„IKI“ atstovas: per akcijas karpius greitai parduodam

Apsipirkti į prekybos centrą „IKI“, esantį Šeškinės gatvėje, atėjusios Justinos dėmesį patraukė gyvai žuviai laikyti skirtas akvariumas. Jame buvo labai daug karpių. Ir, moters teigimu, taip būti neturėtų. „Noriu paklausti, ar humaniška laikyti tiek daug karpių tokiame mažame akvariume? Jiems akivaizdžiai trūksta oro. Tiek daug viename akvariume niekada dar nesu mačiusi. Nežinau, ar nuotraukos gerai atspindi vaizdą, bet žuvų pasidarė beprotiškai gaila“, - laiške rašė GRYNAS.lt skaitytoja.

Prekybos centro „IKI“ paprašius įvertinti situaciją, Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis savo atsiųstame atsakyme konkrečiai šio atvejo nepakomentavo. Jo teigimu, visos „IKI“ tinklo parduotuvės, kuriose parduodama gyva žuvis, turi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išduotus leidimus gyvos žuvies prekybai bei griežtai laikosi visų gyvūnų gerovės reikalavimų: nuolat tikrinama bei kontroliuojama žuvų akvariumo temperatūra, laiku keičiamas vanduo, kontroliuojama vandens prisotinimo deguonimi įrangos veikla, priėmimo metu žuvys yra apsaugomos nuo temperatūros šoko.

„Karpių kiekis akvariume padidėja per akcijas, tačiau kadangi jų metu žuvis greit parduodama, problemų dėl žuvų laikymo neiškyla. Šiuo metu tinklo parduotuvėse, kuriose prekiaujame gyvais karpiais, įrengiame rezervines talpas, kuriose laikytume išaugusį žuvų kiekį akcijų metu“, - sakė A. Petraitis.

Pareigūnas: karpiai akvariume dūsta

Nusiuntus skaitytojos padarytas nuotraukas VMVT, Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis pripažino, kad taip būti neturėtų. Jo teigimu, žuvims akvariume trūksta deguonies.
Justina mano, kad karpių akvariume per daug

„Įvertinus nuotraukas galima teigti, kad žuvims nėra sudarytos tinkamos sąlygos: vizualiai galima įtarti, kad vandens talpykloje per didelis laikomų žuvų kiekis. Tačiau šiuo atveju žuvims kur kas pavojingesnis veiksnys yra nepakankamas vandenyje ištirpusio deguonies kiekis, nes dauguma žuvų viršutinėje vandens talpyklos dalyje (vandens paviršiuje) „gaudo“ orą. Nors pagal fiziologiją karpiai pasisavina tik vandenyje ištirpusį deguonį, filtruodami vandenį per žiaunas, o ne burna „gaudydami" orą. Šiose nuotraukose užfiksuotos žuvys trokšta, dūsta“, - teigė VMVT atstovas.

Anot jo, į mažmeninės prekybos subjektų vandens talpyklas pristačius gyvas žuvis labai pasikeičia jų laikymo sąlygos, lyginant su tomis sąlygomis, kur jos buvo laikomos natūraliuose vandens telkiniuose. Todėl atsižvelgiant į prekybos vietose esančiose vandens talpyklose laikomų žuvų rūšį, yra nustatyti konkretūs vandenyje ištirpusio deguonies kiekio, žuvų kiekio ir vandens temperatūros parametrai.
A. Petraitis
Karpių kiekis akvariume padidėja per akcijas, tačiau kadangi jų metu žuvis greit parduodama, problemų dėl žuvų laikymo neiškyla.

„Tarkime, 1 kubiniame metre vandens galima laikyti iki 180 kg karpių, o ištirpusio deguonies kiekis šiame vandenyje turi būti ne mažiau kaip 3 miligramai litre. Skirtingų rūšių žuvų laikymui yra nustatyti skirtingi parametrai, nes tai priklauso nuo skirtingų rūšių žuvų fiziologinių poreikių“, - sakė G. Blekaitis.

Jo teigimu, VMVT kasmet gauna po keletą susirūpinusių vartotojų bei gyvūnų gerovei neabejingų asmenų pranešimų apie netinkamas žuvų laikymo sąlygas, įskaitant pažeidimus dėl per didelio vandens talpyklose laikomų žuvų kiekio.

„Į tokius pranešimus reaguojama, atliekami prekybos vietų patikrinimai. Reikalavimus pažeidusiems asmenims, atsižvelgiant į pažeidimo pobūdį, taikoma administracinė atsakomybė, kuri gali būti nuo įspėjimo iki penkių tūkstančių litų baudos“, - aiškino VMVT darbuotojas.

VMVT inspektoriai, susipažinę su skaitytojos pateikta informacija, nuvyko į prekybos centrą atlikti patikrinimą.