Gerai, kad sniegas uždengė gatves ir aikštes. Jo baltumas kiek prailgina dieną. Bet vis tiek jau spėjome pasiilgti vasaros spalvų ir kvapų. Gal todėl šeštadienį nuo vidudienio iki tamsaus vakaro vilniečiai intensyviai varstė Lietuvos edukologijos universiteto oranžerijos duris.

Čia gardžiai kvepėjo kava. Tarp augalų kabėjo jauno grafiko Martyno Vilimavičiaus miniatiūros, įkvėptos Solveigos Masteikaitės kavos istorijų. Kavos amatininkai Crooked Nose & Coffee Stories per socialinį tinklą „Facebook“ sukvietė savo draugus, pažįstamus ir kavą mėgstančius žmones. Taip jie pažymėjo savo vienerių metų veiklą.

Oranžerija sostinės centre įkurta prieš 13 metų. Per tą laiką čia suvešėjo daug tolimųjų atogrąžų ir paatogrąžių augalų. Lubas remia palmės ir fikusai. Noksta bananai, citrinos, figos, papajos ir kiti vaisiai. Tarp lapų žydi orchidėjos. Į medžių kamienus lipa filodendrai, o ant šakų klesti epifitiniai paparčiai ir bromelijos. Galima pamatyti apie 700 pavadinimų augalų, kilusių iš Afrikos, Azijos, Australijos, Amerikos ir Europos pietinių rajonų. Per vieną valandą apkeliaujama aplink pasaulį.

Ši vieta pirmiausia yra skirta studentams. Todėl surinktos tokios gausios įvairių gyvenimo formų augalų kolekcijos.

Gruodžio 8 d. lankytojai ypač apžiūrinėjo kavamedį. Jis pavasarį apsipila kvapniais žiedais, o po kelių mėnesių sunokina raudonas uogas, kuriose yra dvi sėklos – vadinamosios kavos pupelės. Tokias sėklas, bet jau šviežiai skrudintas, malė, virė aromatingą gėrimą ir juo lankytojus vaišino renginio organizatoriai.

Oranžerija yra atvira visiems lankytojams (Studentų g. 39). Čia vyksta maži, bet tikri dalykai - galima pailsėti, pasisemti kūrybiškumo ir įkvėpimo. Ją labai mėgsta mokiniai - ir ne tik iš Vilniaus miesto, bet ir kitų vietovių. Čia rengia pristatymus drabužių dizaineriai, poetai skaito eiles.