Skaitytojas su šunimi apkeliavęs Lenkiją, Austriją, Čekiją, Slovėniją, Kroatiją, Slovakiją, Vengriją GRYNAS.lt pasakoja savo įspūdžius ir lygina situaciją tose šalyse bei Lietuvoje.

- Kaip sekėsi susirasti nakvynę tose šalyse?

- Keliavau nuosavu automobiliu ir galiu pasakyti, kad visoje vakarų Europoje, kertant sieną su šunimi, galima keliauti be problemų. Tačiau didžiausias klaustukas buvo dėl nakvynės, nes Lietuvoje su šunimi susirasti, kur gyventi, beveik neįmanoma. O aš visose užsienio valstybėse nakvojau ir apsidžiaugiau, nes dėl nakvynės nekilo jokių problemų. Iš tų valstybių nakvojau trijose sostinėse, daugumoje vietų ten galima apsistoti su gyvūnais. Kartais jau būdavo nebesmagu klausti, ar galima apsistoti su šunimi, nes visi žiūrėdavo keistai ir stebėdavosi, kodėl tu to klausi. Be to, niekur nemokėjau jokio papildomo mokesčio už šuns keliavimą.

- Kaip sekėsi Lietuvoje susirasti, kur gyventi su šunimi?

- Lietuvoje keliauti su šunimi yra problema. 70 proc. apgyvendinimo vietų su šunimis nepriima, o jeigu ir priima, yra kosminės kainos, pavyzdžiui, Druskininkuose už šunį ima kainą kaip už žmogų. Palangoje už šunį ima kažkur po 30 eurų. Kai kurie nuomotojai nepriima šunų, nes veikia nelegaliai, jie tiesiog negali nuskaičiuoti pinigų nuo kreditinės kortelės. Užsienyje nuomotojai yra ramūs, nes yra nuskaičiuojama suma nuo tavo kortelės ir gali atvažiuoti nors ir su begemotu, jeigu bus padaryta žala, jie tiesiog nuskaičiuos sumą.

- Kokia situacija tose valstybėse yra su šunimis paplūdimiuose?

- Yra paplūdimių, kur šunų atsivesti negalima, tai suprantamas draudimas, nes ten yra gultų, žaidžia vaikai. Tačiau jeigu tai nėra oficialus paplūdimys, tu su šunimi eiti ten gali drąsiai. Be to, Kroatijoje yra specialių paplūdimių šunims. Ten yra padaryti šuniukams gulteliai ir pavėsinės, nes paplūdimiuose yra labai karšta.

Lietuvoje yra kitaip. Pavyzdžiui, vaikštau Pavilnių regioniniame parke, ten yra stendas ir pridėta draudimų. Yra ženklas, kad negalima, kad šuo liptų į vandenį. Kodėl? Ten nėra paplūdimių, Vilnelė nėra švariausia Lietuvos upė, nesuprantu, koks tikslas dėti tokį draudimą. Tačiau Lietuva yra tokia šalis, kur nukopijuojami visi įmanomi draudimai.

- Ar ten laisviau žiūrima į šunis, ar būtina juos vedžioti su antsnukiais ir pavadžiu?

- Antsnukio ten tikrai nereikia, man net veterinaras sakė: jeigu keliausi ne po Lietuvą, antsnukį pamiršk. Kėlėmės ir keltu ir net ten nereikėjo antsnukio. Visai kas kita yra šuns vedžiojimas su pavadžiu. Ten niekas šunų nepaleidinėja, nes yra didelis šeimininkų atsakomybės jausmas už savo augintinį.

Pastebėjau, kad žmonių požiūris į šunis labai skiriasi. Kroatijoje, Slovėnijoje, Vengrijoje šuo yra draugas ir džiaugsmas, visi nori jį paglostyti. Tarkime vaikštant po Varšuvą, žmonių reakciją jau yra kitokia, nors ten rasti apgyvendinimą su šunimi taip pat yra paprasta, bet Varšuvoje žmonės krūpčiojo pamatę šunį. Matosi, kad mūsų šalyse požiūris į šunis yra kitoks. Galbūt žmonių reakciją į šunį parodo, kokiu tikslu žmonės juos laiko. Pas mus šunys yra laikomi pirmiausiai sargybai. Valstybėse labiau į vakarus visi vaikai, pamatę šunį, bėga jį glostyti, manau, kad vaikų reakcija yra pati nuoširdžiausia.

Daugiau įspūdžių iš kelionių su šunimi rasite ČIA