Už gyvūnų teises kovojanti organizacija PETA nusitaikė į Australijos avių augintojus ir pervežėjus. Vietinis dienraštis „The Australian“ neseniai pranešė, jog šalyje net dvi bendrovės pažeidė gyvūnų gerovės akto reikalavimus eksportuodamos ir skersdamos avis. Gyvuliai buvo žiauriai mušami, pažeidžiamos jų sausgyslės, kad vėliau juos būtų lengviau nužudyti.

Organizacijai PETA, kuri pasisako prieš net avių vilnos naudojimą drabužiams, tad avių pervežimas ir kankinimas prieš paskerdžiant buvo pakankamas pretekstas pradėti kampaniją prieš Australijos politiką ir avininkyste užsiimančias bendroves.

Gyvūnų teisių aktyvistų pasipiktinimo sulaukęs Australijos žemės ūkio, miškininkystės bei žuvininkystės ministras Joe Ludwigas teigia, jog reguliavimo sistema veikia ir visų įstatymų bei aktų šioje srityje yra laikomasi.

Skerdyklose - „priešistoriniai metodai“

Pareigūnai jau sugriežtino gyvulių eksportavimo taisykles bei prasitarė, kad Egipto skerdyklose, į kurias atvežamos avys, „taikomi priešistoriniai metodai“. Čia avys žiauriai mušamos, spardomos, kad vėliau jas būtų lengviau paskersti. Tokią informaciją skelbia leidinys „The Australian“.

Žiaurus elgesys su avimis (PETA nuotr.)
Viena iš Australijos avis eksportuojančių bendrovių „Como Express“ jau buvo plačiai „nuskambėjusi“ 2003-aisiais. Tuomet didžiuliame laive, gabenusiame tūkstančius avių į Saudo Arabiją pradėjo plisti snukio ir nagų liga. Saudo Arabija tiesiog atsisakė priimti daugiau nei 50 tūkstančių avių, iš kurių dalis sirgo. Laivas tris mėnesius plaukiojo aplink Viduriniųjų Rytų valstybes mėgindamas kuriai nors jų įsiūlyti avis. Kai daugiau nei 5500 gyvulių jau buvo nugaišę, Eritrėja sutiko priimti likusias už vieną milijoną dolerių.

Už avis pasisako Jordanijos princesė

Šiuo metu į kovą už gyvūnų teises stojo ir Jordanijos princesė Alia. Ji paragino Australijos pareigūnus pagerinti sąlygas gyvūnams, kurie atvežami į Jordaniją.

Tačiau Australijos žemės ūkio, miškininkystės bei žuvininkystės ministerija atsakė, jog taip, kaip elgiamasi šiuo metu, saugiau patiems darbuotojams – jie mažiau rizikuoja būti apspardyti prieš paskersdami gyvulį. Kaip pavyzdį valdininkai pateikė duomenis, jog skerdyklų produktyvumas tokiu būdu išaugo 35 proc., o darbuotojai sulaukė vos kelių spyrių.

Nemažai Australijos pareigūnų dirba Afrikoje bei Viduriniųjų Rytų valstybėse ir prižiūri skerdyklų darbą.

Nepaisant to, dauguma šių šalių skerdyklų taiko metodus, kurie leidžia paskersti gyvulį lengviau, neatsižvelgiant į jo patiriamas kančias. Avis Australijos ūkininkai eksportui atiduoda tuomet, kai jos nebeužsiaugina reikiamo kiekio vilnos. 

Tokiu būdu gyvos avys kankinamos, "kad nežalotų darbuotojų"
PETA kviečia į kovą

PETA prideda, kad avys gabenamos suspaustos krovininiais automobiliais ir laivais ištisas savaites. Jos ne visada randa sausą maisto davinį, arba tiesiog nesugeba iki jo prasibrauti. Dauguma gyvulių laivuose žūsta, prasideda įvairių ligų protrūkiai.

Kadangi žemės ūkio, miškininkystės bei žuvininkystės ministras Joe Ludwigas atsisakė imtis kokių nors veiksmų ar griežtinti gyvų gyvulių eksporto reikalavimus, PETA kviečia imtis veiksmų kitų valstybių pareigūnus, gyvulių supirkėjus ir tiesiog avienos vartotojus.

PETA siekia pagerinti eksportuojamų gyvulių sąlygas ir žada didžiules demonstracijas šiam tikslui pasiekti.