„Ten yra šešių namų kvartalėlis. Kai atsikraustė kaimynė, ji prisivežė šunų, dabar net nebežinau skaičiaus, kiek ten jų yra, bet manau, kad nuo keliolikos iki keliasdešimt. Moteris yra garbaus amžiaus ir klausimas, kaip ji sugeba šunimis pasirūpinti ir išlaikyti higienos sąlygas. Problemos esmė yra ta, kad su jokiais kaimynais suderinimo, kad tai bus prieglauda, nebuvo“, - pasakojo Vilniaus rajono Avižienių seniūnijos gyventojas.

Nepatinka triukšmas ir smarvė

„Šunų ten yra daug. Įsivaizduokit, kaip jie šeštą valandą ryto labai džiaugsmingai garsiu lojimu pasitinka šeimininkę, kai ji atsikelia. Triukšmas būna didžiulis. Vasarą ir smarvė jaučiasi, nes šunys daro kur papuola“, - teigė skaitytojas.
Mes gyvenam ten dešimt metų, o ji atsikraustė vėliau. Manau, kad klausimas turėtų būti ne toks, kodėl mes tik dabar skundžiamės, o ar ji mums su savo atsikraustymo netrukdo, nepablogina gyvenimo kokybės ir finansinės namų vertės. Jeigu kas nors sugalvotų parduoti nekilnojamąjį turtą, jo vertė būtų mažesnė, nes niekas nenorėtų prie šunyno gyventi.
Kaimynas

Anot jo, su prieglaudos šeimininke pasikalbėti ir išsiaiškinti nėra taip paprasta: „Klausimai jai kažkokie buvo pateikti, bet prie vieno stalo susėsta nebuvo, nes kai kuriais atvejais mums atrodo, kad jos reakcija yra ne visai adekvati. Tarsi kaimynai trukdytų jos šunims, o ne atvirkščiai. Su tokiu žmogumi sunku bendrauti, nes atrodo, kad tu savo buvimu tuos šunis erzini.“

Pašnekovo teigimu, neseniai ji apsitvėrė gana aukšta tvora ir taip izoliavo save nuo aplinkos, tačiau nuo garso ir nuo smarvės tvora neapsaugo: „Be to, nėra gerai, kad ji degina laikraščius, kurie yra namie ir ant kurių šunys ar katės atlieka gamtinius reikalus. Per namo kaminą eina ne malkų ir ne anglies, o sudegintų išmatų kvapas.“

Mano, kad konfliktas kilo dėl futbolo kamuolio

Prieglaudos vadovė Danguolė Valentinaitė teigė, kad iš kaimynų skundų nesulaukė. Ji mano, kad konfliktas su kaimynais prasidėjo dėl futbolo kamuolio.
Danguolė Valentinaitė/ E.Valionienės nuotr.
„Aš čia gyvenu jau devynis metus ir gyvūnai buvo nuo pat pradžių. Jokių skundų iki šiol niekas nėra pareiškęs. Mes turime licenziją, kurią išdavė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir tai padaryta pagal visus įstatymus. Kaimyno skundas yra todėl, kad jo sūnus futbolą žaidžia ir visą laiką sviedinys yra metamas į mano kiemą. Man uždraudė, kad aš būčiau lauke, savo kieme, tuo metu, kai jo vaikas mėto sviedinį. Jis šokinėja per mano tvorą, į mano kiemą lyg tai čia būtų jų nuosavybė. Dabar paaukštinau tvorą, ji yra 180 cm. Ir praeitą vasarą sviedinys buvo permestas net per tokią tvorą. Ir aš pradėjau konfiskuoti sviedinius, todėl ir yra priekaištai. Aš turiu tą teisę - kalbėjau su savo advokatu. Jie mane kolioja, kad turiu atiduoti tuos sviedinius, bet kodėl turėčiau tai daryti? Visi tie jo skundai yra tik dėl to“, - mano moteris.
Tų šunų ten yra jau daug. Įsivaizduokit, kaip jie šeštą valandą ryto labai džiaugsmingai pasitinka šeimininkę, kai ji atsikelia garsiu lojimu. Triukšmas būna didžiulis. Vasarą ir smarvė jaučiasi, nes šunys daro kur papuola.
Kaimynas

Taip pat ji sako, kad kaimynai neva patys provokuoja šunis: „Kol nebuvo aukštos tvoros, kaimynas tyčia atsistodavo ant tvoros ir erzindavo šunis, mosuodavo rankomis. O po to sako, kad šuo loja, aišku, kad loja, jeigu jį erzini. Aš turiu liudininkus. Iš kitų kaimynų niekas man niekada nėra pasakęs nei pusės žodžio, su visais gerai sutariu. Be to, tėvai leidžia, kad jų sūnus mane koliotų, man 79 metai. Vaikėzas mane kolioja, o tėvai šoka ir ploja.“

Kaimynės teritorijoje taip pat yra šulinys, kuriuo naudojasi visi kiti namai: „Aš niekada nenoriu maišyti vienos priežasties su kita, bet jeigu kaimynai patenkinti, kad mano šulinio vandenį naudoja ir aš leidžiu, kad naudotų, niekada nešantažavau ir nepriekaištavau... Visa laiką galvojau, kad tegul taip būna, nusileisiu. Aš esu visai kitokio išsilavinimo, kitokios kultūros. Bet galbūt mane prives prie to, kad pasakysiu taip: nutraukiu vandens tiekimą ir kaskitės sau šulinį, jeigu šitaip elgiatės.“

Prieglaudos buvimas pablogina finansinę namų vertę?

Paklaustas, kodėl skundžiasi tik dabar, nors gyvena ten jau daug metų, vyras teigė, kad klausimą reikėtų pakreipti kitaip: „Mes gyvenam ten dešimt metų, o ji atsikraustė vėliau. Manau, kad klausimas turėtų būti ne toks, kodėl mes tik dabar skundžiamės, o ar ji mums su savo atsikraustymu netrukdo, nepablogina gyvenimo kokybės ir finansinės namų vertės. Jeigu kas nors sugalvotų parduoti nekilnojamąjį turtą, jo vertė būtų mažesnė, nes niekas nenorėtų prie šunyno gyventi.“
Šunys

Jam kaimynės argumentai pasirodė ne visai adekvatūs: „Čia aš kalbėjau apie neadekvatų situacijos suvokimą. Mums atrodo, kad tos prieglaudos buvimas pablogina mūsų gyvenimo sąlygas, o jai atrodo, kad priešingai. Galbūt mūsų kamuolys ir buvo įlėkęs pas ją į sklypą, bet iš to tragedijos nedaryčiau, maža ko nepasitaiko, gali ir perspirti tą kamuolį. Na įsivaizduokite argumentus, kad prieinu prie tvoros ir pradedu tuos šunis erzinti. Čia net nelabai yra ką komentuoti.“

Kaimynų sutikimo nereikia

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai teigė, kad iš tiesų gaunant veterinarinį patvirtinimą kaimynų leidimo nereikia.
Kaimyno skundas yra todėl, kad jo sūnus futbolą žaidžia ir visą laiką sviedinys yra metamas į mano kiemą. Man uždraudė, kad aš būčiau lauke, savo kieme, tuo metu, kai jo vaikas mėto sviedinį, jis šokinėja per mano tvorą, į mano kiemą, lyg tai čia būtų jų nuosavybė. Dabar paaukštinau tvorą, ji yra 180 cm. Ir praeitą vasarą sviedinys buvo permestas net per tokią tvorą. Ir aš pradėjau konfiskuoti sviedinius, todėl ir yra priekaištai. Aš turiu tą teisę daryti, nes kalbėjau su savo advokatu.
Danguolė Valentinaitė

„Gyvūnų globos vietos, kuriose gyvūnų globėjai laiko gyvūnus turi atitikti teisės aktų reikalavimus ir gauti veterinarinį patvirtinimą. Nei gyvūnų globėjo registracijai, nei gyvūnų globos vietos veterinarinio patvirtinimo suteikimui nereikalaujama gauti kaimynų sutikimų. Veterinarinio patvirtinimo gyvūnų globos vietai suteikimas reiškia, kad gyvūnų globos vieta turi reikalingus struktūrinius išteklius (patalpas, gyvūnų laikymo įrangą), bei atitinka kitus teisės aktų reikalavimus, kad tose patalpose galėtų būti laikomi gyvūnai“, - aiškino VMVT atstovai.

Vis dėlto, nepatenkintiems kaimynams dėl pažeistų teisės aktų siūloma kreiptis pirmiausiai į savivaldybę, nes VMVT gyvūnų prieglaudos šeimininkei priekaištų neturi.

„Žinoma, kad visi asmenys, užsiimantys viena ar kita veikla, įskaitant ir gyvūnų globos veiklą, privalo laikytis ir kitų Lietuvos Respublikos įstatymų ir teisės aktų reikalavimų. Tai reiškia, kad jie negali pažeisti viešosios tvarkos taisyklių, atskirų savivaldybių nustatytų gyvūnų laikymo toje savivaldybėje taisyklių, aplinkosaugos ir atliekų tvarkymo reikalavimų ir pan. Kiekvienu atskiru atveju, dėl pažeistų teisių ir interesų gyventojai turėtų kreiptis į atitinkamą instituciją, visų pirma - į savivaldybės administraciją", - teigiama VMVT atsakyme.