Sąžiningi veisėjai bus suregistruoti į bendrą sąrašą

Pagal šias taisykles visi, norintys veisti naminius gyvūnus – šunis, kates, šeškus – ir už tai gauti pajamų, turės registruotis kaip veisėjai arba registruoti veisimo patalpas (jei veisiama ne gyvenamosiose patalpose) Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Jie turės turėti unikalų veisėjo numerį, bei tarnybai pateiks detalią informaciją, kokių veislių gyvūnus planuoja veisti, kiek vadų per metus tikisi, bei kokiomis sąlygomis, kokiose patalpose laikys šiuos gyvūnus.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė sako, jog šis naujas įpareigojimas galios visiems – ir parduodantiems gyvūnus su kilmės dokumentais, ir be jų.

Savo ruožtu pirkėjai, rengdamiesi važiuoti pas veisėją galės pasitikrinti, ar jis yra registruotas VMVT veisėjų sąraše. Jei ne – verta suabejoti, ar iš veisėjo iš tiesų įsigysite sveiką ir tokios veislės augintinį, kokio tikitės.

Tarnyba veisėjus galės tikrinti, reaguos į pirkėjų pateiktus skundus dėl nelegaliai ar netinkamomis sąlygomis veisiamų gyvūnų.

„Veislinis“, vadinasi, su dokumentais

LGTAO pateikė pasiūlymą, kad aiškiau būtų apibrėžta veislinio gyvūno sąvoka. Siekiama, kad skelbime įrašius apie parduodamą veislinį šuniuką, pavyzdžiui, Jorkšyro terjerą, Maltos bišoną, gyvūnas turėtų turėti kilmės dokumentus.

Visi kiti šuniukai turėtų būti pardavinėjami kaip mišrūnai.
Čiau čiau veislės šuo tvarte

„Kitu atveju, tai turėtų būti traktuojama kaip sukčiavimas“, - paaiškino B. Kymantaitė.

Kaip atskirti veisėja-verslininką nuo tiesiog savo augintinį sukergti sugalvojusių šeimininkų?
B. Kymantaitė aiškina, jog konkrečių taisyklių, nuo kelių vadų per metus veisėjas jau būtų laikomas verslininku, nebus. Kuriai kategorijai priskirti veisėją bus sprendžiama pagal individualų atvejį.

„Jei žmogus turi vieną kalytę ir vieną vadą per 2-3 metus, tai žinoma tai nebus verslinis dauginimas, bet jei jis turi ne vieną kalę ir visas nuolatos kergia, tai jau bus verslas“, - aiškino B. Kymantaitė.

Galės parduoti tik paženklintus gyvūnus

Gauta nemažai pranešimų apie nugaišusius gyvūnus vien todėl, jog jie buvo parduodami per jauni. Todėl naujose taisyklėse numatyta, kad šuniukai gali būti parduodami ne jaunesni nei 2 mėnesiu, o kačiukai 3 mėnesių.

„Augintinių veisėjai turės vykdyti gyvūnų augintinių apskaitą, kad būtų užtikrinamas įsigyjamų, veisiamų ir perduodamų / parduodamų gyvūnų augintinų atsekamumas“, - aiškino B. Kymantaitė.
Apskaitoje veisėjai turės nurodyti kiek, kokios veislės gyvūnų pardavė, kokios veterinarinės procedūros iki pardavimo buvo atliktos gyvūnui.

Taip pat veisėjai negalės parduoti neženklinto (nečipuoto) gyvūno, nebent pirkėjas įsipareigos savo lėšomis jį paženklinti.

Kol kas veisėjai nėra įpareigoti sudaryti gyvūnų pirkimo-pardavimo sutartis parduodami gyvūną, tačiau bet kuris gyvūno pirkėjas turi teisę to reikalauti, jei nori būti užtikrintas, kad vėliau gyvūno pardavėją bus įmanoma surasti, pareikšti priekaištus dėl patirtų nuostolių.