– Kuo ypatingos orchidėjos?

– Orchidėjos intriguoja savo įvairove, dydžiu, žiedais. Lietuviškai orchidėjos vadinamos gegužraibiniais augalais – matyt, šis pavadinimas kilęs nuo tų laikų, kai Lietuvoje augančias orchidėjas (jų pas mus auga net 36 rūšys) žmonės liaudiškai vadindavo gegutėmis, gegūnėmis, gegužraibėmis. Pats žodis „orchis“ kilęs iš graikų kalbos ir reiškia sėklides, nes orchis genties žemėje augančių orchidėjų šakniagumbis primena sėklides. Beje, orchidėjų augintojai domisi botanika, geografija, klimatologija, istorija, nes, norint prisijaukinti rūšinius augalus, kurie auga visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, reikia išmanyti daug daugiau, negu tik kaip laistyti, tręšti, apšviesti.

– Nuo ko reikėtų pradėti, norint auginti orchidėjas?

– Orchidėjos, kurių lengviausia nusipirkti, iš tikrųjų yra ne rūšiniai augalai, o kultivarai, specialiai mokslininkų išvesti ir pritaikyti auginti kambaryje. Tad, jeigu auginate kažkokius kambarinius augalus, jums bus gana lengva susitarti ir su orchidėjomis. Jei gyvenate standartiniame daugiabutyje, reikėtų pradėti nuo falenopsio. Jei auginate sanpaulijas ir kitus gesnerijinių šeimos augalus, jūsų pirmoji orchidėja galėtų būti raibuolė. Jei auginate kaktusus ir jie pas jus auga, žydi, klesti, pirma jūsų orchidėja galėtų būti katlėja. Jeigu jums patinka lapiniai augalai ir nelabai svarbu žiedai, jei auginate paparčius, anturius, pirma orchidėja galėtų būti liudizija arba dar kuri nors iš gražialapių. Jei norite pradžiuginti savo močiutę, kuri gyvena kaime ir jos namai dar šildomi krosnimi, todėl dieną ir naktį būna didelis temperatūrų skirtumas, nevežkite jai falenopsio – padovanokite dendrobį arba cimbidį.

– Kaip parduotuvėje renkantis orchidėją nustatyti, ar augalas sveikas?

– Jei renkatės falenopsį, kurie dažniausiai būna pasodinti permatomuose vazonėliuose, būtinai apžiūrėkite šaknis. Jei substratas sausas, sveikos šaknys yra baltos arba sidabrinės, jei substratas drėgnas, šaknys turi būti žalios. Šaknys niekaip negali būti rudos, tamsios ir pan. Taip pat augalas turėtų turėti bent du tris sveikus lapus.

Jei išsirinkote pagal žiedą, išsirinkite kelis vienodais žiedais ir apžiūrėkite visą augalą. Dar maža pastabėlė: jei augalas perkant turi 3–5 žiedus ir vieną stiebą, dažniausiai ir žydėdamas visus kitus kartus žiedų jis turės panašiai. Jei žiedynkotis yra išsišakojęs arba augalas vienu metu žydi keliais žiedynkočiais, labai tikėtina, kad ateityje namuose jis žydės daug gausiau.

– LRT RADIJO klausytoja teiraujasi, kaip laistyti ir kada persodinti nužydėjusį augalą?

– Tikrai nerekomenduočiau persodinti dabar, nes dabar pats tamsiausias ir vėsiausias laikotarpis. Geriausia persodinti po ramybės laikotarpio, pavasariop, kai matote, kad augalas pradeda augintis šaknų galiukus. Siūlyčiau palaukti iki vasario pabaigos ar kovo pradžios, kai pradės ilgėti dienos, bus ir šviesiau, ir šilčiau.

Kiek laistyti, priklauso nuo augalo dydžio, kambario temperatūros, net nuo to, ar lauke sninga, ar lyja. Jei neaišku, kaip laistyti, vazono centre įsmeikite (iki vazono vidurio) medinį pagaliuką. Kai abejojate, ar laistyti, išsitraukite pagaliuką ir patikrinkite kaip pyragą – jei pagaliukas drėgnas, laistyti dar nereikia dieną ar dvi.

– Kita „Sodų“ klausytoja domisi, ką daryti su išaugusiais „vaikeliais“?

