Penktadienį (gruodžio 21 dieną), 14 val. Generalinė miškų urėdija ir visos šalies miškų urėdijos rengia akciją „Parsinešk Kalėdas į namus“, kurios metu planuoja išdalinti žmonėms apie 100 tūkst. eglių šakų.

Ima ir sau, ir kaimynui

Generalinės miškų urėdijos vyr. specialistė Eglė Mankevičienė GRYNAS.LT teigė, kad ši šakų dalijimo akcija organizuojama jau ketverius metus ir kasmet susilaukia vis daugiau visuomenės dėmesio.

„Pirmas kartas prieš ketverius metus buvo nedrąsus, žmonės neidentifikavo, kad šakas dalija miškininkai. Šiemet žmonės patys skambina ir klausia, kada bus dalijamos šakos“, - sakė E. Mankevičienė.

Jos teigimu, ši akcija labiausiai pritraukia tuos, kurie neturi vietos namuose didelei eglutei pastatyti, taip pat ji aktuali ir tiems, kurie neturi finansinių galimybių. Šakas sau namo pasiima ir vyresnio amžiaus žmonės. „Būna ateina ir sau šakos, ir kaimynui paima“, - pasakojo Generalinės miškų urėdijos specialistė.

E. Mankevičienė teigė, kad iš paruoštų išdalijimo akcijai šakų paprastai nelieka nė vienos, o kai kurios urėdijos dėl šakų populiarumo būna, kad net pratęsią jų dalijimo laiką.


Šakų puošimas prisideda prie gamtosaugos

Šakos, kurios akcijos metu nemokamai dalijamos gyventojams, atkeliauja iš paruoštų miško kirtimų valksmų, todėl gyventojai neturėtų rūpintis, kad papildomai bus kertamos jaunos eglaitės.

Generalinė miškų urėdija teigia, kad šia akcija siekiama ne tik atkreipti Lietuvos gyventojų dėmesį į tai, kad prieš šventes eglučių jaunuolynai tampa visų „taikiniu“ (o tai skatina miškų niokojimą siekiant pasipelnyti būtent šiuo laikotarpiu),  bet ir norima pasirūpinti, kad visi žmonės namuose turėtų gyvą miško dalelę – eglės šaką.

Eglučių šakų dovanojimo akcija – daugiatikslė. Ji prisideda prie gamtosaugos ir ugdo bendrapilietiškumą, kūrybinius sugebėjimus iš šakos sukurti menines kompozicijas.

Šiemet akcija vyks visoje Lietuvoje, didžiųjų miestų ir miestelių centrinėse aikštėse, prie papuoštų miestų eglių. Vilniuje akcija vyks Katedros, Rotušės ir Europos aikštėse, Kaune - Kauno Rotušės aikštėje, prie Kauno rajono savivaldybės, Klaipėdoje - Teatro aikštėje, Šiauliuose – Prisikėlimo aikštėje.

Kitas eglių šakų dalinimo vietas galite rasti ČIA.