Visoje Lietuvoje gyvena apie tris milijonus gyventojų, tačiau vien prekybos tinkle „Maxima“ per mėnesį parduodami trys milijonai mokamų plastikinių maišelių pirkiniams. Didieji prekybininkai sako, kad Lietuvoje maišeliai, kitaip nei kai kuriose kitose Europos šalyse, nemokami netaps, nes tada pirkėjai juos, ko gera, imtų visai be saiko.

„Per mėnesį parduodame 3 mln. pirkiniams skirtų maišelių“ – GRYNAS.lt nurodė „Maximos“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė. Anot jos, palyginti su praėjusiais metais, šis skaičius yra mažesnis, bet nežymiai - 3 proc.

Kiti didieji prekybos tinklai - „Iki“, „Norfa“ ir „Rimi“ - duomenų apie maišelių pardavimus pateikti nepanoro, tačiau visi prekybininkai pabrėžia, jog maišeliai pirkiniams ir toliau išliks mokami, nes tik už juos paliekami keliolika ar keliasdešimt centų esą pristabdo pirkėjus nuo dar didesnio jų naudojimo. Kaina taip pat padeda prekybininkams padengti taršos mokestį.

Tuo metu nemokamų silpniausių maišelių, į kuriuos parduotuvėse kraunami vaisiai, daržovės ir kiti produktai, „Maximos“ parduotuvėse visoje Lietuvoje sunaudojama apie 30 tonų. Anot O. Malaškevičienės, šiemet, palyginti su pernai, šis kiekis sumažėjo apie 20 proc. Tačiau metų pradžioje tinklas skelbė, kad pernai ir užpernai šių maišelių sunaudojimas buvo pašokęs net 40 proc., tad ir toliau išlieka aukštesnis nei prieš keletą metų.

Anot prekybininkų atstovų, kiek kartų galima panaudoti įsigytą pirkinių maišelį, yra asmeninis kliento reikalas, tačiau gamtoje „Norfos“, „Iki“ ir „Maximos“ maišeliai esą suirtų per dvejus metus.

Vis dėlto nė vienas iš tinklų išsamiai neatsakė, kokios turėtų būti sąlygos, kad jų siūlomi maišeliai pirkiniams suirtų per laikotarpį, nurodomą ant jų pateiktoje informacijoje, nors „Norfos“ atstovo spaudai Dariaus Ryliškio teigimu, šio tinklo maišelis su epi priedu degraduotų net ir išmestas į gatvę.

GRYNAS.lt tęsia eksperimentą aiškindamasis, kaip natūraliomis Lietuvos gamtos sąlygomis skaidosi ir sunyksta prekybos centruose parduodami pirkinių krepšeliai.

Tyrimui parinkti didžiausių prekybininkų – „Maximos“, „Norfos“, „Iki“ ir „Rimi“ - maišeliai, kurie užkasti grunte, o jų nykimo procesas bus stebimas per reguliarius patikrinimus. Pirmasis bandymas nepavyko, nes maišelius surado ir ištraukė nežinomi „lobių ieškotojai“, tačiau dabar bandymas perkeltas į saugesnę teritoriją.

Skelbiama, kad įprastinėms plastiko pakuotėms suirti, priklausomai nuo sąlygų, gali prireikti nuo 500 iki 1000 m. Tačiau šiuo metu populiarūs per trumpą laiką suyrantys maišeliai, pagaminti iš ekologiškų medžiagų.

Maisto prekių parduotuvėse galima įsigyti epi plastiko maišelius, kurių sunykimo laikotarpis, lyginant su paprastu plastiku, labai trumpas.

Ant "Norfa" ir "Maxima" parduotuvių epi maišelių nurodyta, kad jie suyra per 2 m, "Iki" – greičiau nei per 3 m. Šiose parduotuvėse maži pirkinių epi plastiko maišeliai kainuoja 15 ct, dideli – 30 ct. Bandymui pasirinkome mažesnius.