29 metų patelė Sandra du dešimtmečius gyveno zoologijos sodo aptvare, o tai, pasak gyvūnų teisių gynėjų, jai buvo nepatogu.

Argentinos teisininkų, ginančių gyvūnų teises, asociacija (AFADA) pateikė raštą „habeas corpus“ dėl neteisėto kalinimo ir įrodinėjo, kad Sandra „kenčia neteisėtą įkalinimą“.

Pasak advokatų, nors Sandra biologiškai nėra identiška žmonėms, ji iš tikrųjų emociškai yra tokia pati kaip žmonės, todėl būtų laimingesnė, jei gyventų pusiau laukinėmis sąlygomis.

„Ji nelaisvėje gyveno 20 metų ir šiandienos priemonės esmė yra jai įveikti laikymą nelaisvėje ir depresiją, jai būti pusiau laisvės sąlygomis kokiame nors draustinyje“, – televizijai TN sakė AFADA teisininkas Andresas Gilas Dominguezas (Andresas Chilas Domingesas).

Jei teismo sprendimas nebus apskųstas, orangutanė gali būti perkelta į draustinį Brazilijoje.

Teisininkai įrodinėjo, kad pagal Argentinos įstatymus Sandra turėtų būti laikoma artimesne „žmogui“, o ne „daiktui“.

Sandra gimė viename Vokietijos zoologijos sode 1986 metais, o 1994-aisiais buvo atvežta į Argentiną. Laisvėje orangutanai gyvena Indonezijoje.

Anksčiau teismas atmesdavo nevyriausybinių organizacijų prašymus laikyti šimpanzes, orangutanus ir gorilas turinčiais tam tikro lygio protą ir jausmus, panašius į žmogaus.