Rugsėjo 1-oji - diena, kai dovanojama bene daugiausia gėlių. Floristų tvirtinimu, kiekvienu žiedu galima parodyti vis kitą jausmą. Prieš šimtą ir daugiau metų, kai žodžiais jausmai ne visada būdavo reiškiami drąsiai, Europoje buvo paplitę dar iš seniausiųjų kultūrų kildinami aiškinimai, kokias dovanojančiojo emocijas gali išreikšti skirtingos gėlės. Šių aiškinimų būta įvairių ir gėlių kalba nebuvo visiškai universali, tačiau pagrindiniai simboliai tebėra išlikę iki šių dienų.

Kardeliai. Kitas jų pavadinimas - gladijolės, kildinamas iš gladiatorių senovės Romoje. Dovanojamas kardelis ženklina dovanojančiojo nuomonę, jog gėlę gaunantis žmogus yra tvirto charakterio. Jis taip pat reiškia, kad gėlė teikiama nuoširdžiai, jaučiant tvirtą ryšį.

Astrai. Šios gėlės pavadinimas kilo iš graikų kalbos žodžio, reiškiančio „žvaigždę“, į kurią savo formą panašus astrų žiedas. Jų dovanojimas - meilės ir kantrybės ženklas, meilės talismanas. Anksčiau astrai taip pat laikyti galių turinčiomis gėlėmis, kurios gali atbaidyti piktąsias jėgas.

Bijūnai. Reiškia turtus, garbę, klestėjimą. Kai kuriose kultūrose simbolizuoja vyriškumą.

Jurginai.Šioms gėlėms priskiriama ypač daug reikšmių. Viena jų - pagyrimas gėlę gaunančiojo elegancijai ir orumui. Kita, priešingai, skelbia, jog jurginas simbolizuoja nežabotą, netradicinį elgesį. Pirmąja reikšme labiau pasitikima teikiant šias gėles vyresnio, antrąja - jaunesnio amžiaus žmonėms.

Saulėgrąža. Šis žiedas reiškia grynas mintis, tiesumą, didelius planus, ilgaamžiškumą, šilumą.

Orchidėja. Rafinuotas, retas, brandus grožis, didybė.

Aguona. Simbolizuoja ilgą miegą, fantazijas ir užmarštį. Ryškiai raudonos aguonos taip pat yra malonumų simbolis.

Tulpės. Geltonos tulpės reiškia nelaimingą meilę, o raudonos - tą patį jausmą, tik stiprų ir tikrą. Pagal seną turkų legendą, pirmoji tulpė išdygo ten, kur su žirgu į tarpeklį šoko princas, sužinojęs, jog jo mylimoji buvo nužudyta.

Rožės. Šios poetų ir įsimylėjėlių mėgstamos gėlės turi atskirą kalbą - reikšmė buvo priskirta ir jų spalvai, ir dovanojamų žiedų skaičiui. Raudonos rožės skelbia meilę ir ilgesį. „Aš tave myliu“ ilgą laiką sakoma su dvylika ilgakočių ryškiai raudonų rožių. Baltos rožės simbolizuoja tyrumą, mėgstamos sutuoktuvių ceremonijose. Jos taip pat gali būti slaptumo, nepasiekiamumo ženklas. Kartu dovanojamos raudonos ir baltos rožės reiškia norą būti kartu, sąjungą. Bene įvairiausios reikšmės priskiriamos geltoniems žiedams - jie gali reikšti ir pavydą, ir išdavystę, ir žlungančius jausmus, ir draugystę. Tai bene vienintelė rožė, nesimbolizuojanti sėkmingos meilės. Rausvos rožės rodo palankumą, gyvenimo džiaugsmą. Floristai juokauja, jog didelė įvairiausių rožių puokštė reiškia: „Aš dar nežinau, ką tiksliai jaučiu, bet man tikrai gera siųsti tau gėlių“.

Snieguolės. Paguoda ir viltis.

Narcizai. Riterystė, pagarba ir neišsipildžiusi meilė.