Katinas buvo balzamuojamas ir mumija, suraižyta medine kauke, patalpinama šeimos kape arba naminių gyvūnėlių kapinėse.

Seniausia žinoma augintinė katė buvo rasta 9,5 tūkst. metų senumo kape Viduržemio jūros saloje Kipre.

Bene sunkiausi laikai katėms buvo Ispanijos inkvizicijos metu, kai popiežius Inocentas VIII paskelbė kates esant blogiu.

Tais laikais buvo sudeginta tūkstančiai tokių gyvūnų. Netrukus teko susidurti su to pasekmėmis – paplito žiurkės, platinančios žmonėms mirtinas ligas. Laimei, katės greitai veisiasi, tad netrukus jų skaičius ėmė ir vėl augti.

Taip, kaip skiriasi žmonių pirštų atspaudai, taip skiriasi ir unikalios kačių nosytės.

Nustatyta, kad kačių smegenys artimesnės žmonėms, ne šunims. Katės puikiai supranta žmonių emocijas ir nuotaikas.

Tokio gyvūno širdis plaka beveik dvigubai greičiau nei žmogaus – 110–140 dūžių per minutę.

Katės girdi geriau negu šunys, jau nekalbant apie žmones. Katė gali girdėti aukšto dažnio garsus iki dviejų oktavų daugiau nei žmogus.

Jos jautrios vibracijoms. Manoma, kad katės pajunta žemės drebėjimą 10–15 min. anksčiau nei žmogus.

Miauksi katės dažniausiai žmonėms. Jų repertuarą sudaro apie 100 garsų, t. y. dešimt kartų daugiau nei balsu išreiškia šunys. Su kitomis katėmis jos labiau šnypščia, urzgia ir kitaip išreiškia savo nusiteikimą.

Pirmoji kačių paroda surengta 1871 m. liepos 13 d. Didžiojoje Britanijoje, Londone, Harrisono Weiro iniciatyva. Šiais laikais egzistuoja įvairaus kailio ilgio ir spalvų kačių, taip pat yra ir beplaukių.

Neretai šeimininkai yra linkę peršerti savo augintines, mat nutukusių kačių skaičius pasaulyje auga. Tikriausiai šeimininkai labai pataikauja savo augintinėms, nes katės mieliau badauja, nei valgo tai, kas joms nepatinka. Tai reiškia, kad jos gali atsisakyti net ir visaverčio ėdalo, jei jis joms neskanus. Dauguma kačių užkandžiauja 7–20 kartų per dieną.

Jei katės akys yra užmerktos, tai nebūtinai reiškia, kad ji pavargo ar miega. Mat katės markstosi ir tada, kai yra laimingos arba patenkintos.

„Gallup“ apklausa atskleidė, kad vyrai ir moterys vienodai linkę turėti kates, t. y. katės mylimos tiek moterų, tiek vyrų.