- Prabėgo dar vieneri įdomios, atsakingos ir aktyvios veiklos metai. Ar galite ramiai žiūrėti globojamiems arkliams į akis ir paminėti įvykius ar darbus, kuriuos labiausiai norisi tęsti?

- Jei kalbėčiau tik apie šiuo metu globojamus žirgus, pirmiausia pasidžiaugčiau, kad praėjusiais metais prireikė daug pastangų ir kantrybės, bet galiausiai suteikėme ŽGA globotiniams tikrai sotų, laimingą, kupiną meilės, priežiūros ir saugumo gyvenimą. Labai tikiuosi, kad net ir žinodami, jog nuolat reikia rūpintis ne tik arkliais, bet ir greit senkančiais finansiniais bei fiziniais resursais, mūsų organizacijos komandos nariai dės visas pastangas, kad išlaikytume tai, kas jau sukurta ir kiek įmanydami plėsime savo veiklą, kad apie ją sužinotų ir prisidėtų kuo daugiau žmonių.

- Bet kuri veikla turi dvi puses – paradinę, ją nuolat norisi prisiminti, apie ją kalbėti ir tą kitą pusę, dėl kurios reikia pasukti galvą, daug ką paaukoti ir gerokai pasistengti, kad rezultatai džiugintų. Kas labiausiai jaukia mintis žirgų globėjams?

- Labiausiai mintis jaukiantis ir liūdniausias dalykas mūsų darbe – nepriežiūros atvejų sprendimas. Neretai spręsdami, atrodytų, akivaizdžius dalykus, atsimušame lyg į sieną. Ir tai lemia daug faktorių: įstatyminė bazė, ne visuomet supratingas žmonių požiūris, valstybės institucijų darbas, ne per didžiausi mūsų organizacijos fiziniai resursai ir kiti panašūs dalykai. Noras padėti visuomet yra didelis, tačiau dažnai didelės pastangos tampa bevaisės. Tai liūdina labiausiai. Bet mes prisiimame šią didelę atsakomybę, puikiai suvokdami, jog tobulėti ribų nėra, tad privalome stengtis ir ieškoti išeičių, kad organizacija gyvuotų, o neprižiūrimi arkliai turėtų užnugarį. Tad labai norime pagerinti prieglaudos sąlygas, kad joje prieglobstį galėtų surasti ir patys silpniausi. Deja, šiuo metu mūsų galimybės ribotos ir ne visus priežiūros stokojančius arklius galime priimti prieglaudoje.

Rūta Matukonytė

- Žirgų globos asocija gyvuoja nuo 2007 metų. Neatlygintinai dirbanti savanorių komanda aktyviai dirba nuo 2010-ųjų. Darbas atsakingas ir dažnai nevertinamas taip kaip norėtųsi. Kas, šiais materializmo laikais, labiausiai motyvuoja nenuleisti rankų, judėti pirmyn ir padėti globos stokojantiems žirgams?

- Visiškai teisingai, mūsų komanda dirba savanorišku pagrindu. Šie labai sąmoningi žmonės, skiria savo laiką, dalijasi įgytomis žiniomis bei sukaupta patirtimi – be atlygio. Reikia pripažinti, kad tikrai būna lūžio momentų, kuomet nusvyra rankos arba susiduriame su situacijomis, kurios atrodo beviltiškos. Bet, didžiausios motyvacijos, skatinančios kelti nosį aukštyn ir judėti į priekį yra dvi: tai jauni, entuziastingi ir energingi žmonės, kurie nuolat vėl užkuria varikliuką savo idėjomis, darbais ir energija. Na, ir, žinoma, laimingi, prižiūrėti ir pasitikėjimą savimi bei jėgas atgaunantys žirgai. Komandos nariai paliudys, jog nuvykus į prieglaudą užmiršti visus savo vargus, vargelius, rūpesčius, problemas ir matai tik laimingas akis nuolatos prašančias dėmesio ir skanumynų.

- Kaip ŽGA veiklą vertina žmonės, verslininkai, atsakingos organizacijos su kuriomis susiduriate? Kurias gerais ir ženkliais darbais prisidėjusias ar prisidedančias organizacijas ir žmonės galite paminėti?

- Noriu pasidžiaugti, kad turime ilgalaikių partnerių ir rėmėjų, kurie reikšmingai prisideda prie mūsų organizacijos veiklos bei globojamų žirgų išlaikymo. Galiu paminėti UAB „Goldengrass“, UAB „Ramios bitės“ menų studiją. Džiugiai didžiuodamasi galiu pasakyti, kad kasmet mūsų draugų ir rėmėjų sąrašą papildo ir nauji nariai. Šiais metais pradėjome bendradarbiauti su UAB „Horsemarket“. Džiugina ir stebina tai, kiek daug yra pavienių asmenų, suvokiančių kokia gyvybiškai svarbi mūsų organizacijos veikla ir prisidedančių finansiškai. Visiems šiems žmonėms esame labai dėkingi, nes tik jų padedami nuveikiame didelius darbus.

Džiugu paminėti ir tai, kad šiais metais imam jausti glaudesnį bendradarbiavimą su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai labai svarbu, nes tik bendra veikla ir siekiai – teigiamų rezultatų garantas.

- Ne už kalnų kiti metai, laukia daug naujų ir jau pradėtų darbų. Kurias asociacijos veiklas vadintumėt prioritetinėmis?

- Pati didžiausia mūsų svajonė ir rimčiausia užduotis, kurią norime paversti realybe artimiausiu metu – finansų pritraukimas prieglaudos atidarymui arčiau Vilniaus. Kol kas glaudžiamės iš ūkininko nuomojamose patalpose Utenos rajone. Dar galiu įvardinti, kad ilgalaikis mūsų tikslas – atidaryti prieglaudą savo žemėje. Ir tai bus mūsų prioritetas 2016-aisiais.

- Ko palinkėtumėt Žirgų globos asociacijos savanorių komandai ir ką norėtumėt pasakyti žmonėms, kurie norėtų paremti ar kitais būdais prisidėti prie šios prasmingos veiklos?

- Jau supratote, kad be ŽGA komandos – šių nuostabių žmonių rankų, idėjų ir skiriamo laiko – organizacijos nebūtų, o atliktų darbų būtų gerokai mažiau. Žinome, kad galime dar daugiau nuveikti, tik kartais nespėjame fiziškai ar pritrūkstame lėšų, tad visi sąmoningi, geranoriški, arklius mylintys ir norintys ne tik pasižiūrėti į linksmus ir gerai prižiūrėtus keturkojus draugus, bet ir prisidėti prie gerų darbų esate kviečiami ir labai laukiami.

Žirgų globos asociacija sveikina visus Arklio dienos proga ir kviečia gruodžio 6 dieną būti kartu: 18 val. Vilniuje, restorane „Qpolo“ susitiksime su arklius priglaudusiais žmonėmis, išgirsime jų istorijas, susipažinsime su asociacijos nariais, išvysime ką tik ŽGA išleistą kalendorių su naujus namus radusiais žirgais bei jų istorijomis.