Daugybė šeimininkų nusprendžia išbandyti triuką su savo katėmis ir iš tiesų daugeliu atvejų jos elgiasi taip pat. Portalo dailymail.com žurnalistai nusprendė pasiaiškinti, ar tokiam elgesiui yra koks nors paaiškinimas?

Tūkstančiai socialinių tinklų reddit.com ir imgur.com vartotojų išmėgina tokį „eksperimentą“ su savo katėmis. Bent jau imgur.com socialiniame tinkle vos keliolika kačių šeimininkų prisipažino, jog jų katės visiškai ignoruoja ratą ant grindų. 

Vienas iš kačių elgsenai būdingų bruožų, kuris gali nulemti jų elgesį šiuo atveju, yra smalsumas. Turbūt esate girdėję išsireiškimą: „smalsumas pražudė katę?
Ashley Gray

Socialiniame tinkle imgur.com iš 120-ies įkeltų nuotraukų tik 17 kačių liko rato išorėje. Veterinarai ir gyvūnų elgsenos specialistai kol kas neturi paaiškinimo šiam elgesiui. 

Tačiau kai kurie iš jų mėgina pateikti savo versijas.

Kas joms svarbiau: smalsumo patenkinimas ar saugumas?

Fotografas slapyvardžiu guermike prieš kelias savaites atliko šį eksperimentą ir pats jį įamžino.
Eksperimentas vykdomas taip: suformuokite ant grindų „spąstus“, o tiksliau – apskritą ratą iš bet ko: drabužių, laido, lipnios juostos, kai kurie panaudoja netgi namiškių šlepetes.
Stebėkite kaip katė ateina ir įsitaiso jame,  stebėkite, kiek laiko ji ten lieka – daugeliu atveju gyvūnas neperžengs apskritimo ribos.

Veterinaras Brianas Faulkneris sako, jog kol kas pasaulyje nėra jokių įrodymų, kad visos katės turėtų kokią nors psichologinę priežastį taip elgtis. Tačiau analizuodamas kačių psichologiją jis mėgina paaiškinti šį fenomeną:

„Katės palyginus su šunimis, daug labiau mėgsta aiškias ribas. Jos psichologiškai geriau jaučiasi „savo“ vietoje, „savo“ teritorijoje“, - sako B. Faulkneris.

Kitas veterinaras klinikos „Vetsure“ vykdantysis direktorius Ashley Gray pateikė dar kitokį paaiškinimą.
„Vienas iš kačių elgsenai būdingų bruožų, kuris gali nulemti jų elgesį šiuo atveju, yra smalsumas. Turbūt esate girdėję išsireiškimą: „smalsumas pražudė katę?“ (išsireiškimas būdingas anglakalbėse šalyse, - red. past.). Nupiešdami kažkokį ratą priešais savo katę, sukuriate intrigą. Ji galvoja: „Ką jis čia daro?“ - teigia A. Gray.

Ar jau metas pradėti mokslinę studiją?

Veterinaro teigimu daugelis kačių šeimininkų prisipažįsta, jog jų katės įsigeidžia dėmesio tam tikru dienos metu ir randa būdų jo išsireikalauti savais metodais, jei tuo metu šeimininkas tuo metu yra užsiėmęs kažkuo kitu.  Taigi įsikūrimas rato viduryje gali reikšti: „Taip, taip, labai įdomus ratas, bet kaip aš?!“
Kol mokslininkai užsiėmę kitais darbais, savotišką studiją atlieka viso pasaulio kačių augintojai.
Jie iš įvairiausių namuose rastų daiktų konstruoja „spąstus“ katėms, džiaugiasi, kad jų augintinės elgiasi taip pat, kaip ir jų giminaitės bei užverčia socialinius tinklus buitinėmis nuotraukomis.

Kita vertus, veterinaras pritaria minčiai, jog katėms yra svarbus saugumo jausmas, todėl jos išsirenka tam tikrą vietą miegoti ar tiesiog patupėti iki įsigeis keliauti iki kitos pamėgtos vietos. „Savo“ vietas katės kartais pažymi pasitrindamos arba apdraskydamos nagais.
Taigi uždaras ratas atlieka panašią rolę, kokią ir durų kilimėlis (dauguma šeimininkų teigia, jog jų katei patinka tupėti ant durų kilimėlio).
Tokio elgesio vertimas skambėtų taip: „Dabar čia – mano vieta. Ji ir bus mano, kol nuspręsiu nueiti į kitą „savo“ vietą.

Jungtinės Karalystės Wood Green kačių prieglaudos vadovė Julietta Jones, gerai pažįstanti kačių elgseną mėgindama paaiškinti tokį kačių įprotį prisiminė ir jų evoliuciją.

„Jei darytume labai apibendrintą prielaidą, tai greičiausiai sakytume, jog tokį elgesį nulemia katės instinktas pasislėpti, - svarsto J. Jones. - Jei nupiešiate ratą kitomis ypatybėmis neišsiskiriančioje aplinkoje, katės tai suvokia kaip barjerą, kurio viduje saugiau, nei išorėje. Vis dėlto, reikėtų tokią elgseną išstudijuoti tokioje pačioje aplinkoje ir stebėti, ar dauguma kačių taip elgtųsi.“
Galbūt jau ir atėjo metas tokiam tyrimui? 

Kol mokslininkai užsiėmę kitais darbais, savotišką studiją atlieka viso pasaulio kačių augintojai.
Jie iš įvairiausių namuose rastų daiktų konstruoja „spąstus“ katėms, džiaugiasi, kad jų augintinės elgiasi taip pat, kaip ir jų giminaitės bei užverčia socialinius tinklus buitinėmis nuotraukomis.

Norite išmėginti patys? Teksto komentaruose pasidalinkite įspūdžiais, kaip elgėsi jūsų katė.