Blizgantys, ryškiaspalviai nagai – kokių tik norite spalvų! Ryškiai rožiniai arba bordo, geltoni, žali arba skaidrūs – konservatoriams ir nuobodoms, nepripažįstantiems paskutinių mados vėjų. Tiesa, blizgančiais nagais pasipuošti šįkart siūloma ne žmonėms, o jų augintiniams.

„Nesvarbu, kaip mylite savo gyvūną, yra vienas dalykas, kurio negalima pripažinti – tai žala, padaryta draskant kilimus, baldus, grindis,“ - rašoma vienos gyvūnų prekių interneto parduotuvės tinklalapyje.

Už daugiau nei 20 litų galima įsigyti nedidelių silikoninių gaubtukų nagams rinkinį. Nukerpate katei ar šuniui nagą neliesdami gyvuonies ir užklijuojate štai tokius „silikoninius nagučius“. Jie išlieka apie 4-6 savaites, o tada galima klijuoti naujus.

Paprasta ir nežiauru, kaip anksčiau paplitusios nagų atskyrimo operacijos – tvirtinama užsienio ir Lietuvos gyvūnų prekių tinklalapiuose. Tačiau turbūt ne vienas kačių augintojas pasakytų, jog nagų „galandinimas“ - tai vienas pagrindinių kačių instinktų ir poreikių. Žmonėms – patogu, tačiau kaip gyvūnams ? Ar įsigydami augintinį neturėtume susitaikyti su mintimi, kad jis padarys šiokios tokios žalos namams? Juk vis dėlto tai yra gyvas ir, dažniausiai, padykęs padaras.

Katės stiliumi besirūpinantys šeimininkai gali rinktis iš gausybės nagų atspalvių

Žirmūnų veterinarijos gydyklos veterinaras Pavelas Stepančiuk, išgirdęs apie tokį būdą saugoti namų turtą, tik gūžčiojo pečiais.

„Sunku pasakyti – reiktų pamatyt. Nesu tokių matęs. Jeigu nagas tinkamai funkcionuoja ir gali kada reikia pasislėpti, o kada reikia – išlįsti, tuomet, manau, kad tokie antgaliai – nieko baisaus. Bet jeigu nagas negali sulįsti, pasislėpti, kaip katėms įprasta, tada joms nepatogu vaikščioti, didesnis apkrovimas tenka pirštų, dilbių sąnariams. Tačiau jei jie išleisti į gamybą, turbūt kažkokie tyrimai jau padaryti,“ - GRYNAS.lt sakė Žirmūnų gydyklos veterinaras.

P. Stepančiuk siūlė, jog šeimininkai, nusprendę naudoti tokį būdą, turėtų stebėti, ar nepasikeitė augintinio elgesys, nuolat bendrauti su veterinarais. Tik iš augintinio elgesio, eisenos galima spėti, kaip jis jaučiasi su naujuoju „aksesuaru“. Vyras pridūrė, jog ne kiekviena katė leidžiasi nukarpyti nagus, dažniausiai šie patys nulūžinėja į ką nors galandant. Pasitaiko atvejų, ypač seniems katinams, kai nagai užsiriečia ir įauga į gyvūno koją.
B. Kymantaitė
Vertinant situaciją iš kelių pusių – juk kai kurie žmonės daro opeacijas ir katėms pašalina nagus. Esu griežtai prieš tokius dalykus. Turbūt, šie, silikoniniai nagų antgaliai, bus ta geresnioji blogybė iš dviejų.

P. Stepančiuk taip pat užsiminė, jog užsienio šalyse populiarėja tam tikra mini operacija, po kurios katė negali išleisti nagų. Tai – intervencija į gyvūno organizmą, tačiau, palyginus su nagų šalinimu - daug humaniškesnis būdas.

Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ vadovė Brigita Kymantaitė, išgirdusi apie tokius antgalius, pabrėžė pasisakanti už natūralumą ir patikino, kad jos augintinei katei tokios naujovės neteks išbandyti.

„Turiu katę, bet tikrai nerengčiau savo gyvūno suknelėmis ar nedaryčiau kažko panašaus. Bet vertinant situaciją iš kelių pusių – juk kai kurie žmonės daro operacijas ir katėms pašalina nagus. Esu griežtai prieš tokius dalykus. Turbūt, šie silikoniniai nagų antgaliai bus ta geresnioji blogybė iš dviejų,“ - svarstė moteris.

B. Kymantaitė GRYNAS.lt teigė, jog įdomu būtų sužinoti šeimininkų, taip padailinusių savo augintinį, motyvus. Ar jie stengiasi apsaugoti savo turtą, ar nori, jog keturkojis atrodytų „mandrai“,  tarsi su lakuotais nagais.

Gyvūnų gerovės tarnybos vadovė pateisintų pirmuosius šeimininkus. Užsienyje gyvenusi moteris iki šiol prisimena šeimininkus, kurie „dėl grožio“ dažydavo kailį šunims. „Man tai jau kažkoks nukrypimas, - šypsodamasi prisimena B. Kymantaitė. - Tie nagučiai – naujovės, atkeliavusios iš užsienio. Tiksliai nežinau, kokiu principu jie klijuojami, bet netikiu, kad darytų žalą. Kadangi nesu to pati bandžiusi daryti, labai sunku spėlioti, ar gyvūnas jaučia diskomfortą. Turbūt reiktų stebėti, ar bando juos nusigraužti, nusiimti, ar net nesureaguoja“.


Moteris svarstė, jog kartais gyvūno elgesys jam augant pakinta. Tuomet šeimoje gali kilti ultimatumų – arba daugiau jokios žalos baldams, arba teks atsisveikinti su kate. Tokiu atveju B. Kymantaitė pateisintų silikoninius nagų antgalius, kaip apsaugos priemonę.

„Kartais žmogus ima mažą šunelį ir galvoja, kad jo baldai liks sveiki. Sakome: „šuniukas tikrai kramtys šlepetes, paliktas vienas niokos daiktus ir baldus.“ Apžvelgi tą nuostabų butą ir ... rekomenduoji kokį 4-6 metų gyvūną. Žmogus turi visą tai apsvarstyti prieš laikydamas gyvūną – kokioms blogybėms jis yra pasiruošęs ir kaip jis reaguos į įvairias augintinio išdaigas. Išeičių visuomet yra,“ - teigė gyvūnų globos tarnybos „Pifas“ vadovė.

GRYNAS.lt dėkoja skaitytojui Edgarui už įdomią temą !