Idėjos autoriai sako, kad tarša didmiesčiuose - didžiulė problema. Su ja jau labai seniai susidūrė didžiausių pasaulio miestų gyventojai. Kai kurie jų eidami ar važiuodami į darbą naudoja veido kaukes, kad į plaučius nepatektų teršalai. Tačiau tai nėra patogu. Todėl lietuviai ėmė sukti galvą, kaip pakeisti kaukes.

Anot produkto kūrėjų, užterštų didmiesčių gyventojams įrenginys suteiks galimybę kvėpuoti švariu oru, kurį jie palygino su esančiu Prancūzijos Alpių regiono miesteliuose. Šis produktas taip pat turės sąsają su mobiliuoju telefonu bei pateiks vartotojui informaciją apie oro užterštumo lygį, kvėpavimo statistiką bei neįkvėptų kietųjų dalelių kiekį.

Tikimasi, kad žmonės, matydami, kokia didžiulė tarša yra aplink juos, supras problemos mąstą ir pradės ieškoti būdų, kaip mažinti oro taršą. O vienas iš būdų - daugiau važiuoti dviračiais. Juk automobiliai į aplinką išskiria CO2 dujas, kurios ir sukelia taršą.

Taigi manoma, kad pradėję naudoti šį produktą, žmonės nebijos oro taršos ir dažniau važinės dviračiais. Tuomet oro taršos problema pradėtų mažėti savaime. Ir galbūt ateis laikas, kai iš viso nereikės jokių apsaugos priemonių.

Pasak įrenginio kūrėjų, dviratininkai yra ypač jautri oro užterštumui populiacijos grupė, nes dėl fizinio krūvio jie vidutiniškai įkvepia keturis kartus daugiau oro tam pačiam nukeliautam atstumui, palyginti su automobilio keleiviais. Skirtingai nei įprasta manyti, užterštas oras sukelia ne vien kvėpavimo takų, tačiau ir kraujagyslių ligas, ypač didina infarkto riziką: 1 iš 8 mirčių pasaulyje yra siejama su oro užterštumo sukeltais negalavimais.

Vien JAV nuo oro užterštumo sukeltų negalavimų kasmet miršta kelis kartus daugiau žmonių nei yra žuvusių visose valstijų autoavarijose.
Kuo labiau gilinamės, tuo aiškiau suvokiame, kad užterštumo problema labai aktuali ir mūsų šalyje, tiesiog kol kas ji yra ignoruojama. Mažai kas žino, kad Vilniuje dažną vasaros dieną kietųjų dalelių kiekis ore viršija nustatytas normas. Dėl šios priežasties mūsų produktas būtų naudingas ir Lietuvos gyventojams.
Erikas Kneižys

„Tikslinės rinkos šalys yra tos, kur oro užterštumas yra didelis: Kinija, Japonija, Taivanas ir kt. Šiuo metu dviratininkai, kurie gyvena tose šalyse, norėdami išvengti taršos poveikio sveikatai naudoja kaukes arba respiratorius. Mūsų produktas, priešingai nei kaukės, nedengia žmogaus veido, leidžia jam laisvai kvėpuoti bei nesukelia prakaitavimo problemų“, - sakė produkto kūrėjas Erikas Kneižys.

Jis GRYNAS.lt papasakojo, kaip gimė idėja sukurti tokį įrenginį. „Vieną vasaros dieną važiavau dviračiu Vilniaus gatve ir supratau, kad kvėpuoju ne itin švariu oru, jaučiau negerą kvapą. Internete ieškojau informacijos, kaip galima nuo to apsisaugoti ir pamačiau, kad didžioji dalis žmonių skundžiasi respiratorių nepatogumu, o alternatyvų jiems neradau. Kiek darėme tyrimų, tokio produkto pasaulio rinkoje dar nėra. Apskritai, šis produktas gali būti naudojamas ir Lietuvos miestuose.“

Jau yra sukurtas ir ištestuotas pirmasis produto prototipas. Atliktos kompiuterinės aerodinamikos simuliacijos rodo, kad įrenginys yra panašaus efektyvumo kaip respiratoriai, o tam tikrais atvejais ir didesnio. Nors produktas labiau orientuotas į Azijos bei vakarų šalis, oro užterštumo problema aktuali ir Lietuvoje.

„Kuo labiau gilinamės, tuo aiškiau suvokiame, kad užterštumo problema labai aktuali ir mūsų šalyje, tiesiog kol kas ji yra ignoruojama. Mažai kas žino, kad Vilniuje dažną vasaros dieną kietųjų dalelių kiekis ore viršija nustatytas normas“, - teigė E. Kneižys, pridėjęs, kad rinką sukurtas produktas pasieks anksčiausiai po metų.