„Nusprendėme surengti konkursą, kuris paskatintų vaikus rūšiuoti antrines žaliavas linksmais ir kūrybiškais būdais. Mus maloniai nustebino vaikų atsiųsti originalūs ir linksmi darbai. Mažieji kūrėjai sugebėjo sugriauti mitą, kad rūšiavimas yra varginantis darbas ir pavertė jį smagiu žaidimu. Sulaukėme tikrai unikalių svajonių rūšiavimo dėžių, todėl komisijai buvo itin sudėtinga išskirti geriausius darbus“, – teigė „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė.

Per du mėnesius trukusį konkursą bendrovė sulaukė originalių rūšiavimo šiukšliadėžių projektų iš 20-ties Vilniaus ugdymo įstaigų. Komisijos vertinimu, kūrybingiausiu išrinktas Vilniaus lopšelio–darželio „Žiedas“ „Bitučių“ grupės sukurtas „Bitučių rūšiavimo traukinukas“, kurio kiekvienas vagonas skirtas skirtingos rūšies atliekoms.
Mokinių sukurtos rūšiavimo dėžės

„Sužinoję apie konkursą su vaikais ilgai galvojome, kaip turėtų atrodyti mūsų svajonių rūšiavimo dėžė. Labiausiai visiems patiko spalvoto traukinuko idėja, o kadangi esame „Bitutės“ grupės auklėtiniai, kiekvienas vaikas sukūrė po bitutę ir jomis papuošė traukinį. Vaikų entuziazmas buvo išties didelis, svajonių rūšiavimo dėžės kūrimas tapo savotišku žaidimu, juos pagavo didelis noras skirstyti atliekas, o paskui įspūdžiais dalintis ir su savo tėveliais. Taip pat pastebėjome, kad dalis vaikų puikiai žino, ką reiškia rūšiuoti atliekas, nes tai jau daro namuose“, – sakė Vilniaus lopšelio darželio auklėtoja Simona Baranauskienė.

Konkurso laimėtojai Vilniaus darželio-lopšelio „Žiedas“ „Bitučių“ grupės auklėtiniai gavo pagrindinį prizą – 200 eurų kuponą pramogoms prekybos centre, taip pat sudalyvavo edukacinėje ekskursijoje, kurioje savo akimis matė kaip vyksta atliekų rūšiavimo procesas, susipažino, kur toliau keliauja atliekos, ir kodėl yra svarbu rūšiuoti. Taip pat „Bitučių“ grupės auklėtiniai iš arti pamatė ir galėjo pasėdėti šiukšliavežėje bei sudalyvavo specialioje viktorinoje, kur patikrino savo rūšiavimo žinias.
Rūšiavimo dėžės

Be „Bitučių“ bus apdovanoti dar keturi komisijos geriausiais išrinktų darbų autoriai, kurie keliaus į edukacines ekskursijas. Tarp laimėtojų yra Vilniaus Genio pradinės mokyklos 3d. klasė, sukūrusi animacinio filmuko įkvėptą rūšiavimo dėžę pavadinimu „Šiukšliarūšiuokliai“,VšĮ Nevalstybinio darželio „Nendrės“ auklėtiniai sukūrę svajonių rūšiavimo dėžę „Robotukas-Nendriukas“. Taip pat apdovanoti bus ir Vilniaus „Atgajos” specialiosios mokyklos 7-9 klasių moksleiviai, sukūrę spalvingus „Rūšiavimo krepšius“ ir Radvilų gimnazijos 9 klasės mokiniai, išradingai sujungę atliekų rūšiavimą ir pomėgį krepšiniui. Rūšiavimo dėžę pavadino „Rūšiuok atliekas, mesk į krepšį“.

Konkurso metu „VSA Vilnius“ nemokamai įrengė olandų sukurtas kompaktiškas „KlikM“ (Lietuvoje vadinamas „KlikLT“) sistemas visoms Vilniaus ugdymo įstaigoms, kurios norėjo rūšiuoti būtent su KlikLt sistema. Patogias sistemas sudaro specialūs kabliukai, ant kurių kabinami šiukšlių maišai skirti rūšiuoti antrinėms žaliavoms. Tokia sistema labai paprasta ir patogi tiek vartotojui, tiek atliekų vežėjui.