, manau, kad tai yra gerai“.

Paklaustas, ar turi konkrečių pastabų ir kritikos R. Baškytei ir B. Sakalauskui, ministras tai neigė. Jo žodžiais tariant, tikrai neturima konkrečių priekaištų ar konkretaus nepasitenkinimo jų darbu: „Bet jeigu jūs pažiūrėsite, kiek laiko jie dirba ir vadovauja, manau, kad įstatyme tai ir yra numatyta, kad praėjus pakankamai ilgam laiko tarpui ir vadovai turėtų pasitikrinti, ir mes visi – ar iš tiesų tai geriausias variantas“, - komentavo V. Mazuronis.

„Tikrai neįvardiju, kad tai yra dėl blogo darbo ar dėl kitų dalykų“, - patikino ministras.

Anot V. Mazuronio, konkrečių įpėdinių į nuo liepos 1 dienos atsilaisvinančius vadovų postus jis nematantis, nes tai bus nuspręsta konkurso būdu: „Bus skelbiamas kaip ir priklauso konkursas ir kas konkurse dalyvaus, kas bandys kovoti dėl tos pozicijos – viskas bus sprendžiama organizuotoje komisijoje. Tikrai čia nėra vietų palaisvinimas vardant to, kad ten kažką pasodinti. Manau, kad sistema, norint kad ji dirbtų efektyviai, turi būti gyva, pastoviai atsinaujinanti“, - sakė aplinkos ministras.

Žada staigmenų ir paskutinę darbo dieną

V. Mazuronis sako tikintis, kad nepaisant to, jog konkurse galės dalyvauti ir kadenciją baigiantys vadovai, atsiras ir naujų veidų: „Kai būna labai ilgas laikas – keli, keliolika, keliasdešimt metų, tarsi įsijaučiame ir susidaro inercija, kad alternatyvų nėra. Bet aš taip, nemanau“.

Paklaustas, ar sprendimas nepratęsti kadencijų buvo ilgai brandintas ir ar galima jį būtų vadinti paskutiniu „sprogimu“ prieš išeinant į Europos Parlamentą, ministras nepraleido progos pajuokauti: „Dar ne paskutinis. Paskutinis bus trečiadienį (birželio 25 d., - red. past.)“.

Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas GRYNAS.lt teigė, kad žinia apie kadencijos nepratęsimą jam buvo netikėta, tačiau ją reikia priimti tokią kokia ji yra.

„Naujų vėjų ir idėjų visąlaik reikia ir yra tos permainos. Su ministru nesu kalbėjęs ir motyvų nežinau, bet yra toks sprendimas ir yra“, - sakė R. Sakalauskas. Jis samprotauja, kad kadencijos tam ir skirtos, kad vadovai keistųsi.

Šiuo metu atostogaujantis direktorius teigė dar negalvojęs, kur galės dirbti toliau. „Šiuo metu atostogauju, todėl minčių (ką veiks – red. past.) neturiu.

Aplinkosaugininkas: esu gavęs medalį už savo darbą

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Česlovas Meržvinskas teigė, jog šias pareigas ėjo 14 ar 15 metų.

„O ką aš galiu komentuoti? Tai yra ministro kompetencijai priskirtas klausimas, ministras teikia tokį sprendimą. Aš gerbiu ministro sprendimus“, - kalbėjo Č. Meržvinskas.
Č. Meržvinskas
Tikiu, kad per šitiek metų ne visai viskas pavykdavo. Tačiau kritikos ar nuobaudų dėl savo veiklos niekada neturėjau. Esu apdovanotas garbės ženklu už savo veiklos rezultatus. Tai, matyt, kažką pavyko pasiekti per tą laikotarpį.

Paklaustas, ar per ilgus metus vadovaujančiose pareigose aplinkosaugininkas yra gavęs kokios nors kritikos dėl prastai atliekamų pareigų, Č. Meržvinskas prisiminė, jog priešingai – yra gavęs garbės medalį.

„Tikiu, kad per šitiek metų ne visai viskas pavykdavo. Tačiau kritikos ar nuobaudų dėl savo veiklos niekada neturėjau. Esu apdovanotas garbės ženklu už savo veiklos rezultatus. Tai, matyt, kažką pavyko pasiekti per tą laikotarpį“, - kalbėjo aplinkosaugininkas.

Kaip GRYNAS.lt informavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, Č. Meržvinskas vis dėlto yra gavęs nuobaudą už tarnybinio automobilio naudojimą asmeniniams tikslams. Komisija 2012 metais yra konstatavusi pareigūno veiksmuose Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatų pažeidimą.

Paklaustas, ar liks dirbti Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamente, Č. Meržvinskas teigė, kad šis klausimas yra per ankstyvas.

Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Vytautas Jaškevičius. teigė apie tai, kad už dešimties dienų baigs kadenciją, sužinojo iš žiniasklaidos.

„Aplinkosaugos srityje dirbu jau 20 metų. Nesu gavęs jokių pastabų,“ - teigė V. Jaškevičius. Jis taip pat negalėjo atsakys, ar priims pasiūlymą eiti naujas pareigas, kurias jam pasiūlys Aplinkos ministerija.