- Sukūrėte filmuką iš daugiau nei 20 tūkst. nuotraukų. Kaip kilo mintis tai padaryti? - GRYNAS.lt teiravosi P. Jankevičiaus.

- Tokiam filmukui sukurti mintis kilo susidėjus keliems dalykams. Internete vis pamatydavau tokio tipo filmukų ir kai kurie atrodė tikrai nuostabūs. Tada pradėjau ieškoti, kas šioje srityje yra padaryta Lietuvoje: radau keletą gražių pavienių miestų filmukų arba labai mėgėjiškų, bet neradau tokio, kuris būtų padarytas iš visos Lietuvos vaizdų. Sau turiu tokią gyvenimo taisyklę: jei sugalvojai kokią idėją ar svajonę - nelauk ir nesitikėk, kad kažkas kitas ją įgyvendins, o tiesiog imk ir padaryk tai pats. Kadangi fotografija mano hobis ir esu linkęs nuolat mokytis kažko naujo - pradėjau domėtis kaip daromi „timelapse“ filmukai. Įsigijau specialų fotoaparato priedą ir pradėjau keliones. Beje, karts nuo karto tenka pakeliauti po pasaulį, bet Lietuvos buvau matęs mažokai, tai ši kelionė buvo kartu ir dar vieno tikslo - apkeliauti Lietuvą – įgyvendinimas.

- Vasarą keliavote po Lietuvą. Papasakokite apie pačią kelionę - koks buvo maršrutas, su kuo keliavote, kaip ilgai, kiek iš viso miestų, miestelių, vietovių aplankėte?

- Kelionė buvo ne viena. Perskaičiavau nuotraukų archyvus - jų buvo 15 (neskaičiuojant vietinių fotografavimų Vilniaus mieste) ir jos visos trumpos: 1-2 dienos. Kiek aplankyta vietovių jau nesuskaičiuosiu... Kadangi dirbu, tai tiesiog išnaudodavau savaitgalius ir vakarus, kurie vasarą pakankamai ilgi. Pagal galimybes dažnai kartu keliaudavo keli draugai (dažniausiai Greta, Liepa, Evelina ir Robertas), kurie stipriai palaikė šią mano idėją - ačiū jiems už tai. 
Paulius Jankevičius

Maršrutai natūraliai susidėliojo taip, kad važiuodamas į kurią nors Lietuvos pusę nufotografuočiau kuo daugiau toje pusėje esančių objektų ir sutilpčiau į ribotą laiką. O kelius dažnai rinkdavausi tokius, kad kelionė būtų ne greitesnė, o įdomesnė - siaurais, vingiuotais Lietuvos keliais. Taip keliaujant po nežinomas vietas pakeliui pamatydavom ir ką nors neplanuoto arba turėdavom nuotykių, kaip, pavyzdžiui, susidūrimas su mandagiu apsaugos darbuotoju Ignalinos atominėje elektrinėje (AE) - ten fotografuoti neleido.

- Kokios Lietuvos vietovės matomos Jūsų filmuke?

- Filmuke matomas vietas eilės tvarka galite rasti filmuko aprašyme „Youtube“: Baltas kalnas (Kernavė), Kernavės piliakalniai, Bernardinų sodas (Vilnius), Molas (Klaipėda), Gedimino pilis (Vilnius), Sakūtėlių kaimas (vėjo malūnai, Šilutės r.), laukai Talkonių kaime (Pasvalio r.), Sartų ežeras ir Baršėnų apylinkės (nuo Baršėnų apžvalgos bokšto, Rokiškio r.), Švėkšnos bažnyčia (Šilutės r.), Birštono piliakalnis, Drūkšių ežeras ir Ingalinos AE (Zarasų r.), Zaraso ež. apžvalgos ratas (Zarasai), Revuonos parkas (Prienai), Plungės dvaras, Seredžiaus piliakalnis (Jurbarko r.), Arlaviškių kadagių slėnis (Kauno r.), Vilniaus centras, Aleksoto tiltas (Kaunas), Palangos tiltas, Elektrėnų marios, Mindaugo tiltas (Vilnius) ir Trakų pilis.

- Kaip įvertintumėte lietuvišką gamtą po vasaros kelionės - kuo ji jums pasirodė išskirtinė, ypatinga? Kokias aplankytas vietoves išskirtumėte kaip pačias įsimintiniausias ir kodėl?

- Kadangi nemažai esu keliavęs po Europą ir už jos ribų, tai palyginęs galiu pasakyti, jog Lietuvoje yra daug lankytinų objektų, kuriuos drąsiai galime rodyti užsieniečiams ir jais didžiuotis - upės, ežerai, piliakalniai... Labiausiai įsimintus įvardinčiau tris, bet gal ne tik konkrečias vietas, o teritorijas. O priežastis, kodėl pirmenybę teikiu šiems trims objektams, visiškai asmeniška: tikrai nenoriu pasakyti, kad vienur yra gražiau, kitur - ne taip gražu. Tiesiog vieniems žmonėms patinka vieni dalykai, kitiems - kiti, o aš labiausiai žaviuosi vaizdu „iš viršaus“ ar plačiai atvsiveriančiu kraštovaizdžiu, kuo ir galėjau pasigrožėti šiose vietose.
P. Jankevičius
Dabar tarsi iš naujo pamilau Lietuvos gamtą ir kviečiu tai padaryti kuo daugiau žmonių. Gyvename nuostabioje šalyje, kurioje yra tiek daug nuostabių vietų, tad keliaukite, pamatykite, pajauskite!

Pirma būtų apžvalgos bokštai ir takai rytų Lietuvoje: Baršėnų (Rokiškio r.) apžvalgos bokštas su vaizdu į Sartų ežerą, Zarasuose esantis apžvalgos ratas šalia/virš Zaraso ežero, Ginučiuose esantis Šilinišių (Bitės) apžvalgos bokštas ir Rubikių ežero apžvalgos bokštas netoli Anykščių. Į kai kuriuos iš jų baisoka lipti, bet vaizdas viršuje atperka visas baimes.

Antras būtų Kadagių slėnio takas (šalia Kauno marių) su nuostabia panorama į Nemuno vingius. 
Galiausiai - visa kelio atkarpa tarp Kauno ir Jurbarko: jei keliaujate iš Kauno ar Vilniaus į pajūrį, neskubate ir norite pamatyti gražių Lietuvos vaizdų, labai rekomenduoju prasukti pro Vilkiją, Seredžių, Raudonę, Jurbarką - ten yra ir pilių, ir piliakalnių, ir beveik visą laiką šalia kelio matysite nuostabius Nemuno slėnius.

- Kokių tikslų siekiate savo filmuku? Kokią pagrindinę mintį norite perduoti žiūrovams?

- Pagrindinis filmuko tikslas buvo sujungti gražiausius Lietuvos vaizdus į vieną. Keliaudamas nemažai vietų lankiau pirmą kartą ir nustebau, kiek gražių vietų yra Lietuvoje, apie kurias mažai kas žino. Ne visi keliaujantys, tiek lietuviai, tiek turistai iš užsienio, užsuka į turizmo informacinius centrus ar jų internetinius tinklapius (nors nežinau ar juose yra skelbiama apie visus filmuke esančius objektus) - dabar informacijos ieškoma ir socialiniuose tinklapiuose ar „Youtube“. Tad norėjau papildyti informacijos apie Lietuvą srautą dar vienu filmuku su vaizdais, kurie man pačiam pasirodė nuostabūs. Dabar tarsi iš naujo pamilau Lietuvos gamtą ir kviečiu tai padaryti kuo daugiau žmonių. Gyvename nuostabioje šalyje, kurioje yra tiek daug nuostabių vietų, tad keliaukite, pamatykite, pajauskite!

- Ačiū už pokalbį.