Vaikai pamato, kad daržovės auga ne prekybos centruose

Kelios dešimtys entuziastingai nusiteikusių Pilaitės gyventojų antradienio vakarą kibo į darbą ir nukasė per vasarą išaugusias daržoves. Tiesa, derlius buvo kuklus. Tačiau daržininkystės Pilaitėje sumanytojų – susivienijimo Žali.LT – atstovė Virginija Vingrienė teigė, kad svarbiausia ne derliaus gausumas, bet bendruomenės ryšių skatinimas.

Miestelėnai į šventę „Ekoderlius 2013“ po darbo atskubėjo su mažamečiais vaikais ir netgi šunimis. Darbo jie daug neturėjo, kadangi daržas tik simbolinis: daržovės auga keliuose nedideliuose žemės ploteliuose, aptvertuose medinėmis lentomis. Šalia jų kero nedideli šilauogių ir aviečių krūmeliai.

Daržininkyste Pilaitės gyventojai užsiima jau antrus metus. O viena dalyvių, palyginusi dviejų metų rezultatus, teigė, kad pernai daržovių buvo dar mažiau.
Angelė Šarlauskienė, Pilaitės bendruomenės tarybos narė
Tai yra daugiau parodomoji veikla. Aš vis tik vengčiau daržovių iš to daržo. Pažiūrėkit, kiek mašinų pravažiuoja šalia. Jis yra dėl grožio ir skirtas pažintiniams tikslams.

„Bendruomenės nariai pasodina daržoves, jas prižiūri ir galiausiai suorganizuojama derliau nuėmimo šventė. Iniciatyvos tikslas – pilietiškumo skatinimas ir edukacija. Tai ypatingai svarbu vaikams, kurie neturi nei sodo, nei kaimo. Jie daržoves pamato tik prekybos centruose“, - pasakojo daržo nuėmimo ceremonijai vadovavusi V. Vingrienė, pridėjusi, kad vasarą vieno sostinės vaikų darželio auklėtiniai prižiūrėjo specialią lysvę ir tokiu būdu mokėsi daržininkystės įgūdžių.

Daržoves galima skirti „Maisto bankui“

Pasidomėjus, kokios daržovės buvo auginamos šiemet, ji atskleidė, kad pavasarį miestelėnai pasodino burokėlių, paprikų, agurkų, patisonų, cukinijų, porų, salierų, pomidorų, morkų ir pan. Taip pat moteris pridūrė, kad sėklos šįmet buvo nupirktos už Europos Sąjungos pinigus, įgyvendinant jos finansuojamą projektą.

Ar daržovių nenurauna ilgapirščiai? V. Vingrienė teigė, kad tokių atvejų nepasitaiko. Anot jos, derliumi pasigardžiuoti bet kada gali visi bendruomenės nariai, tačiau pirmenybė vis dėlto turėtų būti teikiama prie jų auginimo daugiausiai prisidėjusiems žmonėms.

Daržininkyste užsiima ne tik Pilaitės gyventojai. Miesto daržą užveisė ir Antakalnyje gyvenantys žmonės. Pašnekovės teigimu, ateityje tokių vietų turėtų daugėti: „Mes nežadame tik dvejais daržais apsiriboti. Galvojame plėstis ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose. Ateityje galima tokia veikla ne tik bendruomeniškumą skatinti, bet išaugintas daržoves realu skirti „Maisto bankui.“


Abejonės dėl daržovių kokybės

Ką apie miesto daržininkystę mano patys gyventojai? Pilaitės bendruomenės pirmininkė Janina Gadliauskienė GRYNAS.lt sakė, kad jos vadovaujama bendruomenė neturi susibūrimams skirtų patalpų, todėl daržas yra kone vienintelė vieta, kur susiburia šio rajono gyventojai. Ji daržovių auginimą teigiamai vertina dėl to, kad tai paskatina žmones susirinkti ir bendrauti. Be to, moteris atkreipė dėmesį, kad ši veikla įdomi ir jaunimui.

Virginija Vingrienė
Tai ypatingai svarbu vaikams, kurie neturi nei sodo, nei kaimo. Jie daržoves pamato tik prekybos centruose.

Pilaitės bendruomenės tarybos narė Angelė Šarlauskienė derliaus nuėmimo šventėje pasigedo senjorų. Ji svarstė, kad vyresnio amžiaus žmonės greičiausiai neturi pakankamai informacijos apie galimybę užsiauginti daržo gėrybių: „Mes manome, kad tai turi būti prieinama įvairaus amžiaus žmonėms. Šitą vietą reikia labiau populiarinti. Senjorai taip pat gali pavasarį atsinešti daigelius ir vėliau pasidžiaugti daržovėmis. Manau, kad labai trūksta informacijos.“

Tačiau renginio dalyvė linkusi manyti, kad šis daržas labiau reikalingas edukacijos tikslais. Ji netgi abejojo, ar tokias daržoves apskritai sveika valgyti dėl netoliese zujančių automobilių keliamos oro taršos. „Tai yra daugiau parodomoji veikla. Aš vis tik vengčiau daržovių iš to daržo. Pažiūrėkit, kiek mašinų pravažiuoja šalia. Jis yra dėl grožio ir skirtas pažintiniams tikslams“, - kalbėjo moteris.
Šventėje, vykusioje šalia „Beepart“ kūrybinių dirbtuvių, buvo ne tik nuimtas per vasarą išaugęs derlius, bet renginio dalyviai, be kita ko, ant laužo virė trintą moliūgų sriubą, dalyvavo viktorinoje ir paskaitoje apie miesto daržininkystę.