Vorai yra svarbi mitybinės grandinės dalis. Jie maitinasi įvairiais kenkėjais, kurie daro žalą ne tik žmogui, bet ir gamtai, pavyzdžiui, naikina tam tikras augalų rūšis. Todėl su vorais reikia elgtis pagarbiai.

Nemalonu pasidaro vien nuo vaizdo

Skaitytoja Jovita, atsiuntusi į redakciją voro nuotrauką, norėjo sužinoti, kas tai per rūšis ir ar ji nėra pavojinga. Moteris baiminosi, kad šie vorai gali įkasti. „Šių vorų vasarą nesimato, aptinkami tik rudeniop ir žiemą. Kartais sutinku juos kartą per savaitę, kartais - kartą per mėnesį. Kelis kartus mačiau ne tik rūsyje, bet ir namo pirmame aukšte. Klausinėjau net vyresnių žmonių, ar nematė tokių vorų, bet visi sako, kad anksčiau tokių lyg ir nebuvo, o gal anksčiau niekas į juos nekreipdavo dėmesio“, - laiške rašė moteris.

Jos teigimu, nemalonu pasidaro vien tokius vorus pamačius, nors ji ir teigė girdėjusi, kad vorai retai būna nuodingi. GRYNAS.lt jau anksčiau yra rašęs apie vorus, kurie gali įkąsti.

Perskambinus Jovitai kitą dieną, moteris pranešė iš pažįstamų sužinojusi, kad tai paprastieji naminiai vorai, kurie tikrai nėra pavojingi ir nieko blogo padaryti negali, tačiau kaip juos išprašyti lauk jai patarti niekas negalėjo. Vorai buvo sugaudyti ir sudėti į stiklainį, tačiau moteris baiminosi, kad jų gali atsirasti vėl.

„Būtų ir gerai tuos vorus išgyvendinti iš namų“, - svarstė skaitytoja.
Skaitytoja rastą vorą sugavo į stiklainį

Voras neša laimę

Vorų specialistas Edgaras Čepulkovskis GRYNAS.lt pripažino, kad skaitytojos nuotraukose užfiksuotas voras matomas gana neryškiai, todėl tiksliai įvardyti voro rūšį sudėtinga, tačiau pašnekovas spėjo, kad voras panašiausias į plyšinį kampavorį (lot. Tegenaria atrica).

„Tikrai tai nėra egzotinis voras, o paprastas lietuviškas. Iš nuotraukos spėčiau, kad tai yra plyšinis kampavoris (lot. Tegenaria atrica). Šitie vorai dažniausiai ankstyvą pavasarį išlenda iš savo urvelių ir labai dažnai sutinkami namuose. Žmonės jų labiausiai bijo, nes jie ganėtinai dideli, tiksliau jų kojos ganėtinai ilgos“, - kalbėjo vorų specialistas.

Jo teigimu, žmonės dažnai šių vorų nuotraukų atsiunčia ir jam, todėl jis visada juos nuramina, kad šie vorai nepavojingi ir nieko blogo nepadarys: „Vorai laimę neša, turėtų žmonės džiaugtis, kad karts nuo karto laimė ateina į namus. Iš kitos pusės – ar namai turi būti purvini, kad voras atklystų? Sakyčiau, ne. Rašėte, kad moteris vorą rado rūsyje, o rūsyje pagrindiniai dalykai - drėgmė ir tamsa. Tai yra vorų mėgstamiausia terpė“.

Ar verta vorus išprašyti lauk?

E. Čepulkovskis sako nerekomenduojantis vorus visiškai išprašyti iš namų, nes jie atlieka naudingą darbą – apsaugo namus nuo musių ar kitų kenkėjų, kurie gali daugiau visokių ligų prinešti. Tačiau, jeigu žmogus labai vorų bijo, galima šį tą padaryti, kad jie labai nekristų į akis.

„Galima padaryti didesnį apšvietimą. Vorai yra „alergiški“ šviesai ir saulei. Jie šviesos nemėgsta, todėl, kuo didesnis apšvietimas, tuo mažiau vorai matysis. Kad jie bus, nėra abejonės, jie visur yra“, - atkreipė dėmesį E. Čepulkovskis. Anot pašnekovo, vorų tikimybę gali sumažinti ir drėgmės sumažinimas.