Savaitgalį Kaune, prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ vyksiančioje tarptautinėje kačių parodoje, dominuos gigantiškųjų Meino meškėnų veislė. Ši veislė dabar itin populiari tarp Lietuvos kačių augintojų. Lapkričio 24-25 dienomis felinologų draugijos „Bubastė“ rengiamoje parodoje iš viso akį trauks daugiau nei 200 įvairių veislių keturkojų.

„Lietuviai, nusprendę įsigyti katę, nori, kad ji būtų didelė. Tad praėjusiais metais išaugęs susižavėjimas gigantiškaisiais Meino meškėnais šiemet nesumažėjo. Ši veislė dabar populiarumu užgožia daugiau nei dešimt metų Lietuvoje dominavusius Britanijos trumpaplaukių veislė katinus. Mūsų parodų vertinimo komisijos nariai netgi pastebi, kad Lietuvoje Meino meškėnai būna žymiai sunkesni nei kitų šalių rengiamose parodose“, – pasakojo tarptautinės kačių parodos organizatorė Daiva Bielskienė.

Meino meškėnai pasižymi savo išskirtiniu dydžiu, didelėmis ausimis, stipria kaulų struktūra bei ilga, pūkuota uodega. Tai nepaprastai stiprūs ir greiti katinai, nebijantys vandens, šalčio, mėgstantys lakstyti lauke. Vidutinis šios veislės patinų svoris siekia 8-12 kg, patelių – 6-9 kilogramus. Didžiausias Meino meškėnas Lietuvoje praėjusiais metais svėrė 10,5 kilogramų. Sunkiausi patinai pasaulyje sveria iki 15 kilogramų.

„Parodos lankytojai šį savaitgalį pamatys ne tik jau pamiltus didžiuosius Meino meškėnus ar britų trumpaplaukius, bet ir gana gausų būrį egzotiškų Bengalijos katinų, turinčių puošnų leopardo kailį, taip pat unikalių spalvų Somalio, palyginti retos Lietuvoje abisinų veislės kačių, trumpanosių persų, egzotų ir kitų įspūdingų veislių atstovų“, – pasakojo Rasa Vyšniauskienė, prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovė.

Veislinių kačių auginimas ir priežiūra reikalauja nemažų investicijų. Ne mažesnis nei keturių mėnesių veislinis kačiukas parduodamas vidutiniškai už 3500 litų, o dalyvavimas vienoje parodoje egzotiškų veislinių kačių augintojams atsieina iki 220 litų. Pasak D. Bielskienės, kačių augintojai nesigiria, kiek lėšų skiria šių gyvūnų kasdienei priežiūrai, itin kokybiškam maistui, veterinarijos paslaugoms ar grožio procedūroms.

Dvi dienas truksiančioje parodoje Kauno „Megoje“ katės varžysis dėl geriausio „Best of the Best“ ir ypatingo šių metų parodos akcento – ilgiausios uodegos titulo. Apdovanojimus įteiks FIF-e (Tarptautinės kačių veisėjų asociacijos) teisėjai. Į parodą atvyks kačių augintojai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Suomijos, Ispanijos bei kitų šalių.