Pagrindiniai draudimai paplūdimiuose

Lietuvos pajūrio paplūdimiuose pagal taisykles taikoma nemažai draudimų, už kuriuos poilsiautojai gali būti skaudžiai nubausti. Draudžiama vedžioti šunis ir kitus gyvūnus bei maudyti juos, nakvoti kopose ar priekopėse, rengti stovyklavietes, skalbti skalbinius, plauti transporto priemones.

Taip pat, kaip ir kitose viešose vietose, draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus, išskyrus teisės aktų nustatyta tvarka įrengtose viešojo maitinimo įmonėse, turinčiose teisę prekiauti alkoholiniais gėrimais bei rūkyti (išskyrus įrengtas rūkymo vietas).

Už šių taisyklių pažeidimą pagal ATPK gali būti taikoma bauda iki 57 eurų.

Romantikai laukiami

Neringos meras Darius Jasaitis iš painformavo, kad šią vasarą ne visi Juodrantės ir Nidos paplūdimiai bus prieinami poilsiautojams, kadangi vyks tam tikri darbai.
Darius Jasaitis

„Norėčiau informuoti ir atsiprašyti mūsų poilsiautojų, nes vasarą bus uždaryti dviejų paplūdimių įėjimai: Nidoje šiaurinis paplūdimys ir Juodkrantėje. Vykdysime žvejybos žuvies iškrovimo vietų įrengimą. To negalime nevykdyti, nes baigiasi Europinis periodas, esame įsprausti į terminus, todėl bus šiokie tokie apribojimai ir vietomis bus aptverta teritorija“, - pasakojo D. Jasaitis.

Anot mero, visi kiti paplūdimiai šią vasarą bus prižiūrimi taip, kaip ir iki šiol: „Smėlio valymo mašina jau dirba pilnu pajėgumu ir purena smėliuką, jis bus gražus, persirengimo būdelės jau statomos. Per sezono atidarymą, mano žiniomis, žadama Neringos paplūdimiams įteikti mėlynąją vėliavą.“

Vienas iš draudimų yra paplūdimiuose statyti palapines, tačiau, pasak pašnekovo, yra įdomus įstatyminis niuansas.

„Paplūdimio palapinės nuo saulės yra galimos. Jeigu kalbėtume apie nakvynes palapinėse, aš nematau didelės bėdos, jeigu paplūdimyje porelė nori romantiškai praleisti naktį. Blogai yra tada, kai paliekamos šiukšlės ir atliekos. Žinoma, jeigu tai vyktų rezervate, kur galima išbaidyti saugomus gyvūnus, būtų didesnė bėda. Bet, visų pirma, bus baudžiami tie, kurie šiukšlins, rūko, viešose vietose vartoja alkoholį, o romantikams nekils jokių problemų. Jie čia laukiami“, - šmaikštavo D. Jasaitis.
Palapinė, užfiksuota Pervalkos paplūdimyje

Meras pasakojo, kad šiukšlės prie jūros yra viena didžiausių problemų ir paplūdimiai bus tvarkomi, kaip ir anksčiau. Tačiau ir yra šiokių tokių naujovių: „Labai prašysime visų atliekas rūšiuoti. Mes statome paplūdimiuose konteinerius su trimis rūšiavimo pasirinkimais. O paplūdimių priežiūrai pinigai numatyti tokie patys, kaip visada - nė kiek nemažesni.“

Anot mero, tualetų stygiumi žmonės skųstis neturėtų. Jo teigimu, jie kaip ir visuomet bus prie pat paplūdimių.

Palangoje – vis kultūringesnė publika?

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus teigė, kad Palangos paplūdimiai yra parengti aktyviajam kurortiniam sezonui: čia jau budi gelbėtojai, jau yra pastatyta didžioji dalis (80 proc. visų reikiamų) persirengimo kabinų, suolų, šiukšlių dėžių. Visas inventorius paplūdimiuose bus sustatytas iki birželio 1 d.

„Jau vienuoliktus metus iš eilės maždaug pusės kilometro Palangos Birutės parko paplūdimio atkarpai suteikta Mėlynoji vėliava, patvirtinanti, kad šis paplūdimys atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus. Šioje paplūdimo atkarpoje įrengta neįgaliesiems reikalinga infrastruktūra, yra geriamasis vanduo, priekopėje – dušai. Paplūdimys atitinka ir kitus Mėlynosios vėliavos paplūdimiui keliamus infrastruktūros, švaros, vandens kokybės, informacijos pateikimo reikalavimus. Nuo penktadienio Palangos paplūdimiuose budėjimą pradėjo gelbėtojai. Poilsiautojų saugumu jie visą vasarą rūpinsis, budėdami dviejose gelbėjimo stotyse bei vienuolikoje gelbėjimo postų“, - teigė Š. Vaitkus.
Šarūnas Vaitkus

Mero teigimu, šiukšlės tikrai nėra didžiulė Palangos paplūdimių problema. Kaip ir kasmet, paplūdimių, kaip ir viso miesto, švara rūpinasi „Palangos komunalinis ūkis“, ir paplūdimiai, pasak politiko, yra tikrai švarūs.

„Šiuo metu paplūdimius ir miestą kasdien valo apie 80 komunalininkų, vasarą šis skaičius išaugs dar maždaug 40 darbuotojų. Iš viešųjų erdvių vasarą kasdien išvežama 12 – 15 tonų šiukšlių, ir tai yra 3 ar net 4 kartus daugiau, nei ne kurortinio sezono metu. Džiugina keleto paskutiniųjų metų tendencija – poilsį Palangoje renkasi vis kultūringesnė publika, tad vis daugiau šiukšlių atsiduria ne viešosiose erdvėse, o šiukšlių dėžėse“, - sakė Š. Vaitkus.

Meras pasakojo, kad Palangos paplūdimiai tvarkomi kasdien, o smėlis 20 cm gylyje išpurenamas kiekvieną savaitę.

Problemų dėl tualetų nemato

Anot mero, Palangos paplūdimiuose problemos dėl nemokamų viešųjų tualetų skaičiaus nėra. Priekopės zonoje (iškart už kopų) stacionarių viešųjų tualetų yra įrengta 16 Palangoje bei 4 - Šventojoje. Tad ties centriniu Palangos paplūdimiu, atkarpoje nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės iki Naglio kalno, viešieji tualetai yra įrengti 200 – 250 metrų atstumu vienas nuo kito. Tai tikrai nėra didelis atstumas, kurio, norintieji pasinaudoti tualetu, negalėtų įveikti. Tualetai įrengti ties kiekvienu įėjimu į paplūdimį.

„Ar miesto svečiai naudojasi viešaisiais tualetais, priklauso tik nuo kiekvieno asmens vidinės kultūros. Juo labiau kad paplūdimyje apstu nuorodų, kuriose nurodoma, ne tik kokia kryptimi reikia eiti link WC, bet ir koks atstumas iki tualeto. Atkreiptinas dėmesys, kad visi šie tualetai yra prižiūrimi, valomi, čia yra muilo bei tualetinio popieriaus, o paslauga – nemokama“, - teigė Š. Vaitkus. 

Palangos tualetas

Savivaldybės teigimu, pačiuose paplūdimiuose biotualetų Savivaldybė nestato ir nestatys. Jos manymu, to nėra nė viename pasaulio paplūdimyje. Biotualetai yra skirti vienkartiniams renginiams, tad paplūdimyje jie nėra tinkami. Pirmiausia todėl, kad karštą dieną nepavyktų išvengti nuo biotualeto sklindančio nemalonaus kvapo, ir neabejotinai nė vienas poilsiautojas nenorėtų degintis, įsitaisęs šalia biotualeto.

„Norint užtikrinti biotualeto švarą, jo turinį išsiurbti bei būdelę išplauti būtina kaskart po 80 apsilankymų. Karštą vasaros dieną paplūdimiuose būna itin gausu poilsiautojų, tad valyti biotualetus reikėtų maždaug kas dvi valandas. Nekalbant jau apie tai, kad komunalininkų mašinos dėl poilsiautojų gausos paprasčiausiai negalėtų įvažiuoti į paplūdimius, nekyla abejonių, kad Palangos svečiai neliktų patenkinti, jei kas dvi valandas paplūdimyje burgztų komunalininkų automobiliai bei būtų išsiurbiamas biotualetų turinys. Miesto tvarkytojams atliekant šiuos darbus, malonumo nejustų nė vienas šalia besideginantis poilsiautojas“, - sakė savivaldybės atstovas.

Prieigose prie pagrindinių paplūdimių, prie gelbėjimo stočių Neringoje taip pat yra tualetai, visi jie - nemokami. Taip pat skatomi konteineriniai tualetai prie paplūdimių Nidoje, Preiloje, Pervalkoje ir Juodkrantėje. UAB „Neringos komunalininkas“ vadovė Danguolė Seselskytė anksčiau teigė, kad visi jie taip pat nemokami.