Lyginant su rugpjūčiu, elektros energijos suvartojimas per rugsėjį išaugo 2,5 proc. – iki 0,774 TWh. Pagrindinės tai lėmusios priežastys – po vasaros atostogų veiklą pradėjusios ugdymo įstaigos ir mažesnis poilsio dienų skaičius.

Nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimo“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis teigia, kad kainos kritimą nulėmė atvėsę orai ir padidėjusi vietinės elektros energijos pasiūla.

„Po sauso ir karšto rugpjūčio vidutinė oro temperatūra nukrito 5 laipsniais. Dėl to elektros gamyba Lietuvoje augo 11,17 proc.“, – aiškina A. Juozaponis.

Be to, generacija vėjo jėgainėse sudarė 4,3 proc. nuo viso suvartojimo, o palaikyti žemą kainą antroje mėnesio pusėje leido ir iki 551 MW išaugusi elektros gamyba Karaliaučiaus termofikacinėje elektrinėje. Tuo metu importas iš Karaliaučiaus augo daugiau nei du kartus, jungtis buvo išnaudota 98 proc.

„Energijos tiekimo“ vadovas pažymi, kad rugsėjo mėnesio tendencijos atspindi kitąmet atidaromų tarptautinių jungčių su Švedija („NordBalt“) ir su Lenkija („LitPol Link“) įtaką elektros kainoms Lietuvoje.

„Dėl remonto Estijos – Latvijos perdavimo jungčių pralaidumas per paskutines dešimt rugsėjo dienų krito iki 400 MW (įprastas pralaidumas – 1000 MW). Tai apribojo Lietuvos priėjimą prie pigesnės Skandinavijos šalių elektros ir ji vidutiniškai kainavo 4,72 Eur ct/kWh. Palyginimui: pirmoje mėnesio pusėje esant dvigubai didesniam pralaidumui, elektros kaina buvo daugiau nei 10 proc. mažesnė – 4,24 Eur ct/kWh. Pradėjus veikti jungtims su Lenkija ir Švedija bus užtikrinamas aukštas energijos pralaidumas, todėl kaina kris“, – teigia A. Juozaponis.

Spalį Latvijos ir Estijos jungtis ir toliau bus apribota. Be to, mėnesio pradžioje iki 0 MW apribota Karaliaučiaus jungtis. Tai mažina elektros energijos importą ir kelia kainą. Tačiau prasidėjus šildymo sezonui, bus įjungtos kogeneracinės elektrinės. Jos padidins elektros energijos pasiūlą, o tai turėtų sušvelninti situaciją.