„Už kelių dienų Paryžiuje vyks svarbus susitikimas dėl klimato kaitos... Būtų liūdna, drįstu pasakyti, net – katastrofa, jeigu tam tikri interesai trukdytų bendram gėriui ir privestų iki manipuliavimo informacija, siekiant apsaugoti savo planus ir projektus“, – apie pirmadienį prasidedantį viršūnių susitikimą sakė pontifikas, kalbėdamas JT Aplinkos apsaugos programos (UNEP) būstinėje Kenijos sostinėje Nairobyje.

Aktyvistai rengia demonstracijas visame pasaulyje

Dešimtys tūkstančių žmonių šį savaitgalį turėtų susirinkti į demonstracijas dėl klimato kaitos visame pasaulyje, prieš pirmadienį Prancūzijos sostinėje prasidedantį viršūnių susitikimą, kuris po žiaurių teroro išpuolių vyks griežto saugumo sąlygomis, ketvirtadienį pranešė akcijos organizatoriai.

Visame pasaulyje maždaug 100 valstybių – nuo Melburno iki Tokijo, nuo Manilos iki Los Andželo – numatoma maždaug 2 tūkst. skirtingo dydžio renginių , kurių tikslas – paraginti pasaulio lyderius priimti susitarimą, kuris apsaugotų mūsų Žemę nuo katastrofiškų klimato kaitos padarinių.

Tačiau po 130 gyvybių nusinešusių teroro išpuolių Paryžiuje valdžia uždraudė rengti demonstraciją sostinėje sekmadienį – viršūnių susitikimo išvakarėse – ir gruodžio 12 dieną, kai šis susitikimas baigsis.

Vis tik aplinkosaugos aktyvistai sekmadienį Paryžiuje organizuoja maždaug dviejų kilometrų gyvą žmonių grandinę, kuri nusidrieks gatvėmis, kuriomis turėjo žygiuoti demonstrantai ir kuri taip pat praeis pro „Bataclan“ koncertų salę, kur įvyko kruviniausias iš lapkričio 13-osios išpuolių.

Pagerbiant 90 žmonių, kuriuos koncerte išžudė ginkluoti džihadistai, atminimą, prie salės žmonių grandinė nutrūks.

„Mes aktyviai dalyvausime šioje klimato teisingumo, demokratijos ir taikos akcijoje ir taip pat pagerbsime išpuolių aukas“, – sakė grupės „Alternatiba“ aktyvistas.

Paryžiaus akcijos organizatoriai taip pat planuoja palikti dešimtis batų Respublikos aikštėje – populiarioje mitingų vietoje – kurie simbolizuos dėl oficialaus draudimo rengti demonstraciją joje nedalyvaujančius aktyvistus.

Prancūzija trečiadienį pranešė, viršūnių susitikimo metu bus dislokuotos beveik 11 tūkst. policijos pareigūnų pajėgos.

Dvylikos dienų JT konferencijos tikslas – pasirašyti naują tarptautinę sutartį dėl veiksmų, turinčių apriboti pasaulio klimato atšilimą iki 2 laipsnių Celsijaus, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as pareiškė, kad pasienyje eismą tikrins 8 tūkst. policininkų ir žandarų, o prie konferencijos vietos Le Buržė šiauriau Paryžiaus bus sutelkta 2800 teisėsaugos pareigūnų.

Pasak ministro, per visą Prancūziją šiuo metu mobilizuota apie 120 tūkst. policininkų ir karių; tokių priemonių imtasi dėl nepaprastosios padėties, kuri tebegalioja iki vasario.

JT konferencijos atidarymo renginius dalyvaus daugiau kaip 150 valstybių ir vyriausybių vadovų; todėl Paryžiaus valdžiai teks uždrausti eismą pagrindiniais į Paryžių vedančiais keliais ir visuomeninį transportą padaryti nemokamą.

Oficiali klimato konferencijos pradžia numatyta pirmadienį, bet derybininkai sako savo ginčus pradėsią diena anksčiau, kad būtų kuo daugiau klausimų suderinta.

Sustiprintas saugumas Paryžiuje susilaukė kritikos iš kai kurių nevyriausybinių organizacijų, kurios planavo triukšmingai reikalauti bendrų politinių veiksmų prieš klimato šiltėjimą.

Tuo tarpu kitose pasaulio vietose demonstracijų rengėjai tikisi pritraukti minias žmonių: taip Melburne penktadienį tikimasi sušaukti apie 30 tūkst. žmonių, o Maniloje šeštadienį – apie 20 tūkst.

Meksikos sostinėje ketina demonstruoti daugiau kaip 5 000 dviratininkų; savaitgalį didelės eisenos planuojamos Los Andžele, Ostine, Teksase, taip pat Vašingtone ir Niujorke.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)