Paukščių žūtys dėl susidūrimo su elektros perdavimo linijų laidais, ar nuo trumpojo jungimo, kuris nutinka paukščiams atsitūpus ant elektros laidų, yra globali problema, nes šios grėsmės gali žymiai mažinti saugomų paukščių rūšių populiacijų gausą. Nuo susidūrimo su elektros laidais dažniausiai nukenčia stambūs ir greitai skraidantys paukščiai, tokie kaip gulbės, žąsys, antys ir plėšrieji paukščiai bei dauguma naktį migruojančių paukščių rūšių.

Ši problema itin aktuali migruojančių paukščių sankaupų vietose ar tokiose teritorijose, kur formuojasi intensyviausi migruojančių paukščių srautai. Tokios teritorijos yra pripažintos svarbiomis saugomomis gamtinėmis teritorijomis, o greta jų ar net jose esančios aukštos įtampos elektros perdavimo linijos kelia tiesioginę grėsmę šiose teritorijose aptinkamiems paukščiams. Problema iš dalies sprendžiama didinant laidų matomumą – kabinant specialius laidų žymeklius, kurie paukščių susidūrimo su laidais atvejų skaičių sumažina nuo 60 iki 90 procentų.

Iš viso šio projekto metu, LOD ir AB „Litgrid“ pastangomis, įvairiose Lietuvos vietose ant aukštos įtampos elektros laidų bus įdiegta daugiau kaip 8000 laidų matomumą didinančių žymeklių.
Trumpąjį elektros jungimą nutūpę ant elektros laidų sukelia ir nuo jo žūsta taip pat dideli paukščiai, tokie kaip baltieji gandrai, ereliai ir kiti. Ši problema sprendžiama ant elektros laidus laikančių atramų konstrukcijų tvirtinant specialius įrengimus, kurie trukdo paukščiams nutūpti šiose potencialiai pavojingose vietose. Viso projekte planuojama tokiu būdu saugiais paukščiams padaryti ne mažiau kaip 1200 atramų.

Skaičiuojama, kad nuo susidūrimo su elektros laidais nuolat nukenčia apie 7 proc. ES saugomų paukščių rūšių. Todėl planuojant įvairių saugos priemonių diegimą buvo išskirtos tos aukštos įtampos elektros perdavimo linijų atkarpos, kurios yra artimoje kaimynystėje su paukščių apsaugai svarbiomis teritorijomis. Paminėtina, kad šios priemonės atsiras prie tokių migruojantiems paukščiams svarbių teritorijų kaip Žuvinto ežeras, Kamanų pelkė, Mūšos tyrelio aukštapelkė, Kretuono ežeras, Nemuno delta ir kitų.