Buvęs jūrų pėstininkas ir kovotojas be taisyklių pirmus savo šunis auklėjo griežtai, tačiau laikui bėgant suprato, kad tik bausmėmis norimo šuns elgesio nepasieksime, o gerų ketinimų ne visada pakanka.

Šiuo metu Nando gyvena Ispanijoje, kur vadovauja šunų dresūros centrui bei veda radijo laidą apie šunis. „Gyvenu su septyniais šunimis. Pats turiu keturis šunis: stafordšyro terjerą, dobermaną, čihuahuą ir malinua, o mano mergina turi tris labradoro ir pudelio mišrūnus. Ispanijoje daug benamių šunų, mes stengiamės surasti namus tiems gyvūnams, kuriems tik galime“, - pasakojo N. Brownas.

- Anksčiau dirbote naudodamas bausmių metodiką. Kodėl pradėjote taikyti mokymą, paremtą motyvacija?

- Tai lėmė kelios priežastys. Pirmiausiai - tai efektyvesnis mokymo būdas. Mokslininkai įrodė, kad bausmių metodika yra rizikinga, o motyvacija paremta metodika yra daug smagesnė ir šeimininkui, ir šuniui. Be to, aš patyriau siaubingą kaltės jausmą, kai man teko atsisveikinti su vienu iš pirmųjų savo šunų. Tai yra priežastis, kodėl aš treniruoju šunis moderniais metodais. Noriu grąžinti skolas už visas savo klaidas.

Mokymasis iš abiejų metodikų trenerių man leido geriau jas suprasti. Ir dabar aš galiu pasakyti, kad kur kas labiau žaviuosi žmonėmis, kurie turi pakankamai įgūdžių, kantrybės ir gali apsieiti be nereikalingų bausmių.

- Paradoksas: buvęs jūrų pėstininkas, kovotojas be taisyklių pradeda gyvūnus mokyti be fizinės prievartos. Kaip sekėsi pakeisti savo įpročius?

- Jūrų laivyne tu kovoji prieš treniruotus karius, prieš žmones, kurie nori su tavimi kautis ir yra tam pasirengę. Kovoje be taisyklių fizinės jėgos panaudojimo tikslas yra fiziškai nugalėti priešininką, o smurto panaudojimas prieš bet kurį gyvūną prisidengiant jo mokymu yra nepateisinama, tai tyčiojimasis iš jo ir aš to negaliu pakęsti!

- Išpopuliarėjote atvirai reikšdamas savo nuomonę, nukreiptą prieš prievartą paremtas mokymo metodikas. Nuolat pildote savo „Youtube“ videoteką tiek pasisakymais apie prievartą prieš gyvūnus, tiek duodamas patarimų, kaip mokyti šunis be skausmo. Kas motyvuoja nesustoti?

- Aš tapau dresuotoju siekdamas padėti šunims ir jų šeimininkams, internetas tik palengvina šią užduotį.

- Jeigu šuo mokytas prievartos ir bausmių metodais, kada dar ne per vėlu pereiti prie motyvacinio mokymo?

- Niekada nėra per vėlu pereiti prie motyvacinio mokymo. Jūsų šuo jums padėkos!

- Ar yra veislių, kurios nepasiduoda moderniems metodams ir dresūroje negalima apsieiti be griežtesnių priemonių?

- O koks bausmės tikslas? Nėra šuns, nepriklausomai nuo veislės, kuriam reiktų skausmo, kad išmoktų jūsų klausyti. Kad išmoktų bijoti ir nukreipti tos baimės pasekmes į aplinkinius ar net į jus pačius - tikrai taip. Ir nebūtinai bausmės metu. Emocinė būsena akumuliuojasi, ir reakcija gali būti uždelsto veikimo.

- Koks turėtų būti tobulas miesto šuo?

- Aš nemanau, kad apskritai yra toks dalykas, kaip tobulas miesto šuo. Viskas, ką mes galime padaryti, - išmokti komunikuoti su savo šunimis, padėti jiems susigaudyti aplinkoje, kurios jie nepažįsta. Svarbu skirti laiko mokantis vienas kito kalbą.

- Koks yra atsakingas šuns šeimininkas?

- Išsilavinimas – tai pagrindinė atsakingo šeimininko savybė. Svarbu suvokti šunų poreikius, jų kūno kalbą ir mokyti juos tinkamo elgesio.

- Lietuvoje diskutuojama dėl įstatymo, draudžiančio pavojingas veisles. Kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu?

- Tai yra tikra nesėkmė. Jeigu tokio įstatymo tikslas yra sumažinti šunų įkandimų skaičių, akivaizdu, kad tai neefektyvu. Kiekvienas šuo gali įkąsti žmogui netinkamoje situacijoje. Tokie įstatymai dažniausiai priimami žmonių, kurie apie šunis žino labai mažai. Tai ir yra pagrindinė priežastis, dėl ko tokio pobūdžio įstatymai yra tokie nesėkmingi.

Ir galiausiai pateikiame 5 Nando patarimus, skirtus mokantiems savo šunis:

- Jei jūsų šuo padarė kažką tai, kas jums patinka, paskatinkite jį. Jis bus labiau suinteresuotas tai pakartoti. Neignoruokite gero elgesio;

- Sugalvokite, kaip pranešite šuniui, kada jis pasielgė tinkamai. „Geras šuo“ netinka, nes per dažnai kartojate. Pagalvokite apie trumpą aštrų „TAIP“, kuris tarsi prismeigtų konkretų momentą, kada šuo atliko pageidautiną veiksmą;

- Jeigu jau nusprendėte motyvuoti šunį, atraskite, kas jį motyvuoja. Ne visi šunys yra motyvuoti maistu;

- Mokymo sesijas darykite trumpas ir efektyvias;

- Nebijokite kreiptis pagalbos į profesionalus.

GRYNAS.lt primena, kad N. Brownas šį rudenį atvyks į Vilnių. Spalio 17-18 dieną jis dalyvaus šunų dresūros konferencijoje „URBANDOG'2015“, kuri vyks konferencijų centre „Karolina“. Tai renginys, skirtas visiems savo gyvenimo neįsivaizduojantiems be šunų ir norintiems juos auklėti atsakingai bei pasiekti geriausių rezultatų nenaudojant prievartos.