– Kai kurie falenopsiai ant žiedynkočio išaugina naują augalą, kuris irgi žydi – žydi ir mama, ir vaikas. Tad, jei galite užtikrinti sąlygas, jie gali šitaip ir augti. Jei norite būtinai atskirti, vaiką nuo žiedynkočio atskirti reikia tada, kai mažas augaliukas turi bent dvi tris 5 centimetrų ilgio šaknis. Geriausia ne lupti jį nuo žiedynkočio, o nupjauti su žiedynkočio gabaliuku ir pasodinti į atskirą vazonėlį. Kai kurie falenopsiai natūraliai krūmijasi ir užauga dideli krūmai. Nebūtina jų auginti po vieną – jie puikiai auga ir kaip krūmas, o viename vazone būna daugiau žiedų.

– Kiek svarbu šiluma, drėgmė ir apšvietimas ant palangės?

– Reikėtų nesirinkti šiaurinių palangių. Kitos palangės tinka, tik žiemą reikėtų rinktis patį šviesiausią langą, o vasarą saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Konkrečiai falenopsiams vasarą pietiniai langai nelabai tinka, nes augalai gali perkaisti ir sudegti.

Rudenį ir žiemą augalus laikykite ant šviesiausios palangės. Kadangi vėdinti būtina, nereikia bijoti atverti lango tame kambaryje, kur auga jūsų augalai. Tiesiog augalus su vazonėliais truputėlį pakelkite nuo pačios palangės, kad pro lango apačią einanti šalta oro srovė nešaldytų šaknų.

Pamatuokite temperatūrą ant palangės ir kambaryje ir pamatysite, koks yra temperatūrų skirtumas, ar temperatūra vienoda, ar skiriasi. Galų gale nestatykite šalia augalų skintų gėlių puokščių arba vazų su vaisiais, nes dėl išskiriamų metileno dujų žiedai greičiau vysta.

– Ar galima orchidėjas laikyti šalia buitinių prietaisų, kompiuterių ir pan.?

– Pirma, dažniausiai kompiuteriai ir kiti prietaisai laikomi toliau nuo šviesos šaltinių, todėl orchidėjoms ten bus mažoka apšvietimo. Be to, visi buitiniai prietaisai skleidžia papildomą šilumą, tad, jei ir taip šilta, augalų nebūtina dar daugiau šildyti.

Jei norite, kad žiedai ilgiau išsilaikytų švieži (nors žydėjimo laikotarpis ir taip gana ilgas), augalas ilgiau žydės, jei stovės 20 °C ir nebus šildomas nuo televizoriaus ar mikrobangų krosnelės. Bet jei kambaryje labai šalta arba turite ligotą augalą, kurį norite atgaivinti, galite jį pastatyti ant akvariumo, šalia televizoriaus, nes ten jam bus šilčiau – ligotam augalui kitą kartą svarbiau šiluma nei apšvietimas.

– Ko apie orchidėjų priežiūrą reikėtų nepamiršti rudenį, kai augalai ruošiasi ramybės periodui?

– Pirmiausia dabar reikia stengtis be reikalo nejudinti augalų, t. y. nepersodinti. Jei nėra jokių ligos požymių (pvz., staiga supūva šaknys, kas jau būtų skubus atvejis), visus priežiūros, kelmų dalijimo, persodinimo, dauginimo darbus reikia atlikti vasario pabaigoje ar kovą. Kadangi dabar pats tamsiausias laikotarpis, leiskime gėlėms pailsėti, jeigu jos šiuo metu nebrandina pumpurų, galima visiškai netręšti. O, jeigu jau labai norisi, patręškite kartą per mėnesį, bet koncentracija turi būti 3–4 kartus mažesnė. Tokiems augalams, kaip dendrobium nobile ir cymbidium orchidėjos, rudenį, maždaug nuo spalio mėnesio, reikia kokių 6–8 savaičių ramybės laikotarpio. Tada jie pastatomi pačioje vėsiausioje šviesiausioje vietoje ir visai nelaistomi.

– Kaip ir kada orchidėjas reikia tręšti? Ar tinka kitiems augalams skirtos trąšos?

– Trąšos gaminamos skirtingų grupių augalams ne veltui – truputėlį skiriasi jų sudėtis ir pridedamų mikroelementų kiekis. Jei tręšite orchidėjas ne specialiai joms skirtomis trąšomis, trąšas reikėtų labiau praskiesti, nes orchidėjų šaknys jautrios druskų pertekliui. Tręšti labiausiai reikia vegetacijos pradžioje ir visą vegetacijos laikotarpį, geriau mažinti trąšų koncentraciją 3–4 kartus, bet laistyti trąšomis dažniau.