Akciją inicijavo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos pareigūnai. Prie akcijos taip pat prisijungė Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Kelmės rajono agentūros pareigūnai, Kelmės miesto seniūnija, Kelmės girininkijos girininkai ir jaunieji policijos rėmėjai.

Anot Šiaulių RAAD Kelmės rajono agentūros vedėjo Dariaus Laurinavičiaus, pavasarį išryškėja šiukšlinimo rezultatai: „Po žiemos nutirpsta sniegas ir išlenda visos buitinės ir statybinės šiukšlės. Šiuo metu ypač daug dėmesio skiriame aikštelėms, kuriose renkasi jaunimas. Bendrai tariant, šiukšlių kiekis mažėja, bet tai visvien išlieka kontrolės reikalaujantis dalykas. Poilsio ir rekreacijos metu išmesti plastiko gaminiai yra daug ilgiau, taip pat labai pavojingi išpilti cheminiai dalykai – tepalai, galbūt kažkoks bakiukas, taip pat būna atvejų, kai nelegaliai atsikratomos transporto priemonės, pavyzdžiui, kur nors miškuose.“

Aplinkosaugininkai įspėja, kad už atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų pažeidimus, jeigu dėl to nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka ATPK 513 str. numato įspėjimą arba baudą nuo 28 iki 4344 Eur. Užteršus aplinką pavojingomis atliekomis numatytos sankcijos nuo 86 iki 8688 Eur.
Baudų dydžiai priklauso nuo į aplinką išmestų atliekų kiekių ir užterštos vietovės (pvz. rezervatai, draustiniai, nacionalinių ir regioninių parkų, rekreacinės teritorijos). Kuo didesnis atliekų kiekis, tuo galima didesnė sankcija. Užteršus saugomas teritorijas bauda didėja. Pareigūnams numatyta didesnė atsakomybė.

Taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą. Minimalus padarytos žalos aplinkos komponentams dydis išmetus į aplinką nepavojingas atliekas - 144 Eur, o pavojingąsias atliekas - 434 Eur.
Šunų ekskrementų netvarkymas, gyvūnų laikymą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka, išmetant juos į aplinką, prilyginamas nepavojingųjų atliekų išmetimui į aplinką.

Akciją „Mes už švarų rajoną“ jau prasidėjo. Per pirmą patikrinimą rasta nemažai vietų, kuriose buvo išmestos šiukšlės, tačiau pažeidėjų kol kas nenustatyta.

Prie akcijos raginami prisijungti ir gyventojai. Pastebėjus šiukšlinimą, galima kreiptis į aplinkos apsaugos agentūrą, policiją, seniūniją ar tiesiog paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.