Visus apribojimus panaikino

Šiluvos atlaiduose viešėjusi Agnė keliose vietose pastebėjo parduodamas spanguoles. Jaunos pardavėjos ji tiesiai šviesiai paklausė, kodėl pardavinėja žalias uogas? O ši jai atsakiusi, kad gali skinti tai, ką nori, nes oficialaus draudimo rinkti žalias uogas nėra.

Pasirodo, kad pardavėja buvo teisi. Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas atskleidė, kad jokiais teisės aktais nėra reglamentuota, kad galima skinti tik prinokusias uogas. Anot jo, nustatyti tokius ribojimus nėra prasmės, kadangi skinant žalias uogas aplinkai žalos nedaroma.

„Už neprinokusių uogų skynimą nebaudžiama. Nuskinsi prinokusią ar neprinokusią uogą – tai jokios reikšmės spanguolės krūmui neturi. Pats žmogus turi suprasti, kad sunokusios spanguolės visai kita kokybė. Reguliuoti uogos kokybę nėra Aplinkos ministerijos reikalas“, - sakė pašnekovas.

Visgi anksčiau tam tikri ribojimai egzistavo. Bruknes buvo galima rinkti neanksčiau kaip nuo rugpjūčio 1 dienos, spanguoles – tik nuo rugsėjo 1-osios. Tačiau Aplinkos ministerija buvo sau pasilikusi teisę priklausomai nuo metereologinių sąlygų bei uogų nunokimo, pakeisti skynimo pradžios terminą. Jei buvo nusprendžiama uogų skynimo pradžios datą pavėlinti, apie tai žmonėms reikėdavo pranešti per visuomenės informavimo priemones.
Citata
Gamtininkai nepataria žmonėms rinkti neprinokusių žalių spanguolių, nes jų maistinės savybės, palyginti su pilnai prinokusiomis uogomis, labai menkos. Jie sako, kad tokios uogos dar nespėjusios sukaupti pageidaujamų medžiagų, todėl jos nėra nei vaistas, nei maistas. Lietuvoje nuo seno spanguoliavimo sezonas prasidėdavo po bulviakasio – antroje rugsėjo pusėje.

Tačiau galiausiai šio ribojimo buvo atsisakyta. Šiandien Aplinkos ministerija nemato reikalo vėl svarstyti jo įteisinimo. „Tas ribojimas jau senokai panaikintas. Nėra prasmės jį taikyti, nes gamtai nėra reikšmės, kada bus nuskinta uoga. Prie šio ribojimo grįžtama nebus. Nemanau, kad tai būtų tikslinga“, - aiškino V. Vaičiūnas.

Supirkėjai laukia ir žalių uogų

Aplinkosaugininkai taip pat teigė nežiūrintys, kokias uogas skina uogautojai. Marijampolės Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Jonas Lažauninkas teigė, kad pareigūnams svarbiausia, jog uogautojai į miškus nesineštų specialiai uogoms rinkti skirtų šukų.
Už neprinokusių spanguolių skynimą baudos neskiriamos

„Visi uogų rinkimo pradžios terminai jau panaikinti. Dabar gali skinti žalias spanguoles ir nieko nebus. Baudžiame tik tada, jei uogos skinamos šukomis. Bet tai yra labai reti atvejai“, - tikino pareigūnas.

Visgi gamtininkai nepataria žmonėms rinkti neprinokusių žalių spanguolių, nes jų maistinės savybės, palyginti su pilnai prinokusiomis uogomis, labai menkos. Jie sako, kad tokios uogos dar nespėjusios sukaupti pageidaujamų medžiagų, todėl jos nėra nei vaistas, nei maistas. Lietuvoje nuo seno spanguoliavimo sezonas prasidėdavo po bulviakasio – antroje rugsėjo pusėje.

Tačiau uogų supirkėjai GRYNAS.lt pripažino perkantys ir neprinokusias spanguoles. Šalčininkų rajone veikiančios įmonės „Girios“ pirkimų – pardavimų vadybininkė Loreta Maldžiuvienė sakė, kad „neprinokusių uogų kokybė būna įvairi“.

„Perkam ir nesunokusias. Būna visokių. Aišku, mes pageidaujame, kad būtų maksimaliai sunokusios. Bet kol kas žmonės dar neatneša – sau renkasi“, - kalbėjo pašnekovė, girdėjusi, kad spanguolių šiemet turėtų būti mažiau.