Pajūryje vėjas padarė labai rimtų nuostolių - sugadinti ten buvę statiniai, vėjas pakenkė kopoms, taip pat sulaužyti jas sutvirtinę statiniai. Be to, nukentėjo ir mediniai takai. Pačios pajūrio savivaldybės audros padarinius likviduotų labai ilgai. Ir tai joms kainuotų labai daug pinigų, todėl jos prašo ir gyventojų pagalbos.

„Inicijuojame realius problemų sprendimus aplinkosaugos srityje. Iniciatyva „Atkurkime pajūrį“ kilo vos tik pastebėjus, kokius padarinius sukėlė ši stichinė nelaimė. Susisiekėme su pajūrio savivaldybėmis ir nutarėme apjungti jėgas dėl bendro tikslo, tiek kalbant apie šią problemą, tiek kviečiant žmones prisijungti prie padarinių pašalinimo“, – teigia ne pelno siekiančios organizacijos "DAROM" vadovė  Roberta Ažukaitė.
Štai kaip pajūrį nusiaubė uraganas

Visuose miestuose situacija skirtinga: vienur jau pradėti darbai, kitur dar tik skaičiuojama padaryta žala. Visų miestų pajėgumai skirtingi. Vienur reikės didelio būrio savanorių, kitur tvarkymas bus paliktas specialistų rankoms. Prie akcijos organizavimo taip pat prisideda ir visos pajūrio savivaldybės. Jų vadovai sako, kad dabar kaip niekad reikia žmonių pagalbos.

„Uraganas negailestingai suardė UNESCO saugomą, gamtos ir žmogaus šimtmečius formuotą Kuršių nerijos apsauginį kopagūbrį. Nuniokota paplūdimių infrastruktūra, nuostolių neišvengta ir gyvenvietėse. Šiuo metu specialistai skaičiuoja, kokia žala padaryta“, - kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Nidoje (Neringos savivaldybės teritorija) tvarkymo darbai numatyti jau šį penktadienį nuo 13 val.
Audros nusiaubtas pajūris

„Šiuo metu svarbiausia išvalyti paplūdimius nuo šiukšlių – vėjo nulaužytų medžių šakų, sulaužytų laiptų, takų dalių ir kopų pynimui naudotų žabtvorių. Antraip jas užneš smėlis, o vasarą jos iš po jo ims lįsti ir pridarys dar daugiau bėdų“, - sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak V. Grubliausko, antradienį pradėti valyti Smiltynės paplūdimiai. Trečiadienį Melnragės ir Girulių paplūdimius pradėjo valyti Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariai. O šeštadienį 12 val. į paplūdimių valymo talką kviečiami atvykti visi klaipėdiečiai. Miestiečiai bus laukiami II-oje Melnragėje (prie gelbėjimo stoties). Šiukšlių maišais ir pirštinėmis pasirūpins Klaipėdos komunalinio ūkio darbuotojai.