„Plastikinių langų ir plastikinių durų sveikuose namuose neturėtų būti todėl, kad plastikas dėvisi, trinasi, virsta dulkėmis. Jeigu turime plastiko elementų buityje – langai, durys, plastikinė grindų danga, plastikiniai baldai – vienintelė priemonė kovoti su kenksmingų medžiagų patekimu į organizmą yra kuo dažnesnis namų valymas drėgnu skudurėliu arba siurbimas su siurbliais, kurie nepaleidžia smulkių dulkių atgal į butą“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo A. Kažimikaitienė.

Atsižvelgdami į tyrimą planuoja remontą

Ji sako svarstanti, kodėl degumą mažinančių medžiagų atsirado tirtose jų namų dulkėse – ji turi kelias prielaidas.
G. Čepkauskas
Galėčiau pašalinti laminuotas grindų dangas ir dėti natūralią medieną, kas yra sveikiau, geriau, visais aspektais, bet tai atsiremia į kainą. Ilgainiui aš tai tikrai padarysiu.

„Tai yra kiliminė danga, čiužinys ir minkštieji baldai. Planuojame keisti tiek kiliminę dangą, tiek atsikratyti minkštųjų baldų, kurie yra seni, ir bandysime susirasti čiužinio sudėtį – tam, kad įsitikintume, kad jis nėra kenksmingas. Tikrai darysime namų aplinką sveikesnę, nes du vaikai auga“,- kalbėjo šeimos gydytoja.

Šiame tyrime dalyvavęs biologijos mokytojas Gediminas Čepkauskas sako, kad jis jau senokai domisi sveika aplinka ir į ta atsižvelgė įrengiant ir remontuojant namus.
Šiuo metu natūralaus medžio grindys būtų sveikiausias pasirinkimas, tačiau jos gerokai brangesnės už laminatą

„Nėra jokių plastikinių lentelių, didžioje dalyje namų nėra tapetų, nėra kiliminių dangų, tačiau yra tos pačios laminuotos grindys. (...) Taip, galėčiau pašalinti laminuotas grindų dangas ir dėti natūralią medieną, kas yra sveikiau, geriau, visais aspektais, bet tai atsiremia į kainą. Ilgainiui aš tai tikrai padarysiu“,- sakė G. Čepkauskas.

Baltijos aplinkos forumo inicijuoto tyrimo metu buvo ištirti 7 dulkių mėginiai. Degumą mažinančių medžiagų koncentracijos mėginiuose buvo didžiausios – jos viršijo aptikimo ribą iki 1000 kartų.

Buvo rasta ir kitų pavojingų cheminių medžiagų grupių –  ftalatų ir perfluorintų junginių.
Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite ČIA.