„Baltijos ežiai“ -  tai dviejų veterinarijos studentų įkurtas, pirmasis oficialiai įregistruotas Afrikos nykštukinių ežių veislynas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba šį veislyną jau įtraukė į veisėjų sąrašus ir davė leidimą veisti gyvūnus augintinius.
Jurgita Gustaitienė
Net patyrę kačių savininkai sunkiai suskaičiuoja kiek kačių spalvų variacijų yra. Spėkite! 52610 veislių spalvinių variacijų!
Ežius bus galima auginti namuose
Nykštukinis ežys

GRYNAS.lt ne kartą yra rašęs apie ežius auginamus namuose, tačiau iki šiol lietuviai neturėjo tokios galimybės - iš laukinės gamtos paimto ežio laikyti namuose negalima, o Afrikos ežiai Lietuvos dar nebuvo pasiekę.

Afrikos nykštukinius ežius (African pygmy hedgehog, - angl.) į Lietuvą atsivežė Ugnė Gaudiešiūtė ir Tomas Suslovas, būsimi veterinarijos gydytojai.

„Veiklą su ežiais pradėjome 2014-ais metais, tačiau turime daug patirties šunų auginimo ir veisimo, kačių auginimo ir žirgų priežiūros srityse. Ežių auginimas ir veisimas - dar vienas iš mūsų bendrų hobių ir tikslų“, - teigia ežių veislyno įkūrėjai. 

Ar esate matę „auksinę“ katę?

Kitas parodos akcentas – mažų kačiukų ir auksinių kačių šou. Kas tos auksinės bei sidabrinės katės? 

„Auksinė, sidabrinė -– tai spalva. Kinologai gali didžiuotis šunų veislių įvairove, o kačių nėra tiek jau daug. Šunys būna tarnybiniai, medžiokliniai, dideli arba nykštukiniai. Atrodo, kuo gali nustebinti katės? Jos visos beveik vienodo dydžio ir svorio. Žinoma, didžiausios pasaulio naminės katės - Meino meškenai tikrai įspūdingo dydžio ir gali sverti net 14 kilogramų. Tačiau katės turi be galo daug spalvinių variacijų. Net patyrę kačių savininkai sunkiai suskaičiuoja kiek kačių spalvų variacijų yra. Spėkite! Net 52 610 veislių spalvinių variacijų! Labiausiai žinomos ir populiarios - juoda, mėlyna, raudona, balta, įvairios tabby (rainos - dryžuotos, taškuotos, klasikinio tabby - su drugelio sparnais), kreminė, dūminė, siamo... Tačiau yra ir labai negirdėtų ir retų - auksinių, sidabrinių, cinamono, gintarinių, lelijinių, šokoladinių, karamelinių ir abrikosinių spalvų kačių,“ - pasakojo Lietuvos felinologų draugijos vadovė Jurgita Gustaitienė.
J. Gustaitienė
Kad katė gydo depresiją - nenuginčijama tiesa. Katės yra puikios skausmo malšintojos, sugebančios tam panaudoti savo murkimą, minkymą letenėlėmis. Tačiau yra ir kitų mažiau moksliškai paaiškinamų istorijų kai katės nuspėjo gaisrą, avariją, žemės drebėjimą ir kitas nelaimes bei išgelbėjo savininkus.

O ar esate matę „vėžlio kiauto“ kailio katę? Greičiausiai taip, nes taip vadinamos trijų spalvų - oranžinės, baltos ir juodos spalvų katės. J. Gustaitienė pasakoja, jog tokios kailio spalvos keturkojės yra išskirtinės.

„Tokios spalvos katė ypatinga. Gamta taip surėdė genetiką, kad tokios spalvos gimsta tik patelės, jei visgi pasitaiko gimęs tokios spalvos patinėlis jis negali susilaukti palikuonių. Tad nenustebkite jei kačių žinovas net nepažvelgęs katei po uodega jums tiesiai išrež - jog tai katė o ne katinas“, – pasakojo J. Gustaitienė. 

Ar katės iš tiesų gydo?

 Medikai, parapsichologai laikantys kates patvirtina jų gydomąją galią. Mūsų organizmą sudaro tam tikri biolaukai. Sutrikus biolaukui, pakitus sergančio organo temperatūrai katė lengvai pajunta tokius pokyčius. 

„Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė“ nariai ne kartą  pasakojo istorijas apie jų augintines, nuspėjusias, pavyzdžiui, infarktą. Kad katė gydo depresiją - nenuginčijama tiesa. Katės yra puikios skausmo malšintojos, sugebančios tam panaudoti savo murkimą, minkymą letenėlėmis. Tačiau yra ir kitų mažiau moksliškai paaiškinamų istorijų kai katės nuspėjo gaisrą, avariją, žemės drebėjimą ir kitas nelaimes bei išgelbėjo savininkus“,  - pasakojo J. Gustaitienė.

Be abejo, kaip ir visose „Bubastės“ parodose, lygiomis teisėmis su tituluotomis kilmingomis katėmis varžysis ir Gyvūnų globėjų asociacijos globotinės, ieškančios namų.

Parodoje dvi dienas teisėjaus Veikko Saarela ir Pia Nyman iš Suomijos, Svetlana Stoljarova iš Baltarusijos, Michaelis Edstromas iš Švedijos ir Olga Poluektova iš Rusijos..

Auksinių ir sidabrinių kačių augintojai tvirtina, kad šios katės – pačios gudriausios ir geriausiai dresuojamos.