„Įsage esantis kodas yra įtraukiamas į duomenų bazę bei į gyvūnų pasus. Tokiu būdu yra sekamas gyvūno judėjimas. Jei gyvūnas yra perkeliamas iš vieno šeimininko kitam, šis judėjimas yra registruojamas centrinėje duomenų bazėje“, – aiškina Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro direktorius Sigitas Puodžiukas.

Specialistas priduria, kad duomenimis naudojasi įvairios institucijos: draudimo kompanijos, Maisto ir veterinarijos tarnyba, reikalui esant – ir policija. O Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Saulius Laurusevičius tikina, kad ši naujovė sukelia daug klausimų gyvūnų sveikata besirūpinantiems šeimininkams, tačiau nerimauti jiems nėra ko.

„Mikroschema – mažas, ryžio grūdo dydžio įrenginys silikoniniu apvalkalu, įterpiamas po oda specialia adata, ten ir lieka visam gyvūno gyvenimui. Tai yra pasyvus prietaisas, neskleidžiantis spindulių ir nekeliantis žalos organizmui. Žinoma, tai yra svetimkūnis, tad vietinė reakcija gali būti net ir laikantis visų septikos ir antiseptikos taisyklių. Tačiau, mano žiniomis, patvirtintų duomenų apie gyvūnų susirgimus dėl mikroschemų nėra“, – sako S. Laurusevičius